Service αυτοκινήτου: 5 τρόποι για να γλυτώσεις λεφτά

Στο γκαράζ ή και στο πεζοδρόμιο, χωρίς να έχεις ειδικές γνώσεις ή εξειδικευμένα εργαλεία, μπορείς να αλλάξεις αρκετά πράγματα στο αυτοκίνητό σου με χαμηλότερο κόστος.

  • -
  • -

To service σας φαίνεται ακριβό τώρα που οι τιμές ανέβηκαν παντού και τα έξοδα πολλαπλασιάζονται; Πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Και η φθηνή συντήρηση του αυτοκινήτου δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Άλλωστε μας αρέσει να διατηρούμε το αυτοκίνητό μας σε φόρμα και επίσης, οφείλουμε να είμαστε τακτικοί στη συντήρησή του για να μην προκύψουν άλλα, σοβαρότερα και ακριβότερα προβλήματα που θα μας ταλαιπωρήσουν σαφώς περισσότερο.

Αν λοιπόν θεωρείτε ότι το αυτοκίνητό σας έχει κάποιες βασικές ανάγκες και πρέπει να τις φροντίσετε, δείτε μερικές από αυτές που μπορείτε να κάνετε χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό ούτε πολλές γνώσεις, στο γκαράζ σας ή και στο πεζοδρόμιο. Η κατηγοριοποίησή τους γίνεται με βάση την ευκολία. Πρώτα, συναντάμε τις απλές δουλειές που μπορούμε να κάνουμε και προχωρώντας προς τα κάτω, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει ελαφρώς, χωρίς και πάλι να είναι χρειάζονται ειδικές γνώσεις.

Αλλαγή υαλοκαθαριστήρων

Αν οι τιμές της αντιπροσωπείας σας φαίνονται υψηλές και δεν θέλετε να καταφύγετε στη λύση ενός εξειδικευμένου καταστήματος ή βενζινάδικου, μπορείτε να παραγγείλετε μόνοι σας τους σωστούς για το αυτοκίνητό σας υαλοκαθαριστήρες και να τους τοποθετήσετε. Πρόκειται για μια πάρα πολύ απλή διαδικασία. Απλώς, ξεκουμπώνετε τους παλιούς και κουμπώνετε τους καινούργιους. Προσέξτε μόνο να είναι στις σωστές διαστάσεις και αποφύγετε προϊόντα χαμηλής ποιότητας.

Αλλαγή λαμπτήρων

Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν ειδική προειδοποιητική λυχνία για τις καμένες λάμπες. Αν οδηγείτε κάποιο παλιό μοντέλο, πρέπει συχνά να τσεκάρετε τη σωστή λειτουργία τους. Σε περίπτωση που βρείτε καμένη λάμπα, αντικαταστήστε τη το συντομότερο δυνατό. Επισκεφθείτε ένα κατάστημα που πουλάει τέτοια είδη, δείξτε του τη λάμπα σας και ζητήστε μια νέα. Στη συνέχεια, ανοίξτε το καπό ή το πορτμπαγκάζ (ανάλογα αν θέλετε να αλλάξετε λάμπα μπροστά ή πίσω), βρείτε το πίσω μέρος του φαναριού, αφαιρέστε το λαστιχένιο κάλυμμα και ξεβιδώστε την καμένη λάμπα. Στη συνέχεια, βιδώστε τη νέα, τοποθετήστε προσεκτικά το κάλυμμα (να καλύπτει το άνοιγμα σωστά, σε όλες τις μεριές) και τελειώσατε.

Αλλαγή φίλτρου αέρα

Μια πανεύκολη, απαραίτητη για τον κινητήρα του αυτοκινήτου και φθηνή διαδικασία είναι η αντικατάσταση του φίλτρου αέρα. Αγοράστε ένα ανταλλακτικό καλής ποιότητας για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που οδηγείτε, ανοίξτε το καπό και βρείτε το φιλτροκούτι. Συνήθως είναι πλασικό, μαύρο και βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Ανοίξτε τις εγκοπές και μέσα θα βρείτε το φίλτρο. Το τραβάτε και βάζετε το νέο. Αν δεν μπορείτε να βρείτε το φιλτροκούτι συμβουλευτείτε το manual ή κάντε μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Οι εγκοπές ανοίγουν εύκολα και η διαδικασία γίνεται γρήγορα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να λύσετε κάτι άλλο που εμποδίζει το άνοιγμα του φιλτροκουτιού και μετά να συνεχίσετε. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε μηχανοστάσια με μικρό χώρο.

Αλλαγή φίλτρου καμπίνας

Πρόκειται για σημαντικό εξάρτημα, αφού φροντίζει για την ποιότητα του αέρα που βγαίνει από το κλιματιστικό. Αγοράστε ένα φίλτρο καμπίνας που να ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας και στη συνέχεια, αναζητήστε που βρίσκεται. Συνήθως το συναντάμε στο χώρο για τα πόδια του συνοδηγού. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε ακριβώς το σημείο ή στο manual του οχήματος. Όπως και με το φίλτρο αέρα, απλώς τραβάτε το παλιό και τοποθετείτε το καινούργιο. Στη συνέχεια, κλείστε καλά το πλαστικό που ανοίξατε για να αντικαταστήσετε το φίλτρο.

Αλλαγή λαδιών

Η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί λίγες περισσότερες γνώσεις και ειδικό χώρο για να πραγματοποιηθεί. Πρώτα πρέπει να βρείτε τα σωστά λάδια για το αυτοκίνητό σας, που προτείνονται από τον κατασκευαστή. Αφού τα αγοράσετε, βρείτε ένα μέρος που μπορείτε να σηκώσετε το αυτοκίνητο ή αυτές τις τσιμεντένιες ράμπες που προορίζονται για εργασίες σε φορτηγά, οι οποίες υπάρχουν σε αρκετές περιοχές. Αν χωράτε, μπορείτε απλά να μπείτε από κάτω, ενώ αν έχετε SUV ή 4x4 με μεγάλη απόσταση από το έδαφος, το πράγμα γίνεται πολύ πιο εύκολο. Σημαντικό, είναι το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε ίσια επιφάνεια. Προφανώς, χρειάζεται προσοχή. Μην επιχειρήσετε να σηκώσετε το αυτοκίνητο με γρύλο που μπορεί να δυσλειτουργήσει οποιαδήποτε στιγμή ή να το στηρίξετε πρόχειρα σε αντικείμενα. 

Δείτε ακόμη: Πόσο μπορώ να καθυστερήσω την αλλαγή λαδιών;

Επιστρέφοντας στη διαδικασία, πρέπει να βάλετε μια μεγάλη λεκάνη ή έναν κουβά κάτω από την τάπα του κάρτερ. Τη λύνετε και τα λάδια αρχίζουν να πέφτουν μέσα. Όταν στραγγίξει βιδώνετε ξανά την τάπα και ρίχνετε τα καινούργια λάδια, από την ειδική θυρίδα πλήρωσης στον κινητήρα (μέσα στο μηχανοστάσιο). Προσοχή: χρειάζεται να βάλετε ακριβώς την ποσότητα λαδιού που ορίζει ο κατασκευαστής. Όχι λιγότερη, ούτε περισσότερη. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία φροντίστε να πάρετε τα παλιά λάδια και να τα δώσετε σε ένα συνεργείο ή βενζινάδικο προκειμένου να τα ρίξουν στην ειδική δεξαμενή που έχουν και να τα στείλουν για ανακύκλωση. Ποτέ δεν πετάμε λάδια σε αποχετεύσεις, χώμα ή οπουδήποτε αλλού εκτός συνεργείων – βενζινάδικων!