Αλλαγή λαδιών: Πόσα χλμ. μπορώ να κάνω αν καθυστερήσω να τα αλλάξω;

Το Α και το Ω της προστασίας του κινητήρα μας είναι το λιπαντικό. Μπορούμε να «τρενάρουμε» όμως την αντικατάστασή του;

  • -
  • -

Όλοι ξέρουμε πως όταν θέλουμε το αυτοκίνητό μας να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, πρέπει να είμαστε τυπικοί με τη συντήρηση. Είναι γνωστή η «καραμέλα», όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή. Και δεν υφίσταται σωστή συντήρηση αν δεν μιλήσουμε για λάδια, αλλαγή λαδιών και διαστήματα μεταξύ των σέρβις. Τι γίνεται όμως αν η περίοδος είναι δύσκολη και θέλουμε να «τρενάρουμε» λίγο την αλλαγή λαδιών; Τώρα που τα καύσιμα κοστίζουν μια περιουσία και όλα ακριβαίνουν, μπορείτε να καθυστερήσετε την αλλαγή τους;

Πότε είναι η ώρα να αλλάξω δίσκους φρένων;

Κάθε πότε αλλάζουμε τα λάδια;

Οι οδηγίες του κατασκευαστή είναι σαφείς. Στο manual του αυτοκινήτου βλέπουμε κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε λάδια και αναλόγως, πράττουμε. Πολλοί, που είμαστε λίγο… ψυχαναγκαστικοί με τη συντήρηση, θέλουμε να αλλάζουμε τα λάδια μας νωρίτερα από αυτό που προβλέπεται. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και θέλετε να καθυστερήσετε την αλλαγή, φυσικά και μπορείτε να το κάνετε.

Για παράδειγμα, αν ο κατασκευαστής λέει αλλαγή κάθε 15.000 χιλιόμετρα και εσείς, αλλάζετε κάθε 10.000 χιλιόμετρα, δεν χάθηκε και ο κόσμος αν μια φορά καλύψετε 13.000 χιλιόμετρα χωρίς να αλλάξετε λάδια. Οπότε, μη νιώθετε τύψεις και οδηγείτε κανονικά το αυτοκίνητό σας. Αν θέλετε να είστε πιο… ήρεμοι ψυχικά, μπορείτε να αποφεύγετε την πίεσή του και την οδήγηση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπου ένα χρησιμοποιημένο λιπαντικό αρχίζει σταδιακά να χάνει την ιδιότητα λίπανσής του.

Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω με τα ίδια λάδια;

Για αυτό το ερώτημα, δεν υπάρχει μια μόνο απάντηση. Κάθε λάδι έχει διαφορετική σύσταση και χαρακτηριστικά. Επίσης, κάθε αυτοκίνητο καταπονείται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την οδήγηση, τη χρήση, το κλίμα. Το σωστό είναι να μην ξεπερνάμε τα όρια του κατασκευαστή, όπως ήδη είπαμε. Αν όμως χρειαστεί και δεν υπάρχει άλλη λύση, κανένα αυτοκίνητο που έχει συντηρηθεί σωστά μέχρι σήμερα δεν θα πάθει κάτι, για παράδειγμα, αν αντί για 15.000 χιλιόμετρα που λέει το εργοστάσιο, κάνετε 17.000 χιλιόμετρα με τα ίδια λάδια. Είναι σημαντικό, φυσικά, να ελέγξουμε τη στάθμη για να σιγουρευτούμε ότι έχουμε λάδι, κι ότι δεν έχει μειωθεί σημαντικά η ποσότητά του λόγω κατανάλωσης.

Χρειάζεται να αλλάξω λάδια στο αυτοκίνητο πριν το ταξίδι;

Τι κάνω αν αναγκαστώ να καλύψω περισσότερα χιλιόμετρα με τα ίδια λάδια;

Αν πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεράσετε το όριο του κατασκευαστή, φροντίστε να ελέγχετε συχνά τη στάθμη, ενώ κατά την οδήγηση να παρατηρείτε τα όργανα και να βλέπετε αν όλα πάνε καλά. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας έχει ένδειξη θερμοκρασίας ή πίεσης λαδιού καλά θα κάνετε να την κοιτάτε και βέβαια, ξεχάστε το δεξί πεντάλ, αφού οφείλετε να οδηγείτε στρωτά και χωρίς επιταχύνσεις. Όπως είπαμε, κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται και σας συμβουλεύουμε να αλλάξετε τα λάδια σας όσο το δυνατόν νωρίτερα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...