Σκύλος στο αυτοκίνητο: Ποια είναι η καλύτερη θέση;

Δεν είναι όλα τα σημεία του αυτοκινήτου το ίδιο για το σκύλο σας. Υπάρχουν κάποια που τον κάνουν να νιώθει σαφώς καλύτερα.

  • -
  • -

Τα σκυλιά δεν έχουν φωνή για να μιλήσουν, φαίνεται όμως ότι αν είχαν, θα εξέφραζαν γνώμη για το σημείο του αυτοκινήτου στο οποίο θα προτιμούσαν να βρίσκονται σε ένα ταξίδι.

Μια συνηθισμένη επιλογή πολλών οδηγών είναι η μεταφορά του σκύλου στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Το οποίο συχνά έχει λαστιχένια επένδυση, για να αφαιρείται και να καθαρίζεται εύκολα, ή και διαχωριστικό πλέγμα από την υπόλοιπη καμπίνα, έτσι ώστε ο σκύλος να μην έχει πρόσβαση στο πίσω κάθισμα. Είναι όμως αυτή η καταλληλότερη θέση; Σύμφωνα με τον ίδιο το σκύλο σας, όχι: Εκεί νιώθει απομονωμένος και αγχώνεται!

Το Dog Mode της Tesla διευκολύνει τη ζωή των ιδιοκτητών!

Και αυτό μπορούμε να το πούμε χάρη σε μια νέα έρευνα του Compare the Market, η οποία κατέγραψε το πόσο αγχωμένοι ή χαλαροί ήταν σκύλοι όταν βρίσκονταν σε διάφορες θέσεις του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας συσκευές παρακολούθησης καρδιακών παλμών, η μελέτη διεξήχθη με τέσσερις διαφορετικές ράτσες σκύλων διαφορετικών μεγεθών, για να προσδιοριστεί σε ποιες τοποθεσίες κουνούσαν την ουρά τους και σε ποιες περιοχές αυξάνονταν περισσότερο οι παλμοί τους -κάτι που υποδηλώνει αυξημένο στρες.

Dog position

Παρότι οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές σε κάθε ράτσα, κοινή παρατήρηση σε όλες είναι ότι ο σκύλος νιώθει καλύτερα όσο πιο κοντά βρίσκεται στο αφεντικό του, ή όταν έχει έστω οπτική επαφή με αυτό. Όταν βρίσκονται στο κάθισμα του συνοδηγού, τα σκυλιά έχουν έως και 11,9% χαμηλότερους παλμούς απ’ ό,τι συνήθως, κάτι που σημαίνει πως νιώθουν χαλαρά και ήρεμα.

Δείτε 4 απλά tips για την ασφάλεια των κατοικιδίων σας στο αυτοκίνητο

Όσο πιο πίσω μεταφέρονται τόσο πιο πολύ αγχώνονται, με αποκορύφωμα το πορτμπαγκάζ, στο οποίο οι παλμοί αυξάνονται ακόμα και κατά 23,5% σε σχέση με τον κανονικό ρυθμό. Για έναν σκύλο που βρίσκεται στο πίσω κάθισμα, η οπτική επαφή με τον άνθρωπό του μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Ένα Cocker Spaniel έχει 5,4% χαμηλότερους παλμούς όταν τον/την βλέπει, και 14% περισσότερους στην αντίθετη περίπτωση.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της μελέτης είναι τα εξής:

  Jack Russell
Κανονικοί παλμοί 57
Εμπρός κάθισμα -11,9%
Πίσω, με οπτική επαφή -10,1%
Πίσω, χωρίς οπτική επ. 12,9%
Πορτ μπαγκάζ 22,1%
   
  Poochon
Κανονικοί παλμοί 66
Εμπρός κάθισμα -8,4%
Πίσω, με οπτική επαφή -12,7%
Πίσω, χωρίς οπτική επ. 6,3%
Πορτ μπαγκάζ 20%
   
  Cocker Spaniel
Κανονικοί παλμοί 74
Εμπρός κάθισμα -0,5%
Πίσω, με οπτική επαφή -5,4%
Πίσω, χωρίς οπτική επ. 14%
Πορτ μπαγκάζ 16,2%
   
  Red Fox Labrador
Κανονικοί παλμοί 68
Εμπρός κάθισμα -6,7%
Πίσω, με οπτική επαφή -9,9%
Πίσω, χωρίς οπτική επ. 9,2%
Πορτ μπαγκάζ 23,5%
   
  ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Κανονικοί παλμοί 66,2
Εμπρός κάθισμα -6,8%
Πίσω, με οπτική επαφή -9,5%
Πίσω, χωρίς οπτική επ. 10,6%
Πορτ μπαγκάζ 20,4%


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Compare the Market, το οποίο εκτός των άλλων έχει φτιάξει και μια μουσική συλλογή, που έχει σκοπό να χαλαρώσει το σκύλο σας ακόμα περισσότερο σε ένα ταξίδι.