Αλλαγή υαλοκαθαριστήρων: Τι να προσέξω και πόσο κοστίζει;

Πολλοί τους σνομπάρουμε, τους αμελούμε και τους αφήνουμε να γεράσουν. Οι υαλοκαθαριστήρες όμως γελάνε τελευταίοι, στις πρώτες φθινοπωρινές βροχές!

  • -
  • -
Αλλαγή υαλοκαθαριστήρων: Τι να προσέξω και πόσο κοστίζει;

Οι περισσότεροι έχουμε ζήσει το σκηνικό που βρέχει, μπαίνουμε τρέχοντας και πολύ πιθανά, βρεγμένοι στο αυτοκίνητο και λίγο πριν βάλουμε μπροστά, θυμόμαστε πως οι υαλοκαθαριστήρες μας έχουν μεγαλώσει τόσο που κοντεύουν να πάνε... σχολείο. Τα 2-4 έτη για έναν υαλοκαθαριστήρα είναι πάρα πολλά και φυσικά, πολύ εύκολα θα τους αμελήσουμε, αφού ειδικά στη χώρα μας, τους χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου. Αρκετοί από εμάς άλλωστε, δεν γνωρίζουμε οδηγούς που έχουν να αλλάξουν υαλοκαθαριστήρες πάνω από 3-4 χρόνια;

Πριν φτάσουν τα πρωτοβρόχια, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την αντικατάσταση ή τον έλεγχο των υαλοκαθαριστήρων, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε άσχημη κατάσταση. Φανταστείτε να πρέπει να οδηγήσετε και να μη βλέπετε τίποτα από το παρμπρίζ! Όταν δείτε τις πρώτες γραμμές να εμφανίζονται και τους καθαριστήρες να μη σαρώνουν σωστά το τζάμι, θα πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά σας την αλλαγή τους.

Έτσι κι αλλιώς, το κόστος τους δεν είναι απαγορευτικό (περίπου 15€ - 25€) και δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό σας η αντικατάστασή τους. Μάλιστα υπάρχουν και αρκετά φθηνότερες λύσεις, ενδεχομένως και κάτω των 10 €, οι οποίες ωστόσο έχουν σημαντικά χαμηλότερη ποιότητα και δεν σκουπίζουν τόσο καλά ή δεν διαρκούν για τόσο καιρό, οπότε τελικά, φτάνουν σε κόστος τις ποιοτικότερες επιλογές.

Κατά την εγκατάσταση νέων υαλοκαθαριστήρων θα πρέπει να προσέξετε τις διαστάσεις, να είναι εκείνες που ορίζει ο κατασκευαστής για να μη βρίσκουν μεταξύ τους ή στο πλαίσιο του παρμπρίζ. Το πιθανότερο είναι ότι θα τους αλλάξει κάποιος που γνωρίζει να το κάνει, οπότε θα αναλάβει ο ίδιος να βρει το σωστό μέγεθος. Συνήθως, αλλάζουμε καθαριστήρες στο συνεργείο, σε καταστήματα πώλησης διάφορων ειδών αυτοκινήτου, αλλά και σε πρατήρια καυσίμων.

Εκείνοι που θέλουν να προσέξουν τους υαλοκαθαριστήρες τους όσο περισσότερο γίνεται, θα πρέπει να μάθουν ότι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς τους είναι η ζέστη και ο ήλιος. Η αραιή τους χρήση επίσης επιδεινώνει την κατάστασή τους και επιταχύνει τη φθορά τους.

Όσοι πραγματικά «αρρωσταίνουν» με το τρίξιμο των καθαριστήρων ή τον ελλιπή καθαρισμό του παρμπρίζ, μπορούν να χρησιμοποιούν γλυκερίνη για να ενυδατώνουν το λάστιχο του καθαριστήρα. Φυσικά η χρήση τους δεν πρέπει να γίνεται με τη γλυκερίνη νωπή πάνω τους και η ποσότητα που χρειάζονται είναι πολύ μικρή. Αυτό το tip αφορά τους απόλυτα… ψυχαναγκαστικούς με το κομμάτι των καθαριστήρων!

Last but not least: μην αδιαφορείτε για τον πίσω υαλοκαθαριστήρα (αν υπάρχει στο αυτοκίνητό σας). Σίγουρα δεν είναι τόσο σημαντικός όσο οι μπροστά, αλλά θα έρθει η ώρα (παρκάρισμα με βροχή το βράδυ, έξοδος από κάθετη θέση πάρκινγκ με όπισθεν κλπ) που θα μετανιώσετε που τελικά δεν τον αλλάξατε.