Φυσικό Αέριο – CNG: Συμφέρει;

Η απαράμιλλη οικονομία στο κόστος μετακίνησης συνδυάζεται με γρήγορο ανεφοδιασμό και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Αυτός είναι ο κόσμος του Φυσικού Αερίου.

  • -
  • -

Την ώρα που τα υβριδικά, Plug-In υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα κάνουν παρέλαση στην αγορά νέων αυτοκινήτων, μια «συμβατική» τεχνολογία στέκεται απέναντί τους και τα ανταγωνίζεται ευθέως στην οικονομία μετακίνησης που προσφέρει. Μάλιστα, καταφέρνει να αποδεικνύεται ακόμη πιο συμφέρουσα, χάρη στην αποδοτική φύση του συγκεκριμένου καυσίμου, αλλά και τη χαμηλή τιμή στα (λίγα, ομολογουμένως) πρατήρια.

Μιλάμε για το CNG ή πιο απλά, το φυσικό αέριο κίνησης. Ο κινητήρας των συγκεκριμένων αυτοκινήτων είναι παρόμοιος με αυτών των εκδόσεων βενζίνης, με μικρές αλλαγές που εγγυώνται αξιοπιστία και απόδοση σε βάθος χρόνου. Την ίδια στιγμή, έχουν τη δυνατότητα να καίνε και βενζίνη (σε όλα τα CNG αυτοκίνητα υπάρχει ρεζερβουάρ αμόλυβδης) ώστε ο οδηγός να μην περιορίζεται και να συνεχίζει την πορεία του ακόμη κι αν δεν βρίσκεται κοντά σε κάποιο πρατήριο CNG.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ CNG

Ποιες είναι οι μοναδικές παραχωρήσεις που θα χρειαστεί να κάνει ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος φυσικού αερίου; Το ελαφρώς μικρότερο πορτμπαγκάζ λόγω των έξτρα δεξαμενών και τα λίγα πρατήρια φυσικού αερίου στη χώρα μας, τα οποία ωστόσο πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Το δίκτυο καλύπτει επαρκώς την Αττική, ενώ αρκετά ακόμη πρατήρια λειτουργούν και σε πολλές μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Βόλος, η Λαμία, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Πάτρα και η Κοζάνη. Στο πλάνο υπάρχει η περαιτέρω επέκτασή τους και σε άλλες πόλεις.

50 ΝΕΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ CNG ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Αφού τελειώσαμε με τα ελάχιστα και περιορισμένης σημασίας αρνητικά, ας δούμε τα τεράστια πλεονεκτήματα που συνοδεύουν τα αυτοκίνητα CNG. Υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να ξεκινάς μια εκδρομή και να μη σκέφτεσαι καθόλου τι θα «κάψεις»; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα μοντέλα φυσικού αερίου. Με κόστος που βρίσκεται κάτω από 0,850€ το κιλό (το CNG το υπολογίζουμε σε κιλά και όχι σε λίτρα) οι δεξαμενές των περίπου 15 κιλών θα γεμίσουν και από την τσέπη του ιδιοκτήτη δεν θα βγουν περισσότερα από 12-13€.  

Επίσης, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ένα κιλό CNG είναι ενεργειακά ισοδύναμο με περίπου 1,5 λίτρο βενζίνης και 2 κιλά υγραερίου. Κάπως έτσι η αυτονομία ενός αυτοκινήτου CNG μπορεί να φτάσει έως και τα 400 χιλιόμετρα περίπου, σε πραγματικές συνθήκες. Πάμε τώρα στα μαθηματικά. 400 χιλιόμετρα με 12€, άρα κόστος κάπου στα 3€ ανά 100 χιλιόμετρα! Αν νομίζετε ότι το όφελος επιλογής ενός αυτοκινήτου που κινείται με υγραέριο σταματά εδώ, κάνετε λάθος.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΝΟΘΕΥΤΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ CNG

Τα μοντέλα CNG έχουν σημαντικά πιο χαμηλές εκπομπές ρύπων συγκριτικά με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα, αλλά και με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Ένα CNG εκπέμπει κατά μέσο όρο 25% λιγότερο CO2 από ένα βενζινοκίνητο και 15% από ένα diesel, ενώ τα Oξείδια του Αζώτου (NOx) είναι μειωμένα κατά 53% και 95% αντίστοιχα! Έτσι, δεν έχει όφελος μόνο ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου που κινείται με φυσικό αέριο, αλλά και το περιβάλλον - δηλαδή, όλοι μας. Ο κάτοχος ενός τέτοιου αυτοκινήτου καλείται να πληρώσει και λιγότερα τέλη κυκλοφορίας, χάρη στους μειωμένους ρύπους.

ΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ CNG ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Ενδεικτικά, ένα από τα πολύ δημοφιλή CNG μοντέλα, το Skoda Kamiq 1.0 G-TEC πληρώνει 85,50€ το χρόνο σε τέλη (95 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ), ενώ το δίδυμο αδερφάκι του που καίει βενζίνη (1.0 TSI) έχει εκπομπές ρύπων στα 115 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ, άρα και τέλη κυκλοφορίας 112,70€ το χρόνο. Τα μοντέλα CNG που διατίθενται στην ελληνική αγορά διαθέτουν εργοστασιακά συστήματα κίνησης. Οι κινητήρες τους είναι εξελιγμένοι και παράγονται από την αρχή με τη δυνατότητα να καίνε τόσο φυσικό αέριο όσο και βενζίνη, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό σε ποιότητα και αξιοπιστία. Βασίζονται σε αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και καλύπτονται από την ίδια ακριβώς εργοστασιακή εγγύηση καλή λειτουργίας.