Τι επηρεάζει τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να επιμηκύνουν τη ζωή των μπαταριών

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πραγματοποιήσει δυνατό μπάσιμο στη ζωή μας, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να λανσάρουν όλο και περισσότερα μοντέλα σχετικής τεχνολογίας.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, που εγείρονται εξακολουθούν να είναι πολλά. Ένα εκ των σημαντικότερων είναι το εξής: «Ποια είναι η διάρκεια ζωής των μπαταριών που φορούν τα ηλεκτρικά

Είναι γεγονός πως συγκεκριμένη απάντηση δεν υπάρχει. Αντιθέτως, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η χρήση που κάνει στο όχημα και -κατά συνέπεια- στην μπαταρία ο κάθε οδηγός. Παρακάτω ακολουθούν μερικά tips που θα επιμηκύνουν τη ζωή της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας.

Αποφύγετε τη φόρτιση στο 100%
Ενδεχομένως να προβάλλει ολίγον οξύμωρο, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, καλό θα είναι να αποφεύγεται η πλήρης φόρτιση των μπαταριών. Δεδομένου ότι η ζέστη συνιστά τον μεγαλύτερο “εχθρό” των μπαταριών ιόντων λιθίου, ο συνδυασμός της διαδικασίας ταχείας φόρτισης και της διατήρησης σε υψηλή τάση ενδέχεται να αποβεί μοιραίος. Συνιστάται λοιπόν η φόρτιση να γίνεται στο πλαίσιο 20-80%.

Διατηρήστε μια ομοιόμορφη θερμοκρασία
Πέρα από τη ζέστη, συστήνεται να αποφεύγονται και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, η διατήρηση μιας ομοιόμορφης θερμοκρασίας αναμένεται να διατηρήσει υγιή την μπαταρία σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην επίτευξη αυτού συμβάλλει και το ενεργό σύστημα θερμικής διαχείρισης της παραγόμενης θερμότητας, το οποίο προβάλλει πολύ πιο αποδοτικό από τα πακέτα μπαταριών που βασίζονται στα συστήματα ψύξης του αέρα (air cooling).

«Ζωντανή» απόδειξη των παραπάνω αποτελεί ένα Nissan Leaf το οποίο χρησιμοποιείται ως ταξί στην Αγγλία. Το ηλεκτρικό όχημα έχει διανύσει περισσότερα από 274.000 km χωρίς να εμφανίσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα στην μπαταρία του.