Tι είναι η υποστροφή και η υπερστροφή;

Πρόκειται για δύο βασικές αντιδράσεις του αυτοκινήτου, αναφορικά με την οδική του συμπεριφορά

  • -
  • -

Η οδική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου χαρακτηρίζεται από τις αντιδράσεις του αμαξώματος σε συνθήκες πίεσης. Οι δύο βασικές έννοιες είναι η υπερστροφή και η υποστροφή. Τι ακριβώς σημαίνει η κάθε μία;

Υπερστροφή ονομάζουμε την κατάσταση στην οποία οι γωνίες ολίσθησης των πίσω τροχών είναι μεγαλύτερες απ' αυτές των εμπρός τροχών. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται έντονη μετατόπιση του πίσω μέρους του αυτοκινήτου προς το εξωτερικό της στροφής, οπότε απαιτείται διόρθωση με κατάλληλους χειρισμούς του τιμονιού (ανάποδο τιμόνι) και του γκαζιού.


Αντίθετα, η υποστροφή είναι η κατάσταση στην οποία οι γωνίες ολίσθησης των εμπρός τροχών είναι μεγαλύτερες απ' αυτές των πίσω. Σ' αυτή την περίπτωση, οι εμπρός τροχοί του αυτοκίνητου δεν ακολουθούν την πορεία προς το εσωτερικό της στροφής που θέλει ο οδηγός αλλά τείνουν να κινηθούν ευθεία προς τα έξω, πάνω στην εφαπτόμενη της στροφής. H υποστροφή μπορεί να ελεγχθεί στις περισσότερες περιπτώσεις με άφημα του γκαζιού, αν και αυτό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει υπερστροφή.


 

Έχεις άγνωστη λέξη; Ψάξε την στο γλωσσάρι του GOCAR πατώντας εδώ

Αλλιώς, στείλε την απορία σου στο editors@gocar.gr και θα σου απαντήσουμε.