Αλλάζουν όλα στις σχολικές εκδρομές - Νέοι κανόνες ασφαλείας

Δημοτικά γυμνάσια, λύκεια, μερικές φορές ακόμα και νηπιαγωγεία, χρησιμοποιούν λεωφορεία για να πάνε εκδρομές, με το κράτος να αλλάζει τις διαδικασίες για να αυξηθεί η ασφάλεια.

  • -
  • -

Κάθε χρόνο γίνονται χιλιάδες εκδρομές σχολείων σε όλη την Ελλάδα, με δεκάδες χιλιάδες μαθητές να μετακινούνται με λεωφορεία κάθε είδους σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις χρήσης καραβιών και αεροπλάνων.

Δεδομένου ότι έχουν γίνει κάποια πολύ σοβαρά ατυχήματα στο παρελθόν, η κυβέρνηση άλλαξε τις διαδικασίες ελέγχου πριν την πραγματοποίηση μιας εκδρομής, όμως την ίδια στιγμή αυξήθηκε κατακόρυφα και η γραφειοκρατία. Αυτό είναι το νέο πλαίσιο που ισχύει από εδώ και στο εξής για τις εκδρομές των σχολείων, με όσιο πιο απλά λόγια γίνεται.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5352c400eec5936b305c34e493bbadf4.jpeg

Περίπτωση 1: Ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής σε αποστάσεις μέχρι 35 χλμ.

Πολλές μέρες πριν την εκδρομή ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου ζητάει από τον υπεύθυνο για τα οχήματα της μετακίνησης (π.χ. γραφείο ταξιδίων), μία λίστα εγγράφων. Αυτά είναι τα εξής:

  • Άδεια κυκλοφορίας λεωφορείου
  • Άδεια οδήγησης
  • Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας
  • Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο λεωφορείου
  • Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου Οχήματος (ΚΤΕΟ)
  • Βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου από εγκεκριμένο συνεργείο

Το αργότερο τρεις εργάσιμες μέρες πριν την εκδρομή ο/η Διευθυντής/ντρια στέλνει ένα e-mail που περιέχει όλα τα παραπάνω έγγραφα. Το e-mail πάει στην Τροχαία αλλά κοινοποιείται και στο γραφείο ταξιδίων.

Δείτε ακόμα: Σχολική εκδρομή με παράνομο λεωφορείο και ακατάλληλους οδηγούς - Η Τροχαία προχώρησε σε συλλήψεις

Μόλις η Τροχαία λάβει το παραπάνω e-mail κάνει ηλεκτρονικό έλεγχο ότι τα έγγραφα είναι έγκυρα και σε ισχύ και ενημερώνει με e-mail τον/την Διευθυντή/ντρια ότι μπορεί να γίνει η εκδρομή.

Περίπτωση 2: Ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σε αποστάσεις άνω των 35 χλμ. και πολυήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής:

Το αργότερο τρεις εργάσιμες μέρες πριν την εκδρομή ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου ενημερώνει την Τροχαία με ειδικό έγγραφο που το στέλνει μέσω e-mail. Την ημέρα που είναι προγραμματισμένη η έναρξη της εκδρομής, η Τροχαία στέλνει κλιμάκιο ώστε να κάνει επιτόπιο έλεγχο στο λεωφορείο, στον οδηγό και σε όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Για να ξεκινήσει η εκδρομή θα πρέπει η Τροχαία να δώσει την έγκρισή της.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/67fa82659e99c06b2723b1edb0463ef1.jpg

Περίπτωση 3: Ημερήσιες και πολυήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων των λοιπών περιφερειών (πλην Αττικής):

Η διαδικασία είναι ίδια με την Περίπτωση 2.

Περίπτωση 4: Πολυήμερες και ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις με ενδιάμεσο τμήμα θαλάσσιας ή εναέριας μετακίνησης

Αν το σχολείο «ανήκει» στην Περιφέρεια Αττικής και η απόσταση από το σχολείο μέχρι το λιμάνι ή το αεροδρόμιο είναι μικρότερη των 35 χλμ. ακολουθείται η Περίπτωση 1. Αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη των 35 χλμ. ακολουθείται η Περίπτωση 2.

Αν το σχολείο δεν ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, ακολουθείται η Περίπτωση 2.

Τα παραπάνω αφορούν το κομμάτι της μετακίνησης από το σχολείο μέχρι το λιμάνι ή το αεροδρόμιο που θα χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμα διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Αν μετά το λιμάνι ή το αεροδρόμιο χρησιμοποιηθεί ξανά λεωφορείο, θα πρέπει να ενημερωθεί και η Τροχαία της περιοχής από την οποία θα εκκινήσει το λεωφορείο για το τελικό κομμάτι της μετακίνησης. Η ενημέρωση θα πρέπει να γίνει με ένα e-mail αντίστοιχο των παραπάνω και πριν το λεωφορείο αναχωρήσει από το λιμάνι ή το αεροδρόμιο θα πρέπει να γίνει επιτόπιος έλεγχος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e73e6bab9c792d2fcab860adcf4f0b2f.jpg

Παράδειγμα Α

Σχολείο της Αττικής πάει στην Κρήτη, με καράβι που φεύγει από τον Πειραιά και καταλήγει στο Ηράκλειο.

Αν η απόσταση από το σχολείο μέχρι το λιμάνι είναι μικρότερη των 35 χλμ. ακολουθείται η Περίπτωση 1. Αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη των 35 χλμ. ακολουθείται η περίπτωση 2. Ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί και η Τροχαία Ηρακλείου ώστε να ελέγξει επί τόπου το λεωφορείο όταν βγει από το καράβι.

Παράδειγμα Β

Σχολείο από το νομό Αχαΐας πηγαίνει εκδρομή στην Κρήτη μέσω Πειραιά και Ηρακλείου.

Θα πρέπει να ενημερωθεί η Τροχαία Αχαΐας ώστε να κάνει επιτόπιο έλεγχο πριν ξεκινήσει το λεωφορείο, αλλά και η Τροχαία Ηρακλείου ώστε να κάνει δεύτερο έλεγχο όταν το λεωφορείο θα βγει από το καράβι.