Δίπλωμα οδήγησης στα 17 – Δες αναλυτικά τι χρειάζεσαι

Το ελληνικό κράτος δίνει τη δυνατότητα στους νέους ηλικίας 17 ετών να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Απαιτούνται όμως κάποιες προϋποθέσεις.

  • -
  • -

Από τις αρχές του 2022, το κράτος επιτρέπει σε οδηγούς ηλικίας 17 ετών να λάβουν άδεια οδήγησης και να κινηθούν νόμιμα στον δημόσιο δρόμο. Βέβαια, έως ότου κλείσουν τα 18 και λάβουν την κανονική άδεια πρέπει να τηρούν κάποιους επιπλέον κανόνες. Ας δούμε τι ισχύει.

Αρχικά, κάθε νέος οδηγός που έκλεισε τα 17 και επιθυμεί να βγάλει δίπλωμα θα πρέπει έχει τη συγκατάθεση των γονέων ή του κηδεμόνα του. Επίσης, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 5 του Ν.4850/2021 είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται στο αυτοκίνητο από έναν ενήλικα που έχει δίπλωμα 5 χρόνια και ηλικία τουλάχιστον 25 ετών.

diploma

Επιπλέον, όποιος δηλώνει νέος οδηγός και είναι 17 ετών, εκτός του ότι πρέπει να συνοδεύεται από κάποιον μεγαλύτερο, έχει την υποχρέωση να τοποθετεί στο πίσω παρμπρίζ του οχήματος το γράμμα «Σ». Το συγκεκριμένο σήμα αφορά μόνο αυτούς που έχουν λάβει προσωρινή άδεια οδήγησης και πρέπει να παραμένει στο πίσω τζάμι έως ότου ολοκληρωθεί η χρονική διάρκεια του προσωρινού διπλώματος.

Προϋποθέσεις για δίπλωμα στα 17

Για την έκδοση διπλώματος οδήγησης στα 17, πρέπει να συγκεντρώσεις ορισμένα έγγραφα και να τα καταθέσεις στη σχολή οδηγών. Αυτά είναι:

  • Υπεύθυνη δήλωση από τον κάθε κηδεμόνα.
  • Αίτηση όπου δηλώνεις τη μόνιμη κατοικία σου, τον ΑΦΜ και ότι δεν έχεις άλλη άδεια οδήγησης.
  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ και φωτοαντίγραφα αυτών.
  • Δύο φωτογραφίες έγχρωμες, τύπου διαβατηρίου.
  • Πιστοποιητικά υγείας παθολόγου και οφθαλμίατρου με την απόδειξη πληρωμής του ιατρού.

Πόσα μαθήματα πρέπει να κάνεις

Φυσικά, για να λάβεις τη συνοδευόμενη ή προσωρινή άδεια οδήγησης, πρέπει να κάνεις κάποια μαθήματα οδήγησης. Η προετοιμασία για τις εξετάσεις επιβάλλει τουλάχιστον 21 θεωρητικά και 25 πρακτικά μαθήματα.

Τα θεωρητικά μαθήματα παρέχουν την απαραίτητη γνώση για τους κανόνες κυκλοφορίας, τα σήματα και την ασφαλή οδήγηση, ενώ τα πρακτικά μαθήματα επιτρέπουν την ανάπτυξη των ικανοτήτων πίσω από το τιμόνι σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις του συνοδού

Αφού περάσεις τις εξετάσεις οδήγησης, για να πάρεις το αυτοκίνητο του μπαμπά ή της μαμάς, στο δίπλα κάθισμα είναι υποχρεωτικό να βρίσκεται ένας εποπτεύοντας οδηγός άνω των 25 ετών, με καθαρό ιστορικό οδήγησης, χωρίς δηλαδή να έχει λάβει πόντους διπλώματος.

Δείτε ακόμη: Δίπλωμα οδήγησης: Πόσες κατηγορίες υπάρχουν και τι όχημα μπορείς να οδηγήσεις

diploma

Θα πρέπει επίσης να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης Β κατηγορίας για χρονικό διάστημα πάνω από 5 έτη και να τη φέρει μαζί του κατά την συνοδευόμενη οδήγηση.

Οι κανόνες για οδηγό και συνοδό

Η οδήγηση χωρίς την τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων, συνιστά μη νόμιμη οδήγηση και επιφέρει τις δέουσες κυρώσεις. Σε περίπτωση παραβάσεων που αφορούν στην οδική κυκλοφορία, περιλαμβανομένης της παράβασης οδήγησης χωρίς την παρουσία συνοδού, προβλέπονται τα παρακάτω:

  • Η οδήγηση χωρίς την παρουσία συνοδού ή με την παρουσία συνοδού ο οποίος δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις επιβάλλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο και αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία ακυρώνεται και δεν μπορεί να επανεκδοθεί. Άδεια οδήγησης θα μπορεί πλέον να χορηγηθεί μόνο με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 19 ετών.
  • Στον συνοδό που έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα επιβάλλεται αφαίρεση και της δικής του άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.
  • Στις περιπτώσεις παραβίασης του ΚΟΚ από τον οδηγό, η ανάλογη κύρωση δεν θα επιβάλλεται μόνο στον οδηγό, αλλά και στο συνοδό εφόσον επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Παράλληλα, αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία ακυρώνεται και δεν μπορεί να επανεκδοθεί.
  • Σε περίπτωση μη τοποθέτησης σε όχημα του διακριτικού σήματος «Σ» επιβάλλεται στον οδηγό και στο συνοδό διοικητικό πρόστιμο.