Τράκαρα με ηλεκτρικό πατίνι - Πρέπει να καλέσω την Τροχαία;

Με την κυκλοφορία περισσότερων e-scooters στους δρόμους, αναπόφευκτα αυξάνονται και τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται. Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τις συγκρούσεις με ηλεκτρικά πατίνια;

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία στην Ελλάδα, καθώς είναι αρκετά οικονομικά στην αγορά τους, ενώ το κόστος χρήσης είναι υπερβολικά χαμηλό. Ταυτόχρονα, μπορούν να ελίσσονται αποτελεσματικά στην κίνηση, καλύτερα κι από ένα μηχανάκι.

Επιπλέον, μπορούν να κυκλοφορούν σε λεωφορειολωρίδες, σε ποδηλατοδρόμους, σε πεζόδρομους και σε σημεία που ίσως να μην περνάνε αυτοκίνητα. Έτσι, οι χειριστές τους έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους.

troxaio-patini-aftokinito

Το πρόβλημα είναι ότι οι ποδηλατόδρομοι είναι λιγοστοί στην Ελλάδα και τα αυτοκίνητα πολλά. Ο συνδυασμός αυτού του γεγονότος, με το μικρό μέγεθος που έχουν τα ηλεκτρικά πατίνια, σημαίνει ότι οι αναβάτες τους διατρέχουν αρκετά σημαντικό κίνδυνο.

Τι αναφέρει ο ΚΟΚ για τα πατίνια;

Ο ΚΟΚ ξεκαθάρισε πολλά το 2021, όταν βγήκε ο νόμος 4784/2021. Ψάχνοντας σε αυτόν, μπορούμε να βρούμε την απάντηση στο μεγάλο ερώτημα, το οποίο είναι τι γίνεται στο ενδεχόμενο τροχαίου ατυχήματος ανάμεσα σε πατίνι και αυτοκίνητο.

Δείτε ακόμαΠαράνομα ηλεκτρικά πατίνια πωλούνται κανονικά στην Ελλάδα!

Ψάχνοντας στις διατάξεις του ΚΟΚ, βρίσκουμε το άρθρο 2, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 15 του νόμου 4784/2021. Εκεί βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες πατινιών, οι οποίες αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Η πρώτη είναι εκείνα που δεν μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 6 km/h. Αυτά τα πατίνια αντιμετωπίζονται από τον νόμο ως πεζοί. Κατά συνέπεια αν ένα αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα με ένα τέτοιο πατίνι, τότε ισχύουν όσα προβλέπει ο νόμος για ατύχημα με πεζό.

patini-spasmeno-troxaio

Η δεύτερη κατηγορία πατινιών είναι εκείνα που μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι 25 km/h. Αυτά αντιμετωπίζονται ως ποδήλατα. Κατά συνέπεια, σε ενδεχόμενο ατύχημα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για ατύχημα με ποδήλατο.

Τελικά τι κάνω αν τρακάρω με πατίνι;

Τόσο στη μία περίπτωση, όσο και στην άλλη, επειδή πεζοί και ποδήλατα δεν υπάγονται σε υποχρέωση ασφάλισης, πρέπει να κληθεί η Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν, καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να βρεθεί το ποσοστό υπαιτιότητας που φέρει η κάθε πλευρά. Με βάση το πόρισμα της Τροχαίας, θα υπάρξει εμπλοκή ή όχι της ασφαλιστικής εταιρείας του αυτοκινήτου.

Για να γίνει η διαδικασία πιο απλή, σε περίπτωση ατυχήματος όπου εμπλέκεται αυτοκίνητο και πατίνι κάνουμε τα εξής:

  1. Ακινητοποιούμε το αυτοκίνητο αμέσως μόλις συμβεί το ατύχημα
  2. Ελέγχουμε αν ο χρήστης του πατινιού είναι καλά στην υγεία του (αν υπάρχει τραυματισμός καλούμε το 166)
  3. Καλούμε την Τροχαία
  4. Καλούμε την ασφαλιστική

Μέχρι να γίνει η καταγραφή από την Τροχαία και την ασφαλιστική, φροντίζουμε να μην κουνηθεί ούτε το πατίνι από τη θέση που κατέληξε μετά το ατύχημα, ώστε να αποτυπώνονται με όσο περισσότερη ακρίβεια γίνεται οι συνθήκες του ατυχήματος.