Μπορώ να κυκλοφορώ με άλογο μέσα σε πόλη; - Τι λέει ο ΚΟΚ

Το οδικό δίκτυο προρίζεται για τροχοφόρα οχήματα, όμως τι γίνεται όταν πρέπει να κινηθούν ζώα σε αυτό; Δες το άρθρο του Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας.

  • -
  • -

Στον δημόσιο δρόμο και ειδικά μέσα στα αστικά κέντρα σπανίως αντικρίζει κάποιο μεγάλο ζώο, όπως άλογο, να κινείται ανάμεσα σε οχήματα, δίκυκλα και υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Αντίθετα, στα χωριά και ειδικά στα νησιά, ακόμη και σήμερα συνηθίζεται ορισμένοι να κυκλοφορούν με τα άλογα ή τα γαϊδουράκια.

Για την κίνηση των ζώων, η νομοθεσία έχει προβλέψει ολόκληρο άρθρο, το οποίο διευκρινίζει τι ισχύει στις οδούς.

Τι λέει ο νόμος για τα ζώα

Σύμφωνα με το Άρθρο 14 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ζώα όπως τα άλογα ή τα γαϊδουράκια επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς, αρκεί να οδηγούνται από ανθρώπους απόλυτα ικανούς, που είναι σε θέση να τα ελέγχουν πλήρως. Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, αναφέρεται ότι ζώα που είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τους χρήστες των οδών δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς, εκτός και αν βρίσκονται υπό την επίβλεψη και έλεγχο κάποιου κατάλληλου οδηγού.

alogo

Για τα σκυλιά, ισχύει ότι πρέπει να είναι δεμένα με ειδικό λουρί, ενώ τα κοπάδια ζώων επιβάλλεται να κινούνται υπό τον έλεγχο ενός ατόμου επικεφαλής. Εφόσον, μεγάλα ζώα ή κοπάδια κινούνται κατά τη διάρκεια της νύκτας στις οδούς, οι οδηγοί τους υποχρεούνται να επισημαίνουν τα ζώα, ως και την αρχή και το τέλος του κοπαδιού με ευδιάκριτα φώτα.

Υπάρχει πρόστιμο για παράνομη κίνηση ζώων;

Όπως σε κάθε άρθρο του ΚΟΚ, έτσι και στο συγκεκριμένο, οι ιδιοκτήτες των ζώων πρέπει να ακολουθούν τις προβλεπόμενες νομοθεσίες. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 20 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 700 € στον... συνοδηγό;

Με απλά λόγια, μπορείς να βγεις με άλογο σε κάποια οδό του οδικού δικτύου, χωρίς να ανησυχείς για τα αστυνομικά όργανα, εφόσον τηρείς τα προβλεπόμενα. Φυσικά, αν είσαι για παράδειγμα ιππέας και θες να βγάλεις το άλογο ή το γαϊδουράκι μια βόλτα στην πόλη, δεν μπορείς να το κάνεις σε κεντρικές λεωφόρους όπως η Κηφισίας για παράδειγμα, καθώς θα θέσεις σε κίνδυνο τους οδηγούς των τροχοφόρων οχημάτων. Οπότε, αρκέσου στην οδό της γειτονιάς σου!