Προσοχή: Η παγίδα της άρσης ακινησίας που σε περιμένει στο ΚΤΕΟ

Αν προβείς σε άρση ακινησίας και πας στο ΚΤΕΟ για τον έλεγχο του οχήματός σου, υπάρχει μια λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξεις για να γλιτώσεις το πρόστιμο.

  • -
  • -

Πολλοί είναι αυτοί που προχωρούν σε άρση ακινησίας των οχημάτων ή των μοτοσυκλετών, αλλά όταν προσέρχονται σε κάποιο ΚΤΕΟ για να περάσουν τον τεχνικό έλεγχο, το σύστημα σε καλεί να πληρώσεις πρόστιμο. Αυτό συμβαίνει για έναν συγκεκριμένο λόγο.

Και εξηγούμαστε: Όταν μεταβείς στο ΚΤΕΟ, μετά την άρση ακινησίας, θα πρέπει να έχεις στην κατοχή σου ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία. Το ΚΤΕΟ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε είχες προχωρήσει σε ακινησία, αν δηλαδή το είχες κάνει πριν 2 χρόνια ή πριν 6 μήνες. Για να μην φανεί λοιπόν εκπρόθεσμο το όχημα ή η μοτοσυκλέτα στον τεχνικό έλεγχο, θα πρέπει να έχεις μαζί σου εκτυπωμένο ή σε μορφή PDF στο κινητό σου τηλέφωνο το αποδεικτικό και της Ακινησίας και της Άρσης.

Ουσιαστικά, με αυτά τα αποδεικτικά φαίνεται αν είχε λήξει η προθεσμία για ΚΤΕΟ όταν είχες προχωρήσει σε ακίνησία, και, αντίστοιχα, αν έχουν περάσει 15 μέρες από όταν έκανες την Άρση Ακινησίας. Ειδάλλως, και στις δύο περιπτώσεις θα φαίνεσαι εκπρόθεσμος και θα κληθείς να πληρώσεις πρόστιμο, το οποίο μπορεί να φτάνει έως και το διπλάσιο της αξίας του ελέγχου.

Δείτε ακόμη Ποιο είναι το πρόστιμο στο ΚΤΕΟ αν χάσεις την προθεσμία

Τι πρέπει να κάνει το ΚΤΕΟ

Εφόσον έχεις επιδείξει τα αποδεικτικά, το ΚΤΕΟ είναι υποχρεωμένο στη συνέχεια να στείλει τα έγραφα αυτά στο Υπουργείο, προκειμένου να πιστοποιείται ότι ο έλεγχος γίνεαι εμπρόθεσμα, και ότι δεν χρειάζεται να πληρώσεις πρόστιμο.

kteo

Αν έχεις τα αποδεικτικά εκτυπωμένα, απλά παραδίδεις το χαρτί στο ΚΤΕΟ. Αν είναι σε μορφή PDF στο κινητό σου, προχωράς σε αποστολή στο email της επιχείρησης ΚΤΕΟ. Και στις δύο περιπτώσεις κρατάς ένα αντίγραφο, ώστε να είσαι καλυμμένος.

Διαβάστε επίσης: Πόσα κερδίζεις κάνοντας κατάθεση πινακίδων

Πώς γίνεται η άρση ακινησίας

Υπενθυμίζουμε ότι για την άρση ακινησίας απαιτούνται:

  • Εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση
  • Ενεργό συμβόλαιο ασφάλισης. Ο έλεγχος ύπαρξής του διενεργείται μέσω web service με την ένωση ασφαλιστικών εταιρειών.

Αν δεν υπήρχε υποχρέωση για έλεγχο ΚΤΕΟ την ημερομηνία κατάθεσης των πινακίδων, τότε το όχημα θεωρείτε Εμπρόθεσμο για 15 ημέρες από την ημερομηνία επανακυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Διαβάστε εδώ

περισσότερα για την άρση ακινησίας

.