Γιατί υπάρχει πρόστιμο για μουσική στο αυτοκίνητο; Τι λέει ο ΚΟΚ

Εσύ νομίζεις πως δεν έχεις παραβεί κανέναν κανόνα. Κι όμως, με αυτή την παράβαση εκτός του ότι θα πληρώσεις, θα μείνεις και χωρίς δίπλωμα για πολλές ημέρες.

  • -
  • -

Τα άρθρα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι αδύνατον να τα γνωρίζεις όλα, εκτός κι αν είσαι νομοθέτης. Ωστόσο, καλό είναι να μάθεις κάποια πράγματα σχετικά με το τι ισχύει για κάποιες παραβάσεις, προκειμένου να μην βρεθείς προ εκπλήξεως σε περίπτωση που σε σταματήσει η αστυνομία.

music

Η μουσική στο αυτοκίνητο θεωρείται δεδομένη για την πλειοψηφία των οδηγών. Σύμφωνα με έρευνες, όταν οδηγούμε και ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια είμαστε πιο χαλαροί. Ωστόσο, αυτό πρέπει να συμβαίνει από το ηχοσύστημα του οχήματος και όχι από ακουστικά ή άλλες συσκευές.

100 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος

Η χρήση των ακουστικών, συμπεριλαμβανομένων και των bluetooth handsfree, μπορεί να βοηθούν να απολαμβάνεις την τέλεια εμπειρία ήχου χωρίς διακοπές, ωστόσο δεν επιτρέπονται όταν βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. Σύμφωνα με το Άρθρο 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οδηγός απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, όπως smartphone.

music

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Δες πόσο είναι το πρόστιμο αν δεν βγάλεις φλας

Ο λόγος είναι ότι τα ακουστικά απομονώνουν τους εξωτερικούς θορύβους και περισπασμούς, επηρεάζοντας την ακοή και τη δυνατότητα να αναγνωρίζεις και να αντιδράς σε κινδύνους στον δρόμο.

Πρόστιμο και για τις μοτοσυκλέτες!

Αν και στο αυτοκίνητο, η ακρόαση μουσικής από ακουστικά δεν είναι τόσο συνηθισμένη, δεν ισχύει το ίδιο για τους οδηγούς μοτοσυκλέτας. Οι δικυκλιστές συχνά τοποθετούν ασύρματα ακουστικά στα αφτιά τους, αγνοώντας τον ΚΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα δίτροχα η αφαίρεση του διπλώματος ισχύει για 60 ημέρες και το χρηματικό πρόστιμο αγγίζει τα 150 €. 

Εσύ νομίζεις πως δεν έχεις παραβεί κανέναν κανόνα. Κι όμως, με αυτή την παράβαση εκτός του ότι θα πληρώσεις, θα μείνεις και χωρίς δίπλωμα για πολλές ημέρες.