Εξετάσεις οδήγησης: Πόσα λάθη επιτρέπεται να κάνεις στα σήματα;

Για να αποκτήσεις την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου, πρέπει να επιτύχεις τόσο στη θεωρητική όσο και στη πρακτική εξέταση. Πόσα λάθη επιτρέπεται να κάνεις για να μην κοπείς;

  • -
  • -

Οποιοσδήποτε υποψήφιος οδηγός επιθυμεί να λάβει την άδεια οδήγησης για οχήματα κατηγορίας Β, δηλαδή για επιβατικά αυτοκίνητα έως 8+1 θέσεις και φορτηγό έως 3.500 kg μικτό βάρος, υποχρεούται βάσει νόμου να έχει παρακολουθήσει τα ελάχιστα μαθήματα θεωρητικής εκπαίδευσης.

simata

Ο ελάχιστος αριθμός στη Θεωρητική Εκπαίδευση Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων είναι 20 ώρες και ο ελάχιστος αριθμός πρακτικών μαθημάτων 25 ώρες. Τα πρακτικά μαθήματα οδήγησης μπορούν να ξεκινήσουν είτε μετά την θεωρητική εκπαίδευση του μαθητή είτε αφού περάσει τις θεωρητικές εξετάσεις.

Πόσα λάθη επιτρέπεται να κάνω στα θεωρητικά

Για να εκδοθεί το δίπλωμα οδήγησής σου, απαιτείται να έχεις επιτύχει τόσο στα θεωρητικά όσο και τα πρακτικά. Αρχικά, θα εξεταστείς σε ένα τεστ των 30 ερωτήσεων. Το πρόγραμμα θα επιλέξει τυχαία τις ερωτήσεις και για να απαντήσεις έχεις στη διάθεσή σου 35 λεπτά. Όλες οι πιθανές ερωτήσεις βρίσκονται στο βιβλίο που χορηγείται από τη σχολή οδηγών και φυσικά στο διαδίκτυο. Τα λάθη που επιτρέπεται να κάνεις είναι μόλις 1. Στο δεύτερο λάθος απορρίπτεσαι και θα πρέπει να προγραμματιστεί εκ νέου καρτέλα για να ξαναδώσεις τις γραπτές εξετάσεις.

Στα πόσα λάθη κόβομαι στις εξετάσεις οδήγησης;

Εφόσον περάσεις με επιτυχία τα θεωρητικά, τότε θα κληθείς να δώσεις την πρακτική εξέταση. Προφανώς, πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος/η και να έχεις κάνει όλα τα μαθήματα με τον εκπαιδευτή. Οι εξεταστές κάθονται συνήθως στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και αυτοί είναι που δίνουν τις εντολές για το πότε θα ξεκινήσεις, πού θα στρίψεις, πού θα παρκάρεις και ποια πορεία θα ακολουθήσεις.

simata

Σε αυτή τη διαδικασία, το άγχος και η νευρικότητα δεν είναι και οι καλύτεροι σύμμαχοι. Πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος/η για να αποφύγεις τα μικρά αλλά σημαντικά λάθη. Η δυσκολία εδώ είναι μεταβλητή και εξαρτάται από τον εξεταστή και τη διαδρομή που θα επιλέξει.

Δες εδώ τις κατηγορίες διπλώματος οδήγησης και τι οχήματα μπορείς να οδηγήσεις

Προφανώς, με το που θα μπεις στο όχημα απαιτείται να κουμπώσεις τη ζώνη ασφαλείας. Χωρίς αυτή, θα κοπείς επί τόπου. Κατά την εξέταση στην πορεία αν αποτύχεις έστω και σε μία από τις 5 παρακάτω δοκιμασίες, διακόπτεται η πρακτική εξέταση και απορρίπτεσαι.

Τα 5 σοβαρά σφάλματα της πορείας

  1. Παραβίαση σηματοδότη, οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης και μη συμμόρφωση σε σήμα τροχονόμου
  2. Είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
  3. Ανέβασμα στο πεζοδρόμιο ή διαχωριστική νησίδα ή κίνηση σε διακεκριμένο τμήμα του δρόμου όπου απαγορεύεται η χρήση του από τα οχήματα
  4. Πρόκληση ατυχήματος
  5. Παραβίαση της προτεραιότητας