Επιτρέπεται να μεταφέρεις ξύλα με το αυτοκίνητο; - Δες τι λέει ο νόμος

Πολλοί σκέφτονται να φέρουν ξύλα «από το χωριό» στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, όμως τι ορίζει ο νόμος; Επιτρέπεται κάτι τέτοιο ή όχι;

  • -
  • -

Όσο ο καιρός γίνεται πιο κρύος, προχωράνε οι ετοιμασίες για τον χειμώνα που έρχεται, οπότε δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να φέρουν ξύλα «από το χωριό» με δικά τους pick-up (αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε αγροτικά) ή ακόμα και με ΙΧ στο πορτ-μπαγκάζ, ώστε να γλιτώσουν τα έξοδα θέρμανσης. Είναι όμως νόμιμο κάτι τέτοιο; Μπορεί κάποιος να μεταφέρει ξύλα ελεύθερα ή υπάρχουν νομικοί περιορισμοί;

Με τις τιμές των υγρών καυσίμων, του φυσικού αερίου, αλλά και του ρεύματος να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αρκετοί εξετάζουν την πιθανότητα να στραφούν στα ξύλα για να ζεσταθούν, είτε χρησιμοποιώντας τζάκι, είτε κάποια σόμπα.

Αν και η αγορά ξύλων δείχνει να είναι η οικονομικότερη επιλογή μέχρι τώρα, πολλοί έχουν σκεφτεί έναν τρόπο ώστε να τους έρθει ακόμα φτηνότερα, φέρνοντας την καύσιμη ύλη από την επαρχία μόνοι τους. Ειδικά αυτή την περίοδο, μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής της ελιάς, το κλάδεμα που ακολουθεί συνεπάγεται την παραγωγή ξυλείας. Τι πιο λογικό λοιπόν, από το να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτά τα ξύλα για το τζάκι του.

ksila-pickup-agrotiko-pick-up

Πώς μπορούν να μεταφερθούν νόμιμα τα ξύλα;

Αν και ως σκέψη φαίνεται λογική, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με κανέναν τρόπο που να είναι σύμφωνος με το νόμο. Η ξυλεία θεωρείται εμπορικό προϊόν και όχι αγροτικό, οπότε για τη μεταφορά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το pick-up που μπορεί να έχει στην κατοχή του κάποιος αγρότης ή οποιοσδήποτε άλλος επαγγελματίας. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί και ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Δείτε ακόμα: Τι μπορώ να μεταφέρω με ένα αγροτικό (pick-up) - Τι λέει ο νόμος;

Ο μόνος τρόπος για να μεταφερθούν ξύλα νόμιμα, είναι με επαγγελματικό όχημα το οποίο είναι καταχωρημένο σε εταιρεία εμπορίας ξύλου. Ωστόσο και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις. Θα πρέπει να έχει ληφθεί άδεια από το δασαρχείο για την κοπή των ξύλων, η οποία θα είναι διαθέσιμη για επίδειξη μαζί με το δελτίο αποστολής, στο οποίο θα αναγράφεται από πού προέρχεται η ξυλεία και πού πηγαίνει, αλλά και τα σχετικά τιμολόγια. Σε περίπτωση που υπάρξει παράβαση των παραπάνω, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5.000 ευρώ.

ksila-agrotiko-pickup-pick-up

Πώς μεταφέρει ιδιώτης νόμιμα ξυλεία;

Η μοναδική πιθανότητα για να μεταφέρει κάποιος ιδιώτης ξύλα και να μην έχει πρόβλημα σε περίπτωση τυχαίου ελέγχου είναι να τα αγοράσει από κάποιο κατάστημα. Υπό αυτή τη συνθήκη πρόκειται για προϊόν λιανικής και υπάρχει το ελεύθερο να μπουν στο πορτ-μπαγκάζ ενός  αυτοκινήτου ώστε να μεταφερθούν.

Είχες σκεφτεί κι εσύ να φέρεις ξύλα «από το χωριό»; Θεωρείς σωστό το νομικό πλαίσιο που απαγορεύει σε κάποιον να μεταφέρει τα ξύλα από το χωράφι του μέχρι το σπίτι του;