Ξέρεις τις ποινές και το πρόστιμο αν παρκάρεις σε θέση φόρτισης για ηλεκτρικό;

Οι θέσεις φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα είναι αναγκαίες για τους ιδιοκτήτες των EV. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που παρκάρουν παράνομα εκεί, θεωρώντας πως θα τη γλυτώσουν.

  • -
  • -

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας είναι αρκετή για να αντιληφθεί ο καθένας τι συμβαίνει με τις θέσεις φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των EV. Παρά τη σήμανση και τον ευδιάκριτο σταθμό, αρκετοί είναι αυτοί που αδιαφορούν, παρκάροντας τα συμβατικά τους οχήματα θαρρείς και δεν συμβαίνει τίποτα.  

parking ev

Το φαινόμενο κατάληψης των θέσεων για ηλεκτρικά, δυστυχώς, είναι αρκετά έντονο και παρατηρείται τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα και στους δημοφιλείς τουριστικού προορισμούς. Οδηγοί βενζινοκίνητων ή πετρελαιοκίνητων οχημάτων, βλέπουν άδεια τη θέση και σταθμεύουν, επιδεικνύοντας ασέβεια τόσο προς τους υπόλοιπους οδηγούς, όσο και προς τον νόμο.

Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν η Τροχαία εντοπίσει συμβατικό όχημα να έχει παρκάρει σε θέση φόρτισης – αυτό μπορεί να συμβεί και μετά από υπόδειξη του κατόχου ηλεκτρικού – βεβαιώνει άμεσα την παράβαση.

Δείτε εδώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τη μεγαλύτερη αυτονομία

Το πρόστιμο για παράνομη στάση και στάθμευση στη συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχεται στα 40 ευρώ. Το ποσό μπορεί να φαντάζει μικρό, ωστόσο, συνοδεύεται από αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 20 ημέρες.

parking ev

Επίσης, σε τουριστικές περιοχές, όπου οι σταθμοί φόρτισης είναι ελάχιστοι και οι ιδιοκτήτες των EV τους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δεν αποκλείεται να μεταβεί γερανός της αστυνομίας για απομάκρυνση του παράνομα σταθμευμένου οχήματος. Αυτό, προφανώς και εκτινάσσει το κόστος, καθώς ο οδηγός θα κληθεί να πληρώσει και τον γερανό αλλά και το πάρκινγκ όπου θα μεταφέρουν το αυτοκίνητο.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ομάδα Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα στο Facebook: