Έριξες μούντζα; Δες τι πρόστιμο σε περιμένει

Το κλασικό ελληνικό φαινόμενο με την ανοικτή παλάμη εν ώρα οδήγησης, πλέον τιμωρείται. Ο πέλεκυς του ΚΟΚ για όποιον οδηγό ρίξει μούντζα, πέφτει βαρύς.

  • -
  • -

Το συναντάς μόνο στην Ελλάδα. Πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο. Μόνο που από εδώ και πέρα, όποιος οδηγός σηκώσει το χέρι του, ανοίξει την παλάμη του και μουντζώσει πεζό, μοτοσικλετιστή ή άλλον οδηγό, θα το πληρώσει πολύ ακριβά.

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα απλωμένα πέντε δάκτυλα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, καθώς και αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες.

Σεβασμός στον δρόμο

Σε περίπτωση που χάσετε την ψυχραιμία σας λοιπόν και επιχειρήσετε να κάνετε την παραδοσιακή κίνηση με τη μούντζα, είτε μέσα από το αυτοκίνητο, είτε βγάζοντας το χέρι από το παράθυρο, σκεφτείτε το πολύ καλά.

Η ανοικτή παλάμη προς κάθε κατεύθυνση θεωρείται από τον νόμο απρεπής χειρονομία, μια άσεμνη κίνηση που επιφέρει ποινές.  

Διαβάστε επίσης: Γιατί η αστυνομία πήρε για πάντα το δίπλωμα από οδηγό ταξί;

Πρόκειται για έναν κανονισμό που κάποτε έπρεπε να εφαρμοστεί προκειμένου να σταματήσει αυτή η αγενής συμπεριφορά. Ωστόσο, το ερώτημα είναι πώς η αστυνομία θα εντοπίζει το γνωστό και ως φάσκελο και θα το αποδεικνύει, εφόσον γίνεται μέσα από το όχημα και ειδικά με τα παράθυρα κλειστά.