Ακινησία αυτοκινήτου: TOP Συμβουλές

Τι να προσέξεις στην ακινητοποίηση του αυτοκινήτου σου για μεγάλο χρονικό διάστημα

  • -
  • -

Οι λόγοι που μας αναγκάζουν να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολλοί. Ένας από τους σημαντικότερους πχ, στο τέλος του χρόνου είναι τα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας, ειδικά στα υψηλού κυβισμού οχήματα. Η ακινησία όμως είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση για κάθε αυτοκίνητο που κρύβει παγίδες. Για να μην βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων, πρόσεξε τα παρακάτω:

 1.  Πλύνε καλά το αυτοκίνητο πριν το ακινητοποιήσεις. Η βρωμιά χαλά τη βαφή. Ακόμη καλύτερα, γυάλισέ το με προστατευτικό κερί.

 2.  Βρες ένα κλειστό γκαράζ και πάρκαρε εκεί το αυτοκίνητό σου. Η έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες (χιόνι-βροχή το χειμώνα, ήλιος-ζέστη το καλοκαίρι) προκαλούν φθορές σε πολλά εμφανή και μη σημεία. Εκτός αυτού, έτσι θα το προστατεύσεις καλύτερα από ενδεχόμενη κλοπή. Προσοχή: το κλειστό γκαράζ να μην έχει υγρασία, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει διάβρωση στο αμάξωμα.

 3.  Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν έχεις κλειστό χώρο, προστάτεψέ το με μια κουκούλα και δέσε την καλά για να μην την αφαιρέσει ο δυνατός αέρας.

 4.  Γέμισε το ρεζερβουάρ καυσίμου μέχρι επάνω. Ο εγκλωβισμένος αέρας σε ένα μισο-άδειο ρεζερβουάρ προκαλεί οξείδωση στα τοιχώματα. Βάλε επίσης κάποιο ειδικό πρόσθετο στο καύσιμο για μην αλλοιωθεί η σύνθεσή του με την πάροδο του χρόνου.

 5.  Προστάτεψε τα ελαστικά ανασηκώνοντας το όχημα σε τάκους ή τριπόδια. Τα τελευταία τα βρίσκεις εύκολα και με χαμηλό κόστος σε καταστήματα με είδη αυτοκινήτου. Αναζήτησε στο εγχειρίδιο (manual) του αυτοκινήτου τα ειδικά σημεία στο αμάξωμα όπου πρέπει να τοποθετήσεις τα τριπόδια.

 6.  Ξέσφιξε τους πόλους της μπαταρίας και αφαίρεσέ την εντελώς από το αυτοκίνητο για να αποφύγεις φθορές στην περίπτωση που υπάρξει διαρροή υγρών. Συμβουλεύσου το εγχειρίδιο (manual) του αυτοκινήτου σχετικά. Σε μικρά διαστήματα ακινησίας, είναι καλύτερα να βάζεις εμπρός το αυτοκίνητο ανά 1-2 εβδομάδες και να το αφήνεις να δουλεύει για 5-7 λεπτά. Προσοχή, αν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κλειστό πάρκινγκ, αυτό θα πρέπει να αερίζεται όσο λειτουργεί ο κινητήρας – τα καυσαέρια σε κλειστό χώρο μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.

 7. 
  Ανασήκωσε ή αφαίρεσε τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές κρέμες για την προστασία τους. Προσοχή, μην τους αλείψεις με οποιοδήποτε υλικό γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην καθαρίζουν πλέον σωστά το παρμπρίζ.