Παιδί στο αυτοκίνητο

Η σωστή χρήση του παιδικού καθίσματος είναι το παν

  • -
  • -

Στην Ελλάδα το 2006, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, 177 βρέφη και μικρά παιδιά με ηλικία έως 4 ετών τραυματίστηκαν σε τροχαία ατυχήματα, ενώ 15 έχασαν τη ζωή τους. Χειρότερα είναι τα νούμερα για τις ηλικίες από 5 έως 12 ετών: 417 τραυματισμοί και 13 θανάτοι. Οι αιτίες κυκλοφορούν στο δρόμο, δίπλα μας, ανάμεσά μας – σε πολλές οικογένειες που μετακινούνται με το αυτοκίνητό τους με τα μωρά να βρίσκονται στην “τρυφερή” αγκαλιά της μητέρας, με τα παιδιά να παίζουν λυτά και ανέμελα στο πίσω κάθισμα ή να μην είναι σωστά δεμένα στο παιδικό κάθισμα. Οικογένειες που δεν γνωρίζουν πως, ένα βρέφος 3 κιλών που δεν κάθεται σωστά ασφαλισμένο στο παιδικό του κάθισμα, σε ενδεχόμενη σύγκρουση με ταχύτητα 40 km/h, χτυπάει στα καθίσματα και στο ταμπλό του αυτοκινήτου και παθαίνει τις ίδιες βλάβες που θα πάθαινε αν έπεφτε πάνω του ένα μπαούλο 180 κιλών από ύψος 1 μέτρου. Οικογένειες που δεν ξέρουν πως ένα παιδί 12 κιλών που κάθεται χωρίς ασφάλεια στο εμπρός κάθισμα, σε σύγκρουση με ταχύτητα 40 km/h χτυπάει στο ταμπλό με βάρος 700 κιλών και σκοτώνεται.

 

Είναι για δέσιμο

Φταίει όμως μόνο η μη χρήση παιδικών καθισμάτων; Όχι. Τα παιδιά δεν αρκεί να κάθονται σε παιδικό κάθισμα (Δείτε εδώ για τη σωστή επιλογή παιδικού καθίσματος). Πρέπει να είναι και σωστά δεμένα σε αυτό. Μελέτες έχουν δείξει πως το 70% των θανάτων και 65% των σοβαρών τραυματισμών μικρών παιδιών θα είχαν αποφευχθεί αν αυτά ήταν σωστά ασφαλισμένα στο παιδικό κάθισμα. Τα περισσότερα ατυχήματα παιδιών στο αυτοκίνητο οφείλονται στη λάθος χρήση και πρόσδεση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο. Θα πρέπει λοιπόν να συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή του παιδικού καθίσματος, και να προσδένουμε σωστά, δηλαδή σφιχτά, το παιδί σε αυτό. Πολλοί γονείς δεν σφίγγουν τη ζώνη του παιδικού καθίσματος για να νιώθει πιο άνετα το παιδί τους. Αυτοί οι γονείς είναι πιθανοί δολοφόνοι του ίδιου του παιδιού τους.

 

 

Act Safe

Για την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο υπάρχουν μερικές ακόμη ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Κατ’ αρχήν, χρησιμοποιούμε πάντα τις παιδικές κλειδαριές ασφαλείας. Σε όλα τα αυτοκίνητα υπάρχει ένας μικρός διακόπτης στις πίσω πόρτες που απενεργοποιεί το άνοιγμά τους από μέσα. Σε αυτοκίνητα με πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, απενεργοποιούμε τη λειτουργία τους από τον κεντρικό διακόπτη που υπάρχει δίπλα στον αντίστοιχο διακόπτη του οδηγού. Επιπλέον, δεν μεταφέρουμε στην καμπίνα του αυτοκινήτου βαριά, αιχμηρά ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να τραυματίσουν. Σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα ή δυνατό φρενάρισμα, τα αντικείμενα αυτά θα εκσφενδονιστούν χτυπώντας ότι βρουν στο δρόμο τους. Ένα βαρύ παιχνίδι π.χ. με μπαταρίες που έχουμε αφήσει στην εταζέρα, μπορεί να τραυματίσει σοβαρά είτε το παιδί μας, είτε εμάς. Και μην ξεχνάτε: Η ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο είναι αποκλειστικά υπόθεση των γονιών.