Δήλωση ακινησίας οχήματος

  • -
  • -
Δήλωση ακινησίας οχήματος
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η δήλωση ακινησίας είναι ο μόνος νόμιμος τρόπος για να γλιτώσει την πληρωμή τελών κυκλοφορίας. Μπορεί να γίνει για έναν χρόνο καθώς μετά οι πινακίδες επιστρέφουν στην Διεύθυνση Μεταφορών της αρμόδιας Περιφέρειας και πλέον θα πρέπει κανείς να μπει στη διαδικασία να βγάλει καινούριες πινακίδες αναλαμβάνοντας και το κόστος.

Η δήλωση ακινησίας γίνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.  που υποβάλλει τη δήλωσή του ο ενδιαφερόμενος και θα πρέπει να έχει μαζί του:

  • Πινακίδες κυκλοφορίες
  • Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας

Στη αίτηση θα πρέπει να δηλωθεί ο χώρος στον οποίο θα σταθμεύσει το όχημα όσο είναι εκτός κυκλοφορίας. Κάποιες εφορίες ζητούν να αποδείξει ο ιδιοκτήτης μέσω του Ε9 ότι έχει στην κατοχή του θέση στάθμευσης ή αλλιώς να προσκομίσει μισθωτήριο από παρκινγκ. Άλλες ωστόσο περιορίζονται σε μια υπεύθυνη δήλωση ότι ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. έχει δική του αυλή ή κάποιον άλλο χώρο για να θα σταθμεύει το όχημά του όσο καιρό δεν θα έχει πινακίδες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να καταθέσει κανείς πινακίδες είναι να έχει εξοφλήσει το σύνολο των τελών των προηγούμενων ετών.

Σε περίπτωση που αλλάξετε γνώμη και θέλετε να πάρετε πίσω τις πινακίδες για να ξαναβγάλετε στην κυκλοφορία το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να κάνετε αίτηση στην εφορία και να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας όλου του έτους.

Επίσης αν θέλετε να πάτε το αυτοκίνητο στο συνεργείο το διάστημα που είναι σε ακινησία, μπορείτε να πάρετε προσωρινές πινακίδες μερικών ημερών από την εφορία οι οποίες έχουν κοστίζουν 3 ευρώ ημερησίως. Η πινακίδα αυτή είναι από χαρτόνι κι επιστρέφετε πίσω στην εφορία.