Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο: Τα 3 πράγματα που θα πληρώσεις μετά την αγορά

Συνηθίζουμε να λέμε ότι το αυτοκίνητο που αγοράσαμε είναι «σαν καινούργιο», όμως… δεν είναι καινούργιο. Για αυτό και πολλές φορές, θα πρέπει να υπολογίσεις τα παρακάτω κόστη!

  • -
  • -

Πολύ μεγάλη μερίδα αγοραστών στην Ελλάδα, επιλέγουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, για την αυξημένη αναλογία value for money που προσφέρουν, αλλά και τις πιο προσιτές τιμές. Με τα καινούργια να στοιχίζουν πλέον πάρα πολλά χρήματα, απευθύνονται σε συγκεκριμένο κόσμο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις λιανικές πωλήσεις. Αρκετοί όμως, αγοράζουν μεταχειρισμένα από επιλογή και όχι από ανάγκη.

Έχοντας χάσει ήδη το αρχικό μέρος της αξίας τους, πουλώντας το μετά από λίγα χρόνια χρήσης, μάλλον θα καταφέρουν να «πιάσουν» μια τιμή πολύ κοντά σε αυτή που το αγόρασαν. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που κάποιος επέλεξε μεταχειρισμένο, όμως, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι δεν πήρε καινούργιο. Είναι πολύ πιθανό να προκύψουν κάποια έξοδα που θα πρέπει να επωμιστούν, ακόμη κι αν είναι μόνο λίγων ετών!

Κάνε ένα καλό service

Σου είπε ο πωλητής ότι το αυτοκίνητο «μόλις βγήκε από service» και ότι «δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ»; Το γράφει και στο βιβλιαράκι συντήρησης ότι έγιναν όλες οι προβλεπόμενες από τον κατασκευαστή διαδικασίες; Δεν πειράζει. Πήγαινε το αυτοκίνητο που αγόρασες σε έναν μηχανικό της εμπιστοσύνης σου ή στην αντιπροσωπεία που σε βολεύει και ζήτα ένα προληπτικό service με αλλαγή λαδιών, φίλτρων, μπουζί. Ζήτα να τσεκάρουν και τα φρένα, αν χρειάζεται αλλαγή σε τακάκια ή δισκόπλακες ή τι υλικά τριβής χρησιμοποιούνται, αν είναι ποιοτικά ή δεύτερης διαλογής.

Έτσι θα γνωρίζεις ακριβώς τι γίνεται με το αυτοκίνητο και δεν θα βρεθείς με μια δυσάρεστη έκπληξη να σε περιμένει. Μπορεί να σου είπε ψέματα για να έχεις ένα κίνητρο παραπάνω ώστε να το αγοράσεις ή να τον κορόιδεψαν, να του είπαν ότι του έκαναν το service και αυτό να μην έγινε ποτέ. Επίσης, ίσως έγινε όντως το service, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν γνήσια ανταλλακτικά υψηλής ποιότητας. Οπότε, καλύτερα να είσαι σίγουρος και να ξέρεις τι συμβαίνει με τον κινητήρα, αλλά και τα φρένα του αυτοκινήτου, δύο τομείς που πάντα πρέπει να είναι άριστα συντηρημένοι.

Άλλαξε ελαστικά

Οι περισσότεροι πωλητές αυτοκινήτων δεν αλλάζουν ελαστικά όταν γνωρίζουν ότι θα το δώσουν σε λίγο καιρό, ακόμη κι αν έχει έρθει η ώρα τους. Προτιμούν να «παζαρέψουν» το κόστος των ελαστικών στην τιμή παρά να δώσουν τα λεφτά από την τσέπη τους, γνωρίζοντας ότι δεν θα τα πάρουν πίσω από την πώληση του οχήματος. Για αυτό και η πλειονότητα των μεταχειρισμένων που αλλάζουν χέρια, δεν έχουν καλά λάστιχα. Έχουμε δει ακόμη και εντελώς διαφορετικούς τύπους ελαστικών στους τέσσερις τροχούς του οχήματος σε φρεσκοπουλημένο αυτοκίνητο!

Δείτε ακόμη: Πουλάς μεταχειρισμένο; Έτσι θα φτιάξεις σωστή αγγελία στο internet

Οπότε το βέβαιο είναι ότι τα ελαστικά θα πρέπει να τα δει κάποιος που ξέρει και να σου πει αν θέλουν αλλαγή. Το ακόμη καλύτερο σενάριο είναι να πας σε ένα κατάστημα ελαστικών που θα ελέγξει διεξοδικά την κατάστασή τους και θα σε ενημερώσουν αν είναι ασφαλές ή όχι να τα κρατήσεις. Οι επαγγελματίες μπορούν να εντοπίσουν και μια πιθανή επισκευή από διάτρηση, η οποία ίσως δεν έγινε με σωστό τρόπο. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται το ελαστικό να ανοίξει σε απροειδοποίητη στιγμή. Και αυτό είναι σίγουρο ότι κανείς δεν θέλει να του συμβεί!

Κάνε έναν βιολογικό καθαρισμό

Τέλος, αφού λυθούν τα ζητήματα της ασφάλειας και των πιθανοτήτων εμφάνισης μιας ακριβής ζημιάς, το τελευταίο που πρέπει -κατά την άποψή μας- να κάνεις ως αγοραστής, είναι ένας βιολογικός καθαρισμός στο εσωτερικό. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο… fan της υγιεινής ήταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ούτε τι έχει κάνει στις επενδύσεις, τα καθίσματα και τις επιφάνειες που ακουμπάς εσύ και η οικογένειά σου καθημερινά. Ωστόσο, ακόμη και αν είχε το αυτοκίνητο ο πιο καθαρός άνθρωπος στον κόσμο, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι στην καμπίνα αναπτύσσονται χιλιάδες βακτήρια και μικροοργανισμοί.

Οπότε, η αγορά του μεταχειρισμένου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να καθαριστεί αποτελεσματικά και να απολυμανθεί. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι και καινούργιο αν έχεις πάρει ένα αυτοκίνητο, καλό είναι να κάνεις έναν βιολογικό καθαρισμό μετά από κάποια χρόνια χρήσης. Δεν έχει σημασία πόσο το προσέχεις ή πόσο το πλένεις! Ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση είναι ένας χώρος που περνάμε πάρα πολλές ώρες, οπότε η ατμόσφαιρα που αναπνέεις  και οι επιφάνειες που ακουμπάς, θα πρέπει να είναι καθαρές.