Έλεγχος μεταχειρισμένου αυτοκινήτου - Τι πρέπει να προσέξεις

Όσες εγγυήσεις κι αν δοθούν, όσο… ειλικρινής κι αν δείχνει ο πωλητής, ο αγοραστής ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου επιβάλλεται να το ελέγξει.

  • -
  • -

Με τις τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, υπάρχουν αρκετοί αγοραστές που στρέφονται στα μεταχειρισμένα. Το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο, οι επιλογές πολλές, όμως δεν λείπουν και οι παγίδες, οι οποίες ίσως αποδειχθούν πολύ… ακριβές κάποια στιγμή. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποφευχθεί η «φόλα» είναι ένας αναλυτικός, σωστός έλεγχος. Ο εντοπισμός σοβαρών προβλημάτων και «απατεωνιών» θα βοηθήσει ώστε ο αγοραστής να απορρίψει το αυτοκίνητο και να προχωρήσει παρακάτω, ενώ διάφορα άλλα, λιγότερο σημαντικά ευρήματα, θα δώσουν αφορμή για μια διαπραγμάτευση στην τιμή.

Πώς ξεκινάει ένας σωστός έλεγχος;

Όταν καταλήξετε σε κάποια αυτοκίνητα που σας ενδιαφέρουν και καλύπτουν τις ανάγκες σας, το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε να τα δείτε από κοντά. Αν θεωρείτε ότι δεν έχετε τις απαραίτητες «γνώσεις» για να εντοπίσετε πιθανά θέματα, προτιμήστε να πάρετε έναν φίλο ή έναν συγγενή με περισσότερη εμπειρία πάνω στα αυτοκίνητα ή τις αγοραπωλησίες, τέλος πάντων. Έτσι κι αλλιώς η πρώτη επαφή δεν έχει τον ρόλο του ελέγχου, αλλά να δείτε το όχημα από κοντά, να διαπιστώσετε αν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με αυτή που φαινόταν από τις φωτογραφίες, αλλά και να τσεκάρετε τα έγγραφα. Με άλλα λόγια, να «φιλτράρετε» τα αυτοκίνητα, αν τυχόν έχουν εξόφθαλμες παρατυπίες που μπορείτε να δείτε και μόνος σας. Υπάρχουν κάποια που δεν αξίζουν ούτε τα 50-70 € που θα πάρει ένας μηχανικός για τον έλεγχο… Προσπαθήστε να εντοπίσετε «περίεργες» ενδείξεις που υποδηλώνουν προσπάθεια «κάλυψης» κάποιου θέματος.

Για παράδειγμα, πονηρευτείτε αν δείτε ένα τιμόνι ντυμένο με ολοκαίνουργιο δέρμα, σε ένα αυτοκίνητο που υποτίθεται έχει 50.000-60.000 km. Η φθορά σε αυτά τα χιλιόμετρα πιθανότατα δεν θα ήταν τόση για να ωθήσει τον ιδιοκτήτη να επισκευάσει το δέρμα του τιμονιού. Άρα, το όχημα είτε έχει κακομεταχειριστεί, είτε δεν αναγράφει τα πραγματικά του χιλιόμετρα. Επίσης ελέγξτε το χαρτί του ΚΤΕΟ και δείτε στο πεδίο που αναγράφονται τα χιλιόμετρα κατά τον έλεγχο, αν υπάρχουν ανακολουθίες. Για παράδειγμα, αν δείτε ότι παλαιότερα, το 2015 για παράδειγμα, είχε περάσει ΚΤΕΟ με 85.000 km και δύο χρόνια μετά, το 2017, είχε 40.000 km, εύκολα θα καταλάβετε ότι κάποιος «γύρισε» τον χιλιομετρητή. Εννοείται ότι θα ελέγξετε και το βιβλίο service, ενώ καλό θα ήταν να πραγματοποιήσετε έναν οπτικό έλεγχο στο αμάξωμα, εστιάζοντας στη βαφή και τους αρμούς, για να διαπιστώσετε τυχόν επισκευές.

Δείτε ακόμη: Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα - 3 πράγματα που θα πληρώσεις μετά την αγορά

Πώς ολοκληρώνεται ο έλεγχος;

Αν ύστερα από όλα τα παραπάνω, θεωρήσετε ότι αξίζει να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, σειρά έχει να επισκεφθείτε έναν μηχανικό. Οι περισσότεροι έχουμε έναν τεχνικό της εμπιστοσύνης μας για να του ζητήσουμε τον έλεγχο του οχήματος. Και αν δεν έχουμε εμείς, θα έχει κάποιος από το κοντινό μας περιβάλλον. Αφού κλείσει το ραντεβού και κανονιστούν όλα με τον πωλητή, έχει σχεδόν τελειώσει ο ρόλος σας. Ο μηχανικός θα πραγματοποιήσει τον έλεγχο και θα μας ενημερώσει για τα ευρήματά του. Ωστόσο, μην περιμένετε ότι ένα μεταχειρισμένο θα είναι και σε άριστη κατάσταση, σαν να βγήκε χθες από το εργοστάσιο. Πιθανότατα θα υπάρχουν κάποια θεματάκια, ασήμαντα ή και περισσότερο σημαντικά. Αν δεν βρεθεί κάποιο πραγματικά μεγάλο πρόβλημα και το όχημα σας αρέσει, χρησιμοποιήστε αυτά που θα βρει ο μηχανικός για να διαπραγματευτείτε την τιμή. Τώρα, αν διαπιστωθεί σημαντικό θέμα ή σοβαρό τρακάρισμα, καλύτερα να την «κάνετε» με ελαφρά…

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...