Lexus CT200h

Ανακαλύπτοντας τα ταλέντα ενός lifestyle hybrid!

  • -
  • -
Ισχύς136 PS
Ροπή0 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h10,3 sec
Κατανάλωση μ.κ.3,8 lt/100km
Εκπομπές CO287 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά
Η υβριδική τεχνολογία του Prius, τυλιγμένη στο πολυτελές κουστούμι ενός Lexus, με δυναμική εμφάνιση και σπορτιφ υποσχέσεις.

Δύσκολο παιχνίδι για το compact Lexus με τις πέντε πόρτες. Δύσκολο γιατί το τερέν που καλείται να παίξει, μιλά άπταιστα τη γερμανική διάλεκτο των premium μικρομεσαίων Audi, BMW και Mercedes. Αν λοιπόν οι eco-friendly εκδόσεις των Γερμανών δεν σας ταιριάζουν, το CT200h προσφέρει την ιδανική εναλλακτική για ένα υβριδικό μοντέλο με έντονα στοιχεία lifestyle. Η επιλογή σε κάθε περίπτωση ακουμπά σε οπτικά και τιμολογιακά κριτήρια, αφού η λογική των σύγχρονων diesel εκδόσεων δύσκολα βρίσκει αντίπαλο, όταν η αποτελεσματικότητα και η οικονομία αποτελούν παράγοντες της ίδιας εξίσωσης. Το CT200h δημιουργεί θετικές εντυπώσεις με την τεχνολογική του υπόσταση, προσπαθώντας να ανατρέψει ένα παιχνίδι που κατά βάση είναι φτιαγμένο με τους όρους των αντιπάλων του.

γλυκά
  • Ξεχωριστή εμφάνιση
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Χαμηλή κατανάλωση
  • Θέση οδήγησης
  • Μηδενικά τέλη κυκλοφορίας
ξυνά
  • Θόρυβος κινητήρα
  • Χώρος Αποσκευών
  • Χώροι πίσω επιβατών
  • Τιμή
απόψεις
Το CT200h με κέρδισε με δύο του στοιχεία: το χλιδάτο εσωτερικό και την μεγάλη οικονομία καυσιμου που μπορείς να κάνεις αν το επιδιώξεις. Όχι, δεν είναι σπορ, είναι όμως το πιο ευχάριστο οδηγικά Lexus, ενώ επεκτείνει τη γκάμα της ιαπωνικής φίρμας προς τα κάτω, ανοίγοντας σημαντικά το πελατολόγιό της. Και δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό παρά μόνον μέσω της… υβριδικής οδού. Γιατί ως γνωστόν, Lexus και υβριδικά είναι σαν να λέμε καφές με ζάχαρη. Και, παρότι τον καφέ μου τον πίνω σκέτο, τα Lexus τα προτιμώ υβριδικά.
Γιάννης Λημναίος
go shopping

Πλούσιος ο εξοπλισμός του CT200h ακόμα και από τη βασική έκδοσης Advance, που περιλαμβάνει 8 αερόσακους, πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων ευστάθειας, ηλεκτρικές ευκολίες για παράθυρα και κλειδαριές, ηλεκτρικούς καθρέπτες, αυτόματο κλιματισμό, ηχοσύστημα και ζάντες αλοθμινίου 15 ιντσών. Η ελαφρώς ακριβότερη έκδοση Dynamic προσφέρει ακόμη ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών. Η έκδοση Elegant διαθέτει επιπλέον keyless entry, αισθητήρα βροχής φώτων, προβολείς ομίχλης, cruise control και κάμερα οπισθοπορείας. Η έκδοση Sport χαρακτηρίζεται από τις σκούρες ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών. Η έκδοση Luxury είναι και η κορυφαία, διαθέτοντας σε σχέση με την Sport επιπλέον ηχοσύστημα με σύστημα πλοήγησης, δερμάτινα καθίσματα με ηλεκτρικές ρυθμίσεις και ηλιοροφή.


Οικολογική ποιότητα
Σε δύο μέτωπα κινούνται οι απόψεις για την σχεδίαση του μικρού Lexus. Είναι πολλοί αυτοί που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης με την πρώτη ματιά, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι δυσκολεύονται να το χαρακτηρίσουν όμορφο. Προσωπικά, μου αρέσει που είναι κάπως διαφορετικό, αν και σε καμιά περίπτωση δεν θα το χαρακτήριζα σαγηνευτικό.

Περισσότερους οπαδούς έχει πάντως το εσωτερικό, το οποίο προσφέρει απόλυτη premium αίσθηση που ξεφεύγει από τα δεδομένα της κατηγορίας και σε κερδίζει με την αισθητική του. Η ποιότητα κατασκευής είναι επίσης ένα από τα δυνατά στοιχεία του CT200h. Οι πιο πλούσιες εκδόσεις μάλιστα αναβαθμίζουν την αύρα τεχνολογίας και πολυτέλειας και υπογράφουν με τον καλύτερο τρόπο την εναλλακτική εικόνα του μικρού Lexus. Το remote touch χειριστήριο (με χαρακτήρα mouse υπολογιστή) για το πακέτο multimedia και το σύστημα πλοήγησης, συνηθίζεται εύκολα και δεν το χαρακτηρίζεις δύσχρηστο.

Οι χώροι από την άλλη φαίνεται πως δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα κατά την εξέλιξη. Η σχεδίαση της οροφής μειώνει κάπως την ορατότητα, ενώ περιορίζει και το χώρο για τα κεφάλια των πίσω επιβατών, των οποίων ο χώρος για τα πόδια επίσης δεν είναι άπλετος. Ο χώρος αποσκευών των 375 lt, που βρίσκεται πάνω από τη συστοιχία των μπαταριών, είναι σχετικά περιορισμένος και ρηχός. Ευτυχώς, με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων ο συνολικός χώρος φόρτωσης αυξάνεται στα 975 lt.

Από το Prius, στο CT200h
Τα μηχανικά μέρη του CT200h προέρχονται από τα δοκιμασμένα πλέον υβριδικά Prius και Auris. Επικεφαλής της υβριδικής διάταξης είναι ο 4κύλινδρος κινητήρας των 1,8 λίτρων με μεταβλητό χρονισμό VVTi, ο οποίος επικεντρωμένος στην οικονομία αποδίδει 99 ίππους στις 5.200 rpm και 142 Nm ροπής από τις 2800 rpm. Ο συγκεκριμένος κινητήρας λειτουργεί σύμφωνα με τον κύκλο του Atkinson, μειώνοντας τις απώλειες σε εισαγωγή και εξαγωγή.

Σε βοηθητικό ρόλο ο ηλεκτρικός κινητήρας των 60kW (82 ίπποι), ο οποίος συνδέεται με μια συστοιχία μπαταριών νικελίου υδριδίου του μετάλλου, που βρίσκονται κάτω από τα πίσω καθίσματα και το χώρο αποσκευών. Ο ηλεκτρικός κινητήρας λειτουργεί σαν γεννήτρια στο φρενάρισμα, ενώ σε νορμάλ ρυθμούς τροφοδοτείται με ρεύμα 500 V, σε σχέση με την μέγιστη τάση τροφοδοσίας των 650 V, που επιτυγχάνεται όταν απαιτείται η μέγιστη ισχύς της διάταξης. Το αυτόματο κιβώτιο eCVT (χωρίς χειροκίνητη σειριακή λειτουργία) αναλαμβάνει να συντονίσει την διάταξη, η οποία συμπληρώνεται από μια ηλεκτρική γεννήτρια και την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου. Η πρώτη αναλαμβάνει τη φόρτιση των μπαταριών και την εκκίνηση του κινητήρα, εκτελώντας χρέη της κλασσικής μίζας. Η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου εξυπηρετεί την τροφοδοσία επιμέρους συστημάτων με ρεύμα και είναι υπεύθυνη για την τροφοδοσία με ρεύμα του ηλεκτροκινητήρα και της γεννήτριας.

Η συνδυασμένη απόδοση της διάταξης που κουβαλά το CT200h φτάνει τους 136 ίππους στους εμπρός τροχούς, με τη μέση κατανάλωση να ανακοινώνεται στα 3,8 lt/100 km και τις εκπομπές CO2 των 87 gr/km να το απαλλάσσουν από τα τέλη κυκλοφορίας. Στην πράξη, η κατανάλωση του CT200h κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 6.5 lt/100 km/h, τιμή που χαρακτηρίζει και την μετακίνηση υπό πλήρες φορτίο σε σβέλτο ταξίδι (περιλαμβάνοντας εθνικό και επαρχιακό δίκτυο). Στην πόλη πάντως αν το επιδιώξεις, εύκολα βλέπεις στο trip computer έως και 5,7 lt/100 km.

 

Όλα στο πράσινο

Τέσσερα διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας σε φέρνουν στον green πλανήτη του CT200h. Το περιστροφικό χειριστήριο σε μεταφέρει στα προγράμματα Eco, Normal και Sport, στο οποίο η ένδειξη φόρτισης στα αριστερά του πίνακα οργάνων, μετατρέπεται σε στροφόμετρο. Παράλληλα, αυξάνει την τάση τροφοδοσίας στα 650V, μεγαλώνει το όριο περιστροφής του κινητήρα και δίνει πιο σπορ ρυθμίσεις στο γκάζι και το σύστημα διεύθυνσης, κάνοντας λιγότερο παρεμβατικό το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας. Το πρόγραμμα Eco ρίχνει την απόδοση του κινητήρα, προσφέρει πιο μαλακές ρυθμίσεις στο σύστημα διεύθυνσης και μειώνει την απόδοση του κλιματισμού. Η λειτουργία EV, τέλος, επιλέγεται μέσω ξεχωριστού μπουτόν και προσφέρει την - υπό προϋποθέσεις, όπως ταχύτητα, κλίση δρόμου και φορτίο κινητήρα - αποκλειστική κίνηση με ηλεκτρική ενέργεια. Στην πράξη τώρα, η λειτουργία Eco μεταφέρει μια υποτονική αίσθηση μετακίνησης, κατάλληλη για μποτιλιαρισμένο αστικό περιβάλλον. Στην επιλογή Normal η κατάσταση από πλευράς αίσθησης ζωηρεύει, ενώ με τη Sport επιλογή, η αίσθηση στο τιμόνι και το γκάζι βελτιώνεται, χωρίς σε καμιά περίπτωση να νιώθεις κάποια ουσιαστικά σπορ ερεθίσματα. Η λειτουργία φόρτισης της μπαταρίας κατά το φρενάρισμα, επιβάλλει μια νεκρή περιοχή στο αρχικό πάτημα του μεσαίου πεντάλ, αλλά με την ανάλογη συνήθεια τα φρένα ανταποκρίνονται στον ρυθμό που επιβάλλει το CT200h.

Σε σχέση με τα υβριδικά Toyota, το CT200h διαθέτει διαφορετική διάταξη στην πίσω ανάρτηση. Βάζοντας στην άκρη τον ημιάκαμπτο άξονα, τα διπλά ψαλίδια του CT200h υπόσχονται ένα πιο σπορ πάτημα στο δρόμο. Επιπλέον, δύο εγκάρσια αμορτισέρ στην εμπρός και πίσω ανάρτηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην βελτίωση της απόσβεσης και την λειτουργία της ανάρτησης σε κάθε είδους οδόστρωμα. Η υβριδική διάταξη με τις μπαταρίες στο πίσω μέρος, φροντίζει να μοιράσει πιο σωστά το βάρος ανάμεσα στον εμπρός και πίσω άξονα, ενώ η πίσω ανεξάρτητη ανάρτηση υπόσχεται ενδιαφέρονται οδικά χαρακτηριστικά.

Ο σπορ προσανατολισμός που περιμένεις ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη, με το πλαίσιο του CT200h να σε κρατά σε μια σεβαστή απόσταση με τα τεκταινόμενα στο δρόμο. Επιπλέον, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την ισχύ της υβριδικής διάταξης, ο θόρυβος του κινητήρα και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να συνεργαστεί με το κιβώτιο δεν αφήνουν περιθώρια για πιο δυναμικές φιλοδοξίες. Τελικά, οι επιδόσεις είναι μάλλον μέτριες, με το σύνολο να προστάζει μια μάλλον πιο χαλαρή μετακίνηση.

Από την άλλη, σε κερδίζει η θέση οδήγησης, η οποία προσφέρει μια νότα σπορ αίσθησης. Η σφιχτή ανάρτηση προσφέρει σωστή ποιότητα κύλισης και άνεση, με τις 16άρες ζάντες της έκδοσης Elegant να δείχνουν υπέρ αρκετές για τα ελληνικά οδοστρώματα. Υποθέτω ότι οι 17άρες των πιο πλούσιων εκδόσεων μάλλον θα χαλούσαν τις θετικές εντυπώσεις. Εν τέλει, το μικρό (μέχρι την έλευση του Prius C) Lexus είναι ασφαλές και φιλικό για αυτόν που θα το προσεγγίσει σαν ένα πολυτελές Prius, πρακτικό και οικονομικό στο αστικό περιβάλλον, με premium ποιότητα κύλισης. Δύσκολα όμως δίνει το σύνθημα να το εκμεταλλευτείς σαν σπορ hatchback.

συμπέρασμα
Ψάχνει χαρακτήρα το CT200h, ειδικά σήμερα που η ελεύθερη πετρελαιοκίνηση είναι γεγονός και στην ελληνική αγορά. Οι σπορ επιδιώξεις της διαφορετικής αυτής υβριδικής πρότασης, δεν επαληθεύονται στην πράξη, οπότε μένεις με το όφελος της οικονομίας καυσίμου, σε αστικό κυρίως περιβάλλον. Αν το σχήμα του σε τραβήξει και αποσκοπείς στην καθημερινή πρακτικότητα, πασπαλισμένη με οικολογικό στυλ και premium χαρακτήρα… μόνον ο τιμοκατάλογος είναι  το εμπόδιο που σε κρατά μακριά του!
VIDEOS

Lexus CT 200h

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...