Audi A4 1.8TFSi (120 PS) 2011

Η εισαγωγική έκδοση του για το χώρο των μεσαίων sedan της Audi αφορά την πιο χαμηλή από πλευράς απόδοσης εκδοχή του 1.8TFSI

  • -
  • -
Ισχύς120 PS
Ροπή230 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h10,5 sec
Κατανάλωση μ.κ.7,1 lt/100km
Εκπομπές CO2164 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά
Η πιο οικονομική έκδοση του μεσαίου sedan της Audi με τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα και τα τυπικά προσόντα ενός πολυτελούς Γερμανικού στην πιο σπορ του εκδοχή.

Βέβαια τη στιγμή που ο ανταγωνισμός οδεύει με μπούσουλα τη λογική «downsizing» προς χαμηλότερους κυβισμούς, η Audi στην τέταρτη γενιά του A4 έπαψε να χρησιμοποιεί ως βασική έκδοση τα 1,6 λίτρα και εναποθέτει την παγκόσμια εμπορική σταδιοδρομία του μοντέλου στην λύση που προσφέρει o άμεσος ψεκασμός των 1.800 κ.εκ. με turbo.

γλυκά
  • Χώροι
  • Ποιότητα κύλισης
  • Κατανάλωση
  • Πολυτέλεια καμπίνας
  • Άνεση

ξυνά
  • Τιμή
  • Αίσθηση επιλογέα ταχυτήτων

απόψεις
Αν του ζητάς να παίξει το ρόλο του κλασσικού σεντάν, το 1800άρη A4 ανταποκρίνεται ιδανικά. Κουβαλά την αύρα των Audi σε ένα elegant πακέτο, εστιασμένο στην φιλική συμπεριφορά και την άνεση. Από εκεί και πέρα, το υπόλοιπο γερμανικό λόμπι μάλλον το έχει ξεπεράσει, οπότε αναμένουμε την απάντηση της Audi στο νέο μοντέλο, το οποίο βρίσκεται προ των πυλών. Οι πιο συμφέρουσες οικονομικά diesel εκδόσεις, βρίσκουν το φορολογικό εμπόδιο των 2.0 λίτρων στην χώρα μας, άρα ο entry-level 1800άρης συγκεντρώνει το βασικό ενδιαφέρον γύρω από το A4 στα ελληνικά λημέρια.

Δημήτρης Παππάς


Σπορ χωρίς …θέαμα
Η τέταρτη γενιά A4 με κωδικό όνομα Β8 μπαίνει στον τρίτο χρόνο ζωής αποτελώντας ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και ταυτόχρονα πολυτελή μοντέλα της μεσαίας κλάσης. Είναι το μοντέλο με τη μεγαλύτερη εμπορική απήχηση στην οικογένεια της Audi από το 1994 μέχρι σήμερα, καθώς το μερίδιο που κατείχε στην ετήσια παραγωγής της μάρκας κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 30% και 60% του συνολικού ανάλογα τη χρονιά.
Κατά την ανανέωση του το 2008 οι αισθητικές παρεμβάσεις έδωσαν επιπλέον πόντους στη σπορ εικόνα και μεγάλωσαν θεαματικά οι εξωτερικές διαστάσεις προς όφελος των διαθέσιμων χώρων για τους επιβάτες.  Σημείο κατατεθέν της νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας αποτελεί η κυματοειδής σειρά led στα φανάρια και η ευμεγέθης μάσκα που αν και θυμίζει τον προκάτοχο, διαθέτει πιο μοντέρνα και πιο νεανική προσέγγιση.
Το μυστικό της επιτυχίας του A4 είναι οι καθαρές γραμμές στο πνεύμα του σύγχρονου family look, οι όμορφες καμπύλες και οι εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες που τονίζουν την premium τοποθέτηση του μοντέλου. Χωρίς να έχει κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό πάνω του, η καριέρα του A4 επαφίεται στην κλασάτη  εικόνα και τις υψηλές περγαμηνές.
Με αυξημένο το μήκος κατά 12 εκατοστά και το πλάτος κατά 5 εκατοστά, μεγάλωσε και το μεταξόνιο στα 2.808mm και συγκρίνεται με αυτό που είχε το πρόσφατα ανανεωμένο Α6.   
Η πλατφόρμα του Α4 δεν χρησιμοποιείται από άλλο μοντέλο της Audi ή κάποιο άλλο αυτοκίνητο εντός του group VAG, έτσι αναγκαστικά υποστεί τις απαραίτητες τεχνικές επεμβάσεις ώστε να αυξηθεί η ακαμψία και να μειωθεί το απόβαρο. Η εξοικονόμηση βάρους που προέκυψε κατά την ανανέωσή του φτάνει το 10% και στις αλλαγές που υπέστη θα πρέπει να σημειώσουμε την μετακίνηση του κινητήρα κατά 15,4 εκατοστά προς τα εμπρός ώστε να αυξηθεί ο χώρος της καμπίνας. Οι τρεις επιβάτες του πίσω καθίσματος έχουν πραγματικά άφθονο χώρο για τα πόδια τους, ενώ για τις αποσκευές τα 480 λίτρα φτάνουν και περισσεύουν καλύπτοντας απόλυτα τις οικογενειακές υποχρεώσεις.
Το ταμπλό αποτελεί τυπικό δείγμα της γερμανικής φιλοσοφίας όπου προτεραιότητα έχει δοθεί στη λειτουργικότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατασκευής. Ο οδηγός μέσα σε ένα λεπτό έχει εξοικειωθεί με όλα τα περιφερειακά συστήματα του αυτοκινήτου, το ηχοσύστημα, τον κλιματισμό κλπ. και δεν χρειάζεται να ανοίξει καν το manual του κατασκευαστή. Ο κινητήρας ενεργοποιείται τοποθετώντας το κλειδί στην οπή που υπάρχει στο ταμπλό και εν συνεχεία σπρώχνοντάς το προς τα μέσα.
Από εργονομικής πλευράς δεν υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι και επιπλέον θα πρέπει να εξάρουμε τη επιμονή της Audi να ικανοποιεί τις απαιτήσεις μεγάλων σωματότυπων σε ότι αφορά το σχεδιασμό των εμπρός θέσεων.   

Ασθενέστερος μα πρόθυμος
Ο κινητήρας των 1.798 κ.εκ. έχει δύο παραλλαγές ισχύος και στο αυτοκίνητο της δοκιμής συναντάμε τη λιγότερο αποδοτική με τους 120 ίππους. Η ονομαστική ισχύς δεν εντυπωσιάζει, όμως τα 230Nm της ροπής κάνουν εύκολη τη ζωή του οδηγού καθώς λόγω της ελαστικότητας στις χαμηλές στροφές δεν χρειάζεται να κάνει γενναίες βυθίσεις του δεξιού πεντάλ για να κινηθεί αξιοπρεπώς, ούτε να «ανακατεύει» συνέχεια τον επιλογέα ταχυτήτων. Με 0-100km/h σε 10,5 δευτ. κατατάσσεται στο μέσο όρο των ανταγωνιστών και χάρη στον άμεσο ψεκασμό βενζίνης οι επιδόσεις δεν επιβαρύνουν αισθητά την κατανάλωση.
Με το στροφόμετρο μέχρι τις 3.000rpm γίνονται με ασφάλεια και άνεση οι περισσότεροι χειρισμοί, ωστόσο ψηλότερα ο κινητήρας δείχνει ότι σπαταλά περισσότερη ενέργεια από όση αποδίδει σε κίνηση. Έτσι μοιραία τίθενται τα όρια κίνησης που τελικά ανταμείβουν με εξαιρετικές καταναλώσεις που θα ζήλευαν πολλά μικρότερου κυβισμού μοντέλα. Με μέση κατανάλωση 7,1 l/100km σε μικτές συνθήκες οι οικονομικές έγνοιες στρέφονται στα τέλη κυκλοφορίας και στα ασφάλιστρα.
Στο δρόμο η ποιοτική κύλιση είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη έκδοση καθώς οι όποιες σπορ αναζητήσεις αναστέλλονται λόγω την μεγάλης σχετικά αναλογίας κιλών ανά ίππο. Ο υπομονετικός οδηγός θα αξιοποιήσει τη φορά και το καλό στήσιμο των αναρτήσεων για να κινηθεί πιο σβέλτα, ωστόσο το αμάξωμα δεν είναι τόσο σφιχτό όσο πρέπει για να ακολουθήσει σπορ ρυθμούς, ούτε φυσικά ο κινητήρας συνηγορεί σε αυτό. Τα φρένα δεν χάνουν την απόδοση τους στη σκληρή χρήση και η μόνη ίσως παραφωνία να αφορά τον επιλογέα ταχυτήτων που δεν έχει τόση ακρίβεια στο κούμπωμα όση θα περιμένεις κρίνοντας από άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα Audi. Σε δρόμο με διαδοχικές στροφές οι υποστροφικές τάσεις είναι αυξημένες όταν η ταχύτητα υπερβεί το όριο πρόσφυσης και αυτό οφείλεται επίσης στη μεγαλύτερη φόρτιση του εμπρός άξονα λόγω της μετατόπισης του κινητήρα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο οδηγός σπάνια θα κλιθεί να διορθώσει την τροχιά του και ακόμη πιο σπάνια θα επέμβουν τα ηλεκτρονικά για να τον επαναφέρουν στην τάξη. Στα θετικά σημειώστε επίσης την ρύθμιση της ηλεκτρικής υποβοήθησης της κρεμαγιέρας που ενώ στις χαμηλές ταχύτητες είναι έντονη για ευκολία στο ξεπαρκάρισμα, ενώ στον ανοιχτό δρόμο όσο σφιχτή πρέπει και μεταδίδει ικανοποιητικά τις πληροφορίες από το ανάγλυφο του δρόμου.
Από πλευράς τιμής μπορεί η έκδοση των 120 ίππων να είναι η φθηνότερη για τη γκάμα του Α4, όμως ο ανταγωνισμός θέτει νέα δεδομένα στους υποψήφιους πελάτες της κατηγορίας οι οποίοι θα πρέπει κάνουν λογαριασμό με πιο φρέσκιες προτάσεις, αλλά και νέους παίκτες με ισχυρότερους κινητήρες σε λιγότερα κυβικά.

συμπέρασμα
Η έκδοση 1.8 TFSI των 120 ίππων αντικαθιστά τη παλαιότερη των 1.600 κ.εκ. και αποτελεί την πιο προσιτή από οικονομικής πλευράς πρόταση για την είσοδο στον κόσμο των πολυτελών της μεσαίας κατηγορίας με Γερμανική προέλευση. Συνδυάζοντας την εικόνα του κλασικού sedan με τις αισθητικές επεμβάσεις της τελευταίας ανανέωσης, η τέταρτη γενιά είναι πιο σπορ από ποτέ. Σπορ σε εμφάνιση και στήσιμο και λιγότερο σε απόδοση αφού πλέον οι προτεραιότητες τίθενται από τα οικονομικά δεδομένα της εποχής.
VIDEOS

Audi A4

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...