Δοκιμή DFSK E5 DE-i 250 PS: Άκρως οικογενειακό

7θέσιο SUV με Plug-In Hybrid τεχνολογία, πολυτελείς καταβολές και όμορφη εμφάνιση. Το DFSK E5 DE-i συστήνεται στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα προσφέρεται σε άκρως ανταγωνιστική τιμή.

  • -
  • -
Ισχύς177 PS
Ροπή Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h7,4 sec
Μέση κατανάλωση (WLTP)1,2 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)27,0 gr/km
με μια ματιά

Το DFSK E5 DE-i είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον μοντέλο της DFSK στην Ελλάδα, μιας μάρκας που λανσαρίστηκε πρόσφατα στην ελληνική αγορά και στόχος της είναι να προσφέρει ολοκληρωμένα αυτοκίνητα με υψηλό value for money και σύγχρονες τεχνολογίες. Η οικογενειακή προσέγγιση του μεγάλου SUV τονίζεται από τους άπλετους χώρους, την ελάχιστη κατανάλωση, αλλά και την προσιτή τιμή που φέρνει τα 7θέσια SUVπιο κοντά και καθιστά πιο εύκολη την απόκτηση ενός τέτοιου μοντέλου.

Η «εισβολή» κινεζικών εταιρειών στην ελληνική αγορά έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Μάρκες που μέχρι πρότινος, ούτε που γνωρίζαμε, έρχονται για να προσθέσουν κι άλλες επιλογές στην ήδη πολύ μεγάλη γκάμα αυτοκινήτων. Η DFSK είναι μια τέτοια περίπτωση. Ωστόσο μη νομίζετε πως έχουμε να κάνουμε με κάποιο… πείραμα. Δεν πρόκειται για μια νεοσύστατη εταιρεία, αλλά για μια εδραιωμένη φίρμα που ιδρύθηκε το 2003 και στο εξωτερικό, έχει σημειώσει ιδιαίτερα αξιόλογη εμπορική πορεία, κυρίως λόγω των επιτυχημένων επαγγελματικών μοντέλων της. Με παρουσία σε 70 χώρες, αλλά και 6 μεγάλα κέντρα R&D (έρευνας και ανάπτυξης) στα βασικότερα κέντρα του κόσμου (Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία), φτιάχνει to-the-point αυτοκίνητα με μεγάλο νόημα ύπαρξης. Όπως είναι το αντικείμενο αυτής της δοκιμής, το νέο DFSK E5 DE-i, ένα Plug-In Hybrid επταθέσιο D-SUV που έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα στην κατηγορία.

Ξεχωρίζει, χωρίς υπερβολές

Το DFSK E5 DE-i έχει σεβαστές διαστάσεις. Με μήκος 4.760 mm, πλάτος 1.865 mm και ύψος 1.710 mm, έχει μεγάλο αποτύπωμα στον δρόμο και τραβάει το μάτι. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κόσμος ακόμη δεν γνωρίζει τι μάρκα είναι, αλλά και με το μαύρο χρώμα του αυτοκινήτου δοκιμής που προσδίδει επιπλέον κύρος, κεντρίζει το ενδιαφέρον και τα κοιτάγματα από τα βλέμματα των περαστικών, αλλά και των υπόλοιπων οδηγών, είναι δεδομένα. Κατά τη γνώμη μας το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του αυτοκινήτου είναι το μπροστινό, με τους LED προβολείς, το τρισδιάστατο γραφικό στη μάσκα (Dot Matrix, σύμφωνα με την DFSK) και το -φωτιζόμενο- σήμα με τις εννέα τελείες (που σχηματίζουν ένα διακριτικό «Ε») να δημιουργούν ένα ξεχωριστό οπτικό αποτέλεσμα. Η σχεδίαση στο υπόλοιπο αμάξωμα ακολουθεί ηπιότερους τόνους. Πίσω, τα φωτιστικά σώματα έχουν όμορφα LED γραφικά και η κόκκινη λωρίδα που ενώνει τα δύο φανάρια, προσθέτει μερικούς ακόμη πόντους στο συνολικό στυλ.

Κομμένο στα 7

Το εσωτερικό του DFSK E5 DE-i είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του, καθώς παίζει στην κατηγορία των 7θέσιων. Τα μοντέλα με τρίτη σειρά καθισμάτων είναι πολύ λίγα πλέον, ενώ είναι ακόμη λιγότερα εκείνα που καταφέρνουν να προσθέσουν στην εξίσωση και την Plug-In Hybrid τεχνολογία. Οι σχεδιαστές εκμεταλλεύτηκαν πολύ καλά το γενναιόδωρο μεταξόνιο των 2.785 mm, φτιάχνοντας ένα φιλόξενο περιβάλλον. Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων κάθονται εύκολα τρεις ενήλικοι, με πολύ χώρο για το κεφάλι και τα γόνατα, αλλά και αρκετό πλάτος. Το επίπεδο πάτωμα δεν δημιουργεί χωροταξικά ζητήματα στα πέλματα, ενώ τα πιο πίσω καθίσματα για τον έκτο και έβδομο επιβάτη δεν προορίζονται αποκλειστικά για παιδιά (χάρη και στα συρόμενα καθίσματα της 2ης σειράς).

Είναι βεβαίως λιγότερο ευρύχωρα όμως ακόμη και ενήλικοι θα βολευτούν για μικρότερες αποστάσεις, αν είναι σχετικά μικρόσωμοι. Για D-SUV μιλάμε, όχι για mini vanΣε αντίθεση με τη συνολική ευρυχωρία του αυτοκινήτου, θα θέλαμε να σταθούμε για λίγο στη θέση οδήγησης και να πούμε ότι η διαδρομή του καθίσματος είναι μικρότερη από ότι θα θέλαμε και οι ψηλοί οδηγοί με ανάστημα πάνω από 1,9 μέτρα θα δυσκολευτούν να βρουν σωστή ρύθμιση για το σώμα τους. Ευπρόσδεκτο θα ήταν να κατεβαίνει και λίγο χαμηλότερα το κάθισμα, αφού η χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση είναι αρκετά «ψηλή» για τις προτιμήσεις μας.

Στο κάθισμα του συνοδηγού, δεν υπάρχει καν επιλογή για ρύθμιση του ύψους, στοιχείο που επίσης θεωρούμε «φάουλ» για όχημα αυτής της κατηγορίας. Αφού καλύψαμε το κομμάτι των χώρων για τους επιβάτες, να αναφέρουμε ότι ο χώρος αποσκευών των 686 lt (σε πενταθέσια διαμόρφωση) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους της αγοράς και θα υπερκαλύψει τις ανάγκες ακόμη και της πιο απαιτητικής οικογένειας. Επιπλέον bonus, τα συρόμενα καθίσματα της δεύτερης σειράς, ενώ και η πλάτη του καθίσματος ρυθμίζεται σε κλίση (και μάλιστα χωρίς «σκάλες», όπου την αφήσεις, εκεί μένει), δίνοντας μεγάλη ευελιξία διαμόρφωσης, ανάλογα αν προτεραιότητα είναι η άνεση των πίσω επιβατών ή ο μεγαλύτερος χώρος για αποσκευές.

Η υπόλοιπη καμπίνα, διακρίνεται για την πρακτικότητα και την εργονομία της. Στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν αρκετοί φυσικοί διακόπτες για ρύθμιση βασικών λειτουργιών, όπως των προγραμμάτων οδήγησης, την επιλογή ηλεκτρικής ή υβριδικής λειτουργίας κ.ά., μαζί με ανεξάρτητο πάνελ χειρισμού του αυτόματου κλιματισμού. Θήκες, ποτηροθήκες και σημεία αποθήκευσης για μικροαντικείμενα καλύπτουν και με το παραπάνω τις ανάγκες, φτιάχνοντας ένα σύνολο ευχάριστο στην καθημερινή συμβίωση.

Σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες, κρατήστε ότι υπάρχει μια οθόνη 7 ιντσών σε ρόλο πίνακα οργάνων και μια μεγαλύτερη, αφής, στις 12,3 ίντσες, για το σύστημα πολυμέσων που υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση με Apple CarPlay. Η τελευταία αποδείχθηκε αρκετά γρήγορη στη χρήση και όχι τόσο περίπλοκη, καθιστώντας εύκολη διαδικασία την περιήγηση στα μενού. Δεν διαθέτει κορυφαία ανάλυση και κάνει εύκολα δαχτυλιές, όμως αυτά είναι σχόλια δευτερεύουσας σημασίας. Τέλος, η ποιότητα των υλικών είναι αρκετά καλή και τα περισσότερα υλικά αφήνουν όμορφη αίσθηση. Η συναρμογή όμως, αν και σωστή στο σύνολό της, επιτρέπει την εμφάνιση κάποιων τριγμών περιστασιακά.

Το ρεύμα σε πρώτο πλάνο

Το DFSK E5 DE-i είναι ένα Plug-In Hybrid μοντέλο, όμως σε αντίθεση με τα περισσότερα PHEV της αγοράς που έχουν τον κινητήρα εσωτερικής καύσης ως βασική μονάδα κίνησης, εδώ συμβαίνει το αντίστροφο. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Το υβριδικό σύστημα αποτελείται από έναν τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα των 1.5 lt με απόδοση 102 PS και 135 Nm, αλλά και από έναν ηλεκτροκινητήρα των 177 PS και 300 Nm. Η ισχύς που προκύπτει από τον συνδυασμό τους είναι 250 PS, η οποία παρέχει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στο μεγάλο SUV με 0-100 km/h σε 7,4 sec και μια τελική ταχύτητα λιγότερο εντυπωσιακή, στα 165 km/h. Το κιβώτιο που αναλαμβάνει τη μετάδοση της κίνησης στον εμπρός άξονα είναι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης e-CVT. Τι καταφέρνει λοιπόν το Plug-In Hybrid σύστημα σε πραγματικές συνθήκες;

Αρχικά, να πούμε ότι το αυτοκίνητο λειτουργεί κυρίως με τον ηλεκτροκινητήρα των 177 PS και μόνο όταν απαιτηθεί το σύνολο της ισχύος, συνδράμει και ο βενζινοκινητήρας στην επιτάχυνση. Επίσης, αν η μπαταρία αδειάσει, τότε το θερμικό μοτέρ μπορεί να λειτουργεί είτε ως γεννήτρια ενέργειας για τον ηλεκτροκινητήρα, είτε να αναλάβει ο ίδιος τα ηνία και να στείλει την ισχύ του στον εμπρός άξονα, ανάλογα τι θα κρίνει η μονάδα διαχείρισης ως πιο αποδοτικό. Η μπαταρία που τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα είναι μεγάλη για τα PHEV δεδομένα, με χωρητικότητα στις 17,52 kWh. Η φουλ φόρτιση βγάζει 70 km αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, με βάση τις WLTP μετρήσεις, ενώ η διαδικασία αναπλήρωσης της ενέργειας διαρκεί περίπου 4 ώρες, χάρη στον On-Board φορτιστή των 6,6 kWh. Στην πράξη αποδεικνύεται εντυπωσιακά οικονομικό, με την κατανάλωση να παραμένει εύκολα γύρω από το φάσμα των 2 lt ανά 100 km, αν ο οδηγός είναι τακτικός με τη φόρτιση του αυτοκινήτου.

γλυκά
  • Χώροι
  • Χώρος αποσκευών
  • Εξοπλισμός
  • Τιμή (συγκριτικά)
  • Κατανάλωση
  • Αυτονομία
  • Ποιότητα κύλισης
  • Ηχομόνωση
  • Λειτουργία υβριδικού συστήματος
ξινά
  • Κάποιες ξερές αντιδράσεις ανάρτησης
  • Πολύ ψηλή θέση οδήγησης
  • Κλίσεις αμαξώματος
  • Συναρμογή μερικών πλαστικών

Το καλό είναι ότι η… μπάλα δεν χάνεται ούτε στην περίπτωση που ο οδηγός αφήσει ξεφόρτιστο το SUV, αφού το σύνολο λειτουργεί ως full hybrid συλλέγοντας ενέργεια από την επιβράδυνση, σταθεροποιώντας τη μέση κατανάλωση κοντά στα 5,5 lt ανά 100 km σε μεικτές συνθήκες. Για το τελευταίο ευθύνη έχει και το e-CVT κιβώτιο που μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα, με αντάλλαγμα την αίσθηση «πατιναρίσματος» που παραδοσιακά συνοδεύει αυτού του είδους τα σασμάν. Στο ταξίδι πάντως, το ρεζερβουάρ βενζίνης των 60 lt, μαζί με την μπαταρία, εξασφαλίζει αυτονομία 1.150 km σύμφωνα με την DFSK ή περίπου 1.000 km, σε πραγματικές συνθήκες. Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι σε εντός πόλης διαδρομές, αλλά και σε χαλαρές μετακινήσεις σε επαρχιακό δίκτυο, το DFSK E5 DE-i είναι εντυπωσιακά αθόρυβο και ο βενζινοκινητήρας ακούγεται ελάχιστα όταν λειτουργεί. Το υβριδικό σύνολο είναι απόλυτα ραφιναρισμένο και ξεπερνά σε αυτόν τον τομέα πολλά ευρωπαϊκής καταγωγής Plug-In Hybrid, ακόμη και από τις… premium γειτονιές. Μόνο στο ταξίδι με υψηλή ταχύτητα θα λειτουργεί σε υψηλές στροφές ο τετρακύλινδρος ατμοσφαιρικός, παράγοντας και τα ανάλογα ντεσιμπέλ θορύβου.

Σαφής προσανατολισμός

Περνώντας αρκετά χιλιόμετρα στο αριστερό κάθισμα του DFSK E5 DE-i, σχηματίσαμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την οδική συμπεριφορά του. Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο οικογενειακό SUV, που προσανατολίζεται προς την άνεση των επιβατών και την ποιότητα κύλισης. Έχει πολύ καλή ηχομόνωση με διπλά κρύσταλλα (στα εμπρός παράθυρα), φιλτράροντας επαρκώς τον αεροδυναμικό ήχο, όπως και τον θόρυβο που παράγουν τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης (Chao Yang SU318a με M+S σήμανση) σε διάσταση 235/50/R19. Η ανάρτηση με γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω έχει μαλακό σετάρισμα, ωστόσο σε συγκεκριμένα, εγκάρσια κοψίματα του δρόμου ή σε αλλεπάλληλες κακοτεχνίες, θα εμφανίσουν κάποιες ξερές αντιδράσεις που δεν περιμέναμε, με απότομη επαναφορά από τα αμορτισέρ. Σε φυσιολογικές συνθήκες όμως, δεν ενοχλεί και το D-SUV της DFSK αποδεικνύεται αρκούντως άνετο.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία σπορ προδιάθεση και οποιαδήποτε προσπάθεια γρήγορης οδήγησης, σύντομα θα δείξει ότι το βγάζει έξω από τα νερά του. Όχι ότι θα αποδειχθεί μη ασφαλές ή άτσαλο. Κάθε άλλο. Τα περιθώρια πρόσφυσης είναι υψηλά και μόλις τα προσεγγίσει ο οδηγός, τα ηλεκτρονικά κόβουν οποιαδήποτε τάση αποσταθεροποίησης. Απλά, δεν ενδείκνυται για γρήγορο ρυθμό. Η ανάρτηση επιτρέπει στο πλαίσιο να πάρει κλίσεις, το τιμόνι δεν ξεχωρίζει για την αίσθησή του και το κιβώτιο δεν ακολουθεί τις απαιτήσεις της σπορ οδήγησης. Με το πρόγραμμα Sport, το E5 DE-i αποκτά ένα καλοδεχούμενο νεύρο και η επιτάχυνση είναι αξιοπρεπέστατη. Μέχρι εκεί, όμως. Δεν υπάρχει λόγος να πιεστεί στα όριά του. Πάντως το βάρος των 1.820 kg (χωρίς οδηγό) είναι καλό για την κατηγορία του μοντέλου και κρύβεται επιμελώς, όσο ο ρυθμός παραμένει στο πλαίσιο του φυσιολογικού. Πάντα στο ύψος των περιστάσεων παραμένουν τα φρένα, με την αίσθηση από το πεντάλ όμως να απαιτεί συνήθεια, λόγω του συστήματος ανάκτησης ενέργειας.

Το 7θέσιο SUV, όπως πρέπει να είναι

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στο DFSK E5 είναι ότι δεν έχουν γίνει εκπτώσεις σε κανέναν τομέα. Το SUV διαθέτει ένα σύστημα που ονομάζεται Event Data Recorder (EDR), με λειτουργία όπως το «μαύρο κουτί» στα αεροπλάνα. Επίσης έχει τεχνολογία V2L, στοιχείο που συναντάμε πολύ σπάνια σε μοντέλα Plug-In Hybrid. Ουσιαστικά το αυτοκίνητο μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια συσκευές (όπως ένα ψυγείο) ή να φορτίσει ηλεκτρονικό εξοπλισμό (όπως ένα laptop) χρησιμοποιώντας την μπαταρία του υβριδικού συστήματος σαν ένα μεγάλο powerbank .Φτάνοντας προς τον επίλογο, το DFSK E5 DE-i επιφυλάσσει ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη: την τιμή.

Με 34.500 ευρώ που στοιχίζει η βασική έκδοση Comfort, είναι μακράν το φθηνότερο 7θέσιο PHEV στην Ελλάδα, αλλά και το φθηνότερο Plug-In Hybrid συνολικά, με την έκπτωση των 2.000 ευρώ που «τρέχει» αυτό το διάστημα. Μάλιστα, δεν «χάνει» σε εξοπλισμό καθώς περιλαμβάνει στοιχεία όπως ψηφιακό καντράν 7 ιντσών, την οθόνη αφής των 12,3 ιντσών, ηλιοροφή, αισθητήρες παρκαρίσματος και κάμερα οπισθοπορείας, Air Condition με αεραγωγούς για τους πίσω επιβάτες, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο θερμαινόμενο και κλιματιζόμενο κάθισμα οδηγού-συνοδηγού, φώτα LED, cruise control, 18άρες ζάντες και πολλά ακόμη.

Η έκδοση δοκιμής, δηλαδή η Premium, κοστίζει 39.990 ευρώ και προσθέτει ακόμη περισσότερο εξοπλισμό, όπως πανοραμική και ανοιγόμενη ηλιοροφή με ηλεκτρικό σκιάδιο, κάμερες 360 μοιρών, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός-πίσω, κάμερα DVR καταγραφής συμβάντων, αυτόματο κλιματισμό, τηλεσκοπική ρύθμιση τιμονιού, ηχοσύστημα με 12 ηχεία, ασύρματη φόρτιση κινητού τηλεφώνου, 19άρες ζάντες και μια πληρέστατη σουίτα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από το Spanos Group. H αίσθηση της σιγουριάς ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την κορυφαία εγγύηση έως 5 ετών (ή 150.000 km) που συνοδεύει τα μοντέλα της DFSK, δημιουργώντας το απαραίτητο peace of mind που αναζητά όποιος αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο.

συμπέρασμα

Το DFSK E5 DE-i είναι ένα αυτοκίνητο που έλειπε από την ελληνική αγορά. Δεν είναι τέλειο, για την ακρίβεια δεν διαπρέπει σε κανέναν τομέα, όμως καλύπτει ένα μεγάλο σύνολο αναγκών χωρίς να απαιτεί μια περιουσία προκειμένου να αποκτηθεί. Η Plug-In Hybrid τεχνολογία εισάγει το πλεονέκτημα της ελάχιστης κατανάλωσης καυσίμου και των μηδενικών τελών κυκλοφορίας, ενώ μερικές λεπτομέρειες, όπως η ταυτόχρονη ύπαρξη τρίτης σειράς καθισμάτων, ενός μεγάλου ρεζερβουάρ βενζίνης 60 lt και ανεξάρτητης ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων πίσω, μαρτυρούν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα «σοβαρό» αυτοκίνητο με σωστά μελετημένη πλατφόρμα και όχι για ένα πρόχειρο δημιούργημα. Έχουμε δει Ευρωπαίους κατασκευαστές να μικραίνουν ντεπόζιτα, να κόβουν την ανεξάρτητη ανάρτηση πίσω (τοποθετώντας ημιάκαμπτο άξονα) και να αφαιρούν μεγάλο μέρος του πορτμπαγκάζ, προκειμένου να χωρέσουν την μπαταρία του συστήματος και να φτιάξουν ένα PHEV πάνω σε θερμική πλατφόρμα. Εδώ όλα έχουν μελετηθεί και συνυπάρχουν αρμονικά. Ναι, δεν ενθουσιάζει σε οδική συμπεριφορά, ούτε στη σχεδίαση του εσωτερικού και τη συναρμογή. Όμως προσφέρει άπλετους χώρους, οικονομία κτήσης και χρήσης, τεχνολογία και εξοπλισμό που έχουμε συνηθίσει να συναντάμε σε αυτοκίνητα τριπλάσιας αξίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...