Δοκιμή DS 4 E-Tense Plug-In: Έρωτας με την πρώτη ματιά [video]

Η νέα DS 4 προκαλεί ρίγη με την εμφάνιση της και στην εξηλεκτρισμένη έκδοση Ε-Tense συνδυάζει το θελκτικό αμάξωμα με υψηλό βαθμό αποδοτικότητας.

  • -
  • -
Ισχύς224 PS
Ροπή360 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h7,7 sec
Κατανάλωση ενέργειας14,60 kWh/100 km
Μέση κατανάλωση (WLTP)1,2 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)27,0 gr/km
με μια ματιά

Η πολυσυλλεκτική γκάμα της νέας DS 4 ξεχωρίζει και για τον οικολογικό της χαρακτήρας, αφού η κορυφαία έκδοση της σειράς διαθέτει plug-in τεχνολογία, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις και κορυφαία επίπεδα αποδοτικότητας.


Με τη νέα DS 4, η DS Automobiles έκανε κίνηση ματ σε μία κατηγορία που οι Γερμανοί κατασκευαστές παραδοσιακά έχουν τον πρώτο λόγο. Αναμφίβολα, πρόκειται για τολμηρή κίνηση, αλλά οι Γάλλοι δεν δίστασαν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο και θελκτικό μοντέλο ακολουθώντας βασικές αρχές και τη γενικότερη φιλοσοφία της μάρκας. Με τρεις διαφορετικούς τύπους αμαξώματος, έστω στις λεπτομέρειες, «χτυπάει» στην κατηγορία των χάτσμπακ, αλλά και σε αυτή των premium C-Crossover. Σημείο κλειδί για την επιτυχία του μοντέλου αποτελεί επιπλέον η πληθώρα κινητήριων μονάδων, αφού η γκάμα της νέας DS 4 ουσιαστικά περιλαμβάνει τα πάντα. Από κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, μέχρι και plug-in hybrid εκδοχή. Και όλα αυτά, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση με μηδενικούς ρύπους. Μέχρι τότε, δοκιμάζουμε στους ελληνικούς δρόμους την υβριδική έκδοση E-Tense, που με την ταυτόχρονη παρουσία ενός κινητήρα βενζίνης και ενός ηλεκτροκινητήρα, προσφέρει ιπποδύναμη 225 ίππων, αλλά και αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία της τάξεως των 55 km!

 

Magnifique!

Η νέα DS 4 δεν μας είναι άγνωστη, αφού ήδη έχουμε δοκιμάσει την έκδοση Cross με τον 1.200άρη υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 130 ίππων. Από την πρώτη στιγμή δεν κρύψαμε την έλξη που νιώσαμε για το θελκτικό αμάξωμα που δημιούργησαν οι Γάλλοι σχεδιαστές. Κάποιοι, ανέφεραν ότι είμαστε υπερβολικοί, αλλά αρκεί να τη δει κανείς «ζωντανή» και από κοντά για να πιστοποιήσει του λόγου το αληθές. Η έκδοση E-Tense προκαλεί τα ίδια συναισθήματα, και μάλιστα στην κορυφαία έκδοση La Premiere συνδυάζει την πολυτέλεια με κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού. Οι κόμπακτ διαστάσεις της χαρίζουν αθλητική και μυώδης εικόνα, με τους μεγάλους τροχούς διαμέτρου 720 mm να κλέβουν τις εντυπώσεις. Οι ζάντες των 20 ιντσών αποτελούν ακόμα ένα στοιχείο που κεντρίζει το βλέμμα, αλλά οι λεπτομέρειες του αμαξώματος είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Το εμπρός μέρος με τους λεπτούς προβολείς και τα χαρακτηριστικά πλέον φώτα ημέρας DS Wings, συνδυάζουν το κλασσικό με το φουτουριστικό. Η επιβλητική μάσκα με τα μοτίβα που προσομοιάζουν με διαμαντένια άκρα προσδίδουν τον απαραίτητο premium χαρακτήρα, ενώ το μακρύ εμπρός καπό με το πιο κοντό σε διαστάσεις πίσω μέρος, μοιάζει να έχει επηρεαστεί και αυτό με τη σειρά του από κατασκευές του παρελθόντος.

ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΗΣ DS 4 CROSS 1.2 130PS EAT8

 

Κάθε σπιθαμή του αμαξώματος μοιάζει να είναι σμιλεμένη και σχεδιασμένη στη λεπτομέρεια, με τις χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αιχμηρές γραμμές που ρέουν στο πλάι. Το τελείωμα της κεκλιμένης οροφής καθιστά εξαιρετικά κομψό το πίσω μέρος, το οποίο συμπληρώνουν τα τρισδιάστατα φωτιστικά σώματα, φυσικά τεχνολογίας LED. Πολλά από αυτά τα στοιχεία είναι δανεισμένα από το πρωτότυπο DS Aero Sport Lounge και σίγουρα μόνο επιτυχημένη κρίνεται η μεταφορά τους στο μοντέλο παραγωγής. Τώρα, αν ψάχνεται τις διαφοροποιήσεις της έκδοσης E-Tense, θα αρκεστείτε στην επιπλέον τάπα πίσω για την υποδοχή του καλωδίου φόρτισης και το διακριτικό λογότυπο στην 5η πόρτα. Αυτό είναι αρκετό…

 

Attention au détail!

Το εσωτερικό ακολουθεί τη φιλοσοφία του αμαξώματος, με καθαρές γραμμές και μίνιμαλ λογική. Η ποιότητα επιλογής των υλικών και κατασκευής είναι κορυφαία και στην καμπίνα της DS 4 είναι ευδιάκριτος ένας αέρας πολυτέλειας. Ο οδηγός έχει στη διάθεση του όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις οθόνες! Έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων, μία κεντρική οθόνη αφής με το νέο αναβαθμισμένο σύστημα πολυμέσων, αλλά και μία μικρότερη ανάμεσα στους εμπρός επιβάτες! Η τελευταία χρησιμοποιείται μέσω αφής για τη χρήση του infotainment, χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να απομακρύνει το βλέμμα του από το δρόμο. Βέβαια, στη DS Automobiles έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στις τεχνολογίες, με το γαλλικό μοντέλο να είναι εφοδιασμένο με μία σειρά από καινοτόμα συστήματα που κάνουν τη ζωή των επιβατών πιο εύκολη, αλλά και πιο ασφαλή με πρωταγωνιστή το DS Drive Assist δεύτερης γενιάς.



Χωροταξικά, όσοι κάθονται στα εμπρός καθίσματα απολαμβάνουν κορυφαίο επίπεδο άνεσης, με τη διάταξη της κονσόλας να είναι ελαφρώς οδηγοκεντρική. Όσοι βρεθούν πίσω θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις, αφού ο χώρος για τα γόνατα είναι σχετικά περιορισμένος. Παραδόξως, παρά την κεκλιμένη οροφή υπάρχει αρκετός αέρας για το κεφάλι όσων βολευτούν στα πίσω καθίσματα. Τέλος, όσον αφορά τον χώρο αποσκευών, στην έκδοση E-Tense είναι μειωμένος κατά 40 lt σε σχέση με τις απλές εκδόσεις, ελέω της τοποθέτησης της μπαταρίας, αγγίζοντας τα 390 lt. Νούμερο ικανοποιητικό για μοντέλο Plug-in τεχνολογίας.

 

Με τεχνογνωσία από τη Formula E

Η νέα DS 4 βασίζεται στη νεότερη εκδοχή της πλατφόρμας EMP2, διαθέτοντας νέα μέρη κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, δομικά μέρη θερμικής επεξεργασίας και πιο συμπαγή στοιχεία. Παράλληλα, το συγκεκριμένο πάτωμα προσφέρει τη δυνατότητα τοποθέτησης υβριδικών συστημάτων, όπως στην περίπτωση της E-Tense. Το συγκεκριμένο σύστημα κίνησης δεν είναι νέο, αφού το έχουμε γνωρίσει και στη μεγαλύτερη DS 7. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ταυτόχρονη παρουσία και λειτουργία του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα βενζίνης 1.600 cc PureTech απόδοσης 180 ίππων και ενός ηλεκτροκινητήρα 110 ίππων. Η συνδυαστική απόδοση του συνόλου αγγίζει τους 225 ίππους και η ροπή τα 360 Nm! Το ηλεκτρικό μοτέρ είναι τοποθετημένο μέσα στο αυτόματο κιβώτιο EAT8 και η μπαταρία που του δίνει ενέργεια έχει χωρητικότητα 12,4 kWh. Σύμφωνα με τη DS μπορεί να καλύψει συνολικά 55 χιλιόμετρα αποκλειστικά με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, την ώρα που η μέση εργοστασιακή κατανάλωση είναι μόλις 1,3 lt/100 km και οι εκπομπές ρύπων 29 g/km CO2. Κάτι που μεταφράζεται και σε μηδενικά τέλη κυκλοφορίας… Όσον αφορά τη φόρτιση, σε wallbox των 7,4 kW απαιτούνται 1 και 45 λεπτά, ενώ σε οικιακή πρίζα το συγκεκριμένο νούμερο σκαρφαλώνει στις επτά ώρες.

 

Vive le France!

Φινέτσα, καινοτομία, αλλά και απαράμιλλή άνεση, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες των Γάλλων και η DS 4 E-Tense δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική, με την ηλεκτρονικά προσαρμοζόμενη ανάρτηση DS Active Suspension να παίζει το ρόλο της. Μπορεί να έχει επιλεχθεί ημιιάκαμπτος άξονας πίσω, αντί για τον αντίστοιχο πολλαπλών συνδέσμων του Group, αλλά η λειτουργία της παραμένει υποδειγματική. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν κάποιες από τις εγκάρσιες ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων, τις οποίες ο πίσω άξονας μεταφέρει πιο έντονα στην καμπίνα. Στοιχείο για το οποίο ευθύνονται και ο μεγάλοι τροχοί των 20 ιντσών με το χαμηλό προφίλ. Σε κάθε περίπτωση όμως, το επίπεδο άνεσης είναι εξαιρετικό και σε συνδυασμό με την πολύ καλή ηχομόνωση, το εσωτερικό της DS 4 είναι απομονωμένο από τους περισσότερους εξωγενείς παράγοντες.



Κάνοντας αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα, απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο το περιβάλλον ηρεμίας. Με φυσιολογική οδήγηση και κινούμενος ως επί το πλείστον στην πόλη, μπορείς να καλύψεις περισσότερα από 50 km μόνο με ηλεκτρική ενέργεια. Με τη συνδυαστική λειτουργία και των δύο κινητήριων μονάδων, εκμεταλλευόμενος και το σύστημα ανάκτησης (το οποίο δεν έχει λειτουργία one pedal) η κατανάλωση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα κοντά στα 3,5 lt/100 km. Αν τώρα η μπαταρία δεν έχει ενέργεια, θα δεις τη μέση κατανάλωση να αυξάνεται κοντά στα 7 lt/100 km. Βέβαια, μέσα από το πρόγραμμα E-Save υπάρχει η δυνατότητα να διατηρήσει κανείς το επίπεδο της μπαταρίας στα επίπεδα που επιθυμεί για μετέπειτα χρήση, και μάλιστα για συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων.

γλυκά
  • Σχεδίαση
  • Premium χαρακτήρας
  • Τεχνολογίες
  • Ποιότητα
  • Επιδόσεις
  • Ηλεκτρική αυτονομία
ξινά
  • Χώροι πίσω επιβατών

Βέβαια, οι 225 ίπποι δημιουργούν και υψηλές προσδοκίες στον τομέα των επιδόσεων! Η έκδοση E-Tense είναι η ισχυρότερη μέχρι σήμερα και το δείχνει σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις. Κάτι που μαρτυρούν και τα 7,7 sec που απαιτούνται για τα πρώτα 100 km/h από στάση. Η παρουσία του ηλεκτροκινητήρα έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόκριση στο γκάζι, ειδικά στις χαμηλές στροφές, χαρίζοντας της ζωντάνια. Οι μεσαίες στροφές είναι το ιδανικό εύρος λειτουργίας, όπου πρωταγωνιστεί η ροπή των 360 Nm. Σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς, μόνο στο όριο καταλαβαίνεις το επιπλέον βάρος σε σχέση με τις απλές εκδόσεις (1.653 kg), το οποίο εν τέλει δεν διαταράσσει το φιλικό χαρακτήρα της. Τα περιθώρια πρόσφυσης είναι πολύ υψηλά, ενώ το πίσω μέρος θα εμφανίσει μία ανεπαίσθητη τάση να ελαφρώσει, χωρίς όμως να προκαλέσει ανασφάλεια στον οδηγό. Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι πολύ μικρές, παρά τα 189 mm απόσταση από έδαφος. Σίγουρα, εμπνέει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση και μόνο σε πολύ κλειστές στροφές, αν ο χειριστής υπερβάλλει θα αισθανθεί το επιπλέον βάρος. Το σύστημα διεύθυνσης προσφέρει καλή πληροφόρηση, όντας ελαφρύ για τα γούστα μας, με την αίσθηση να βελτιώνεται στο πρόγραμμα Sport. Τα φρένα είναι αποτελεσματικά, αν και η παρουσία του συστήματος ανάκτησης επηρεάζει την αίσθηση που προσφέρουν στη χρήση του πεντάλ. Στοιχείο που εν τέλει συνηθίζεις μετά από κάποια χιλιόμετρα… 

συμπέρασμα

Στη DS Automobiles στόχος είναι η προσέλκυση μεγαλύτερης μερίδας του αγοραστικού κοινού. Τα DS 7 και DS 9 αφορούν ένα πιο περιορισμένο και σήμερα με τη DS 4 χτυπάνε στη καρδιά mainstream κατηγοριών, διατηρώντας όμως στο ακέραιο τον premium χαρακτήρα που διακρίνει τα αυτοκίνητα της γαλλικής εταιρείας. Η έκδοση E-Tense εκπληρώνει όσα υπόσχεται, όντας αποδοτική και δυναμική. Σε συνδυασμό με το κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού, τις σύγχρονες τεχνολογίες και τη μοναδική σχεδίαση, είναι δεδομένο πως πρόκειται για μία πρόταση που είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητη, διεκδικώντας σήμερα μία θέση ανάμεσα στις παραδοσιακές δυνάμεις της κατηγορίας.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ


VIDEOS

DS 4 E-Tense Plug-In Hybrid

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...