Δοκιμή Mercedes GLA 200 4MATIC: Υπερέχει σε όλα

Η τετρακίνητη έκδοση της Mercedes-Benz GLA 200 προσθέτει την ακλόνητη πρόσφυση στα θετικά χαρακτηριστικά ενός ήδη ποθητού premium SUV.

  • -
  • -
Ισχύς163 PS
Ροπή250 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h9,3 sec
Μέση κατανάλωση (WLTP)7,3 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)166,0 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά
Το μικρότερο SUV της ξακουστής μάρκας από τη Στουτγάρδη είναι αναμφίβολα και το πιο ενδιαφέρον. Σε ένα εκλεπτυσμένο και πρακτικό πακέτο παντρεύει ιδανικά την κομψότητα με την αποδοτικότητα. Στην έκδοση GLA 200 4MATIC ταιριάζει απόλυτα στην ελληνική αγορά, καθότι έχει λογική τιμή για Mercedes-Benz και απαλλάσσεται από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.


Μια Mercedes-Benz όνομα και πράγμα. Ένα αυτοκίνητο με πληθωρικό lifestyle και δυνατότητες που καλύπτουν στο έπακρο τις απαιτήσεις του σύγχρονου οδηγού, είτε αναφερόμαστε σε οικογενειάρχη, είτε σε εργένη. Η καινούρια Mercedes-Benz GLA ανεβάζει ψηλά τον πήχη στην κατηγορία των premium μικρομεσαίων SUV, με την τετρακίνητη βασική έκδοση να προβάλλει ορισμένες ξεκάθαρες συνιστώσες που ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην απαιτητικότερη κατηγορία της αγοράς.

gla200 1

Η επανάσταση των σχημάτων

Η προηγούμενη γενιά της GLA έκανε θραύση στις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, με τη γερμανική φίρμα να προσφέρει τη δυνατότητα σε χιλιάδες όπως αποδείχθηκε οδηγούς, να αποκτήσουν μια Mercedes. Οι κύριοι λόγοι αυτής της επιτυχίας εντοπίζονται στις compact διαστάσεις του αμαξώματος, στους αποδοτικούς κινητήρες, στην ποιότητα και στο κόστος αγοράς με βάση την σχέση αξίας/τιμής του μοντέλου.

Η νεότερη GLA διατηρεί όλες αυτές τις αρετές, έχοντας όμως αρκετά επιπλέον ατού. Το βασικότερο είναι πως πλέον αναφερόμαστε σε ένα αυθεντικό SUV και όχι σε κάτι μεταξύ σε crossover και hatchback, όπως ήταν η προκάτοχός της. Διαθέτει καθαρές γραμμές, μοντέρνα φιλοσοφία και προηγμένες τεχνολογίες. Αυτό το όχημα είναι ολοκληρωμένο και, προφανώς, πολύ καλύτερο από πριν.

gla200 2

Στην έκδοση 4MATIC, μάλιστα ο δυναμισμός είναι διάχυτος. Προς αυτό συνηγορούν το πακέτο Off-Road, οι καμπύλες επιφάνειες και οι ευμεγέθεις ζάντες που το κάνουν να δείχνει φαρδύτερο, η επιβλητική μάσκα με το υπέροχο πλέγμα, τα μαύρα προστατικά στους θόλους των τροχών και οι δύο οβάλ απολήξεις της εξάτμισης. Η γραμμή της οροφής εξακολουθεί να είναι χαμηλά, αλλά οι διευρυμένες διαστάσεις παρέχουν περισσότερο χώρο για επιβάτες και αποσκευές.

Αφού αναφερθήκαμε στις διαστάσεις, αξίζει να σημειώσουμε πως το μήκος ανέρχεται στα 4,4 m, το πλάτος ξεπερνά οριακά το 1,8 m και το ύψος το 1,6 m. Όσο για το μεταξόνιο, αγγίζει τα 2.729 mm, γεγονός πως ωφελεί σημαντικά τον εσωτερικό όγκο.

Superior design

Οι designers υποστηρίζουν πως η υψηλή αισθητική και η ποιότητα δεν έχουν καμία σχέση με τα χρήματα. Στην περίπτωση των αυτοκινήτων, αντίθετα, οι έννοιες αυτές είναι συνώνυμες σε ποσοστό 100%. Ειδικά στις premium μάρκες, η έκφραση «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» αποτελεί φυσική πραγματικότητα.

gla200 3

Οι Γερμανοί έχουν ντύσει τις επιφάνειες της GLA 200 4MATIC με ανώτερα υλικά, το φινίρισμα με τα  προσεκτικά επιλεγμένα διακοσμητικά προσδίδει έναν αέρα νεότητας και τονώνει την ατμόσφαιρα του σαλονιού. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην πρακτικότητα, με τους σχεδιαστές να τοποθετούν αρκετές θήκες στην κονσόλα και τις πόρτες. Εξαιρετική είναι και η λειτουργικότητα, παρά το high-tech υπόβαθρο του περιβόητου συστήματος MBUX.

Οι δύο οθόνες 10,25" που καλύπτουν το μισό ταμπλό κλέβουν την παράσταση τόσο με τα ζωντανά χρώματά τους, όσο και με την ευκρίνειά τους. Οι δυνατότητες του μενού είναι κυριολεκτικά αμέτρητες, με τον χρήστη να ελέγχει κάθε λειτουργία και εφαρμογή είτε μέσω των διαισθητικών πλήκτρων από το τιμόνι, είτε με την αφή, είτε μέσω του touchpad ή με φωνητικές εντολές. Από τον εξοπλισμό του μοντέλου δεν λείπει τίποτα σημαντικό τόσο από πλευράς άνεσης, όσο και ασφάλειας. Βέβαια, υπάρχουν πάρα πολλές έξτρα επιλογές, καλύπτοντας κάθε χρηματικό όριο που έχει θέσει ο υποψήφιος αγοραστής.

gla200 4

Οι χώροι για τέσσερις επιβάτες μπορούν να περιγραφούν με μια λέξη: εξαίρετοι. Παρά την κεκλιμένη οροφή, ακόμη και δύο άτομα άνω του μετρίου αναστήματος δεν θα ενοχληθούν από τον αέρα για τα κεφάλια τους. Το πορτμπαγκάζ από την άλλη έχει όγκο 435 λίτρων, ικανοποιώντας τις ανάγκες μιας οικογένειας ή μιας παρέας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ταξιδιάρα ζωή

Η GLA 200 4MATIC σου δίνει την αίσθηση πως μπορείς να ταξιδέψεις μαζί της για ατελείωτα χιλιόμετρα, να εξερευνήσεις και να επισκεφθείς μέρη μαγευτικά. Σαν μοντέλο δεν προορίζεται για κίνηση σε σκληρές off-road διαδρομές. Ούτε όμως ενοχλείται από κακοφτιαγμένα οδοστρώματα, παρά τις ζάντες 19" και τα ασφάλτινα ελαστικά. Το σχετικά χαμηλό ύψος του αμαξώματος (143 mm) περιορίζει τις όποιες απαιτήσεις για περιπετειώδεις αναζητήσεις. Το ίδιο και οι γωνίες προσέγγισης, ράμπας και αναχώρησης (18,3, 14,4 και 22,1 μοίρες, αντίστοιχα).

gla200 5

Ουσιαστικά, η τετρακίνηση 4MATIC βελτιώνει, κυρίως σε αντίξοες συνθήκες οδοστρώματος, την πρόσφυση και την οδηγική ευστάθεια, μεταφέροντας αυτόματα τη ροπή από 100% μπροστά έως και 50-50 εμπρός-πίσω). Παρέχει πλεονέκτημα στη βροχή και σε επιφάνειες με μειωμένο συντελεστή τριβής. Με ένα καλό M+S ελαστικό όμως, μπορεί να κάνει θαύματα, κυρίως στο χιόνι και τον πάγο. Η ανάρτηση ισορροπεί υποδειγματικά μεταξύ άνεσης και δυναμικής συμπεριφοράς. Την στιγμή που κινείσαι ξεκούραστα μέσα στην πόλη, μπορείς μεταφερθείς σε μια πιο «κλειστή» διαδρομή και να νιώσεις την ισχύ των 163 ίππων.

gla200 6

Αρωγός της πολυσχιδούς προσωπικότητας του αυτοκινήτου είναι το Dynamic Select. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ρυθμίζεις εκ των προτέρων την απόκριση της ροπής του κινητήρα, την αμεσότητα του κιβωτίου ταχυτήτων, τη λειτουργία της ανάρτησης και του συστήματος διεύθυνσης. Στο πρόγραμμα ECO εξοικονομείς καύσιμα και χρήματα, στο Comfort εστιάζεις στα ισορροπημένα χαρακτηριστικά, στο Sport οι μετακινήσεις γίνονται πιο ισχυρές και στο Individual ρυθμίζεις τις παραπάνω παραμέτρους ξεχωριστά, ανάλογα με το στυλ οδήγησής σου.

γλυκά
  • Εμφάνιση
  • Ποιότητα υλικών
  • Ευελιξία
  • Οδική συμπεριφορά
  • Τεχνολογίες
  • Εξοπλισμός
  • Σύστημα πολυμέσων MBUX
ξυνά
  • Ήχος κινητήρα υπό πίεση

Στην 4MATIC έχει προστεθεί ένα ακόμη πρόγραμμα, το «off-road», προσαρμόζοντας το ABS και το σύστημα Downhill Speed Regulation για ασφαλή κατάβαση σε έδαφος με έντονη κλίση, καθώς και τη δέσμη των φωτιστικών σωμάτων ώστε να έχεις άριστη ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βουνό.

Δοκιμάζουμε Audi Q3 45 TFSI e: Οικολόγος πολυτελείας

Στην πράξη, η GLA 200 4MATIC αισθάνεται και δείχνει ζωηρή. Ο κινητήρας βενζίνης χωρητικότητας 1.332 cc αποδίδει 163 ίππους στις 5.500 rpm και 250 Nm ροπή από τις 1.620 rpm. Οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπέστατες, με το 0-100 km/h να επιτυγχάνεται σε 9,3 sec και τη βελόνα του κοντέρ να ξεπερνά τα 205 km/h. Το τιμόνι είναι τόσο γρήγορο όσο περιμένεις και το 8άρι αυτόματο κιβώτιο πραγματοποιεί τις αλλαγές με αποδεκτή ταχύτητα.

gla200 7

Για να είμαστε ξεκάθαροι, το αυτοκίνητο δεν είναι σπορ, ούτε συμπεριφέρεται έτσι. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον ρυθμό. Ίσα ίσα, το πλαίσιο υποστηρίζει τους πιο ανήσυχους οδηγούς και τα paddles πίσω από το τιμόνι, κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Δοκιμή DS 7 Crossback E-Tense 225: Driver's Spa

Εκεί που θα εκτιμήσεις το γερμανικό SUV είναι σε αστικά περιβάλλοντα. Επιδεικνύει παροιμιώδη ευελιξία, περνά από στενούς δρόμους σβέλτα και παρκάρει με αξιοθαύμαστη ευκολία, χάρη και στην κάμερα υποβοήθησης στάθμευσης. Όσο για την κατανάλωση καυσίμου, σε πραγματικές συνθήκες και με λογική πίεση στο γκάζι κυμαίνεται από 8,9 έως 9,2 lt/100 km.

συμπέρασμα
Στη Mercedes αποφάσισαν να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες συντηρητικές καταβολές του παρελθόντος. Τα μοντέλα της γκάμας της, στο σύνολο τους προβάλλουν μια φρεσκάδα και μια αύρα νεανικότητας, γεγονός που αποτυπώνεται στις πωλήσεις. Η GLA είναι το σημείο αναφοράς τους στα SUV, ένα αυτοκίνητο με έντονη προσωπικότητα και χαρακτηριστικά που συναντώνται σε ελάχιστα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού. Η 200 4MATIC αποτελεί αναμφίβολα μια top class επιλογή για όσους αναζητούν έναν compact premium τετρακίνητο, υποστηρίζοντας στο μέγιστο βαθμό το φημισμένο σήμα του αστεριού. Όσο για την τιμή των 40.140 €, θεωρείται απόλυτα λογική με βάση αυτά που προσφέρει.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...