Δοκιμή Volkswagen Tiguan eHybrid: Με 245 ίππους και κατανάλωση 1,8 lt/100 km

Η Plug-in εκδοχή του νέου Tiguan συνδυάζει τις παραδοσιακές αξίες του γερμανικού SUV με τις αρετές της ηλεκτροκίνησης για να προσφέρει ευκολίες και ανέσεις στην καθημερινότητά σου

  • -
  • -
Ισχύς245 PS
Ροπή400 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h7,5 sec
Κατανάλωση ενέργειας16,80 kWh/100 km
Μέση κατανάλωση (WLTP)1,6 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)35,0 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Το C SUV της Volkswagen ανανεώθηκε για το 2021 και απέκτησε υβριδική έκδοση που μπαίνει στην πρίζα, για να προσφέρει έως και 50 km ηλεκτροκίνησης ή χαμηλή κατανάλωση καυσίμου σε μεγαλύτερες διαδρομές.

Το Tiguan στην κατηγορία των SUV είναι για τη Volkswagen ότι και το Golf στα μικρομεσαία: διαχρονικό μοντέλο με πρωταγωνιστικό ρόλο, που απολαμβάνει υψηλή εκτίμηση από το κοινό και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ανταγωνισμό. Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν να ακολουθήσει και αυτό το δρόμο της ηλεκτροκίνησης που χαράσσει δυναμικά η γερμανική εταιρία τα τελευταία χρόνια. Με την ευκαιρία της ανανέωσης που δέχτηκε συνολικά η γκάμα, το Tiguan απέκτησε και μια υβριδική έκδοση που… μπαίνει στην πρίζα.

Το Tiguan eHybrid ωφελείται ουσιαστικά από το plug-in hybrid σύστημα που διαθέτει το Golf eHybrid αλλά και αρκετά ακόμη μοντέλα του ομίλου VW. Ο συνδυασμός του υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα 1.4 TSI και ενός ηλεκτρικού κινητήρα 85 kW χαρίζει συνδυαστική απόδοση 245 ίππων και 400 Nm ροπής, καθιστώντας το δεύτερο πιο ισχυρό μοντέλο της γκάμας μετά το Tiguan R!

 

Ένα 6άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG στέλνει όλη αυτή τη δύναμη στους εμπρός τροχούς, οι οποίοι στη συνέχεια αναλαμβάνουν να τη μετουσιώσουν σε ταχύτατες επιδόσεις. Σημειώστε: -0-100 km/h σε 7,5 sec και τελική ταχύτητα 205 km/h, παρά το αυξημένο βάρος των 1.870 κιλών.

Προφανώς οι απόλυτες επιδόσεις δεν είναι το κύριο ζητούμενο σε ένα υβριδικό SUV, είναι καλό που υπάρχουν ωστόσο… Επιστρέφοντας σε αυτό που έχει περισσότερο σημασία, στην αποδοτικότητα δηλαδή, να συμπληρώσουμε πως η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει χωρητικότητα 13kWh και όταν είναι πλήρως φορτισμένη μπορεί να τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα για έως και 50 km. Μπορείς δηλαδή να κάνεις σχεδόν όλες τις καθημερινές σου διαδρομές σπίτι-σχολείο-δουλειά και πίσω αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, με μηδενική κατανάλωση καυσίμου και μηδενικές εκπομπές ρύπων!

 

Η Volkswagen, θέλοντας να σε εντρυφήσει σε ένα τέτοιο στιλ οδήγησης, έχει επιλέξει το eHybrid να ξεκινά στο πρόγραμμα οδήγησης E-MODE, με το οποίο το Tiguan κινείται με ηλεκτρική ενέργεια. Όταν η μπαταρία τείνει να αδειάσει ή η ταχύτητα περάσει τα 130 km/h, τότε το αυτοκίνητο περνάει αυτόματα στο πρόγραμμα HYBRID. Με αυτό τον τρόπο, το Tiguan eHybrid υπόσχεται εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση βενζίνης, της τάξης του 1,8 lt/100 km.

Στην πράξη, κινείσαι εύκολα με 2,5 lt/100 km κατά μέσο όρο, ενώ ακόμη και όταν βρεθείς με άδεια μπαταρία, η κατανάλωση κυμαίνεται στα 6,5 με 7,5 lt/100 km. Η φόρτιση της μπαταρίας στο σπίτι (παροχή 2,3 k) διαρκεί 5 ώρες, ενώ σε Wallbox ή σε δημόσιο σταθμό φόρτισης με ισχύ 3,6 kW, ο χρόνος πέφτει στις 3 ώρες και 40 λεπτά.

 

Αν πάλι απαιτείς το maximum σε επιδόσεις, υπάρχει και η επιλογή GTE που συνδυάζει τους δύο κινητήρες για μέγιστη ώθηση. Σε αυτή την περίπτωση το Tiguan ξεδιπλώνει τον συγκροτημένο οδηγικό του χαρακτήρα. Άνετο, ήσυχο και ποιοτικό σε κύλιση από τη μία, αλλά στιβαρό και αποτελεσματικό από την άλλη, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και σε προδιαθέτει να εξαντλήσεις τις δυνατότητες των 245 ίππων.

Φυσικά, οι τεχνολογίες IQ. DRIVE δίνουν το παρών, βοηθούν τον οδηγό όταν χρειάζεται και αναβαθμίζουν την ασφάλεια. Στον βασικό εξοπλισμό ανήκουν μεταξύ άλλων το Multi-collision Brake, το Front Assist με φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και προστασία πεζών και το Lane Assist. Διαθέσιμο προαιρετικά είναι και το Travel Assist με χαρακτηριστικά ημιαυτόνομης οδήγησης.

 

Το ανανεωμένο Tiguan θα το αναγνωρίσεις κυρίως από τη φαρδύτερη μάσκα, τα νέα φώτα LED και τους ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες. Η ανανέωση, πέρα από δυναμικότερη εξωτερική εμφάνιση, έφερε αλλαγές και στο εσωτερικό. Η βασικότερη αφορά τα νέα συστήματα infotainment με πάνελ αφής αντί για κουμπιά.

Στάνταρ είναι το "Ready 2 Discover Media" που περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη αφής 8'' με δυνατότητα αναβάθμισης σε NAVI, ραδιόφωνο, αισθητήρες προσέγγισης χεριού (Proximity Sensors), τρεις υποδοχές USB type C, Bluetooth, App-Connect Wireless για Apple CarPlay και Android Auto και δωρεάν χρήση υπηρεσιών We Connect Plus για έναν χρόνο. Στάνταρ στο επίπεδο εξοπλισμού R-Line, τη μόνη που συνδυάζεται με την έκδοση eHybrid, είναι ακόμη ο ψηφιακός πίνακας οργάνων Active Info Display 10,3", ο ηλεκτρονικός κλιματισμός 3 ζωνών, το Adaptive Cruise Control με Speed Limiter, το Park Pilot με αισθητήρες υποβοήθησης στάθμευσης εμπρός – πίσω και οι ζάντες αλουμινίου 19’.

 

γλυκά
  • Απόδοση
  • Οικονομία καυσίμου
  • Οδική συμπεριφορά
  • Άνεση
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Χώροι – πρακτικότητα
  • Εξοπλισμός
ξινά
  • Έλλειψη ρεζέρβας

Φυσικά, ως R-Line, στάνταρ είναι και οι σπορ πινελιές στους προφυλακτήρες και το αμάξωμα. Κατά τα λοιπά, έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό Tiguan, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό: κορυφαία ποιότητα υλικών και συναρμογής, άπλετοι χώροι για 4 (και στην ανάγκη 5) επιβάτες, άριστη θέση οδήγησης, σωστή εργονομία και εξαιρετική πρακτικότητα που χαρίζουν τα διαιρούμενα και συρόμενα πίσω καθίσματα με τη ρυθμιζόμενη κλίση της πλάτης και οι πολλές θήκες για αντικείμενα.

Το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι το τίμημα της μπαταρίας που μετριέται σε λίτρα χώρου αποσκευών. Το πορτμπαγκάζ του υβριδικού Tiguan περιορίζεται στα 420 lt, από 655 των απλών εκδόσεων βενζίνης & diesel. Τουλάχιστον παραμένει τετραγωνισμένο και εύκολα εκμεταλλεύσιμο. Φυσικά δεν υπάρχει ρεζέρβα, ενώ μικρότερο είναι και το ρεζερβουάρ καυσίμου (45 lt).

 

απόψεις

Τελικά, το Tiguan eHybrid τα έχει και τα κάνει σχεδόν όλα. Αν ψήνεσαι για SUV που μπαίνει στην πρίζα αλλά δεν είσαι ακόμη έτοιμος για το αμιγώς ηλεκτρικό ID.4, το πάντα επίκαιρο Tiguan με την υβριδική του έκδοση έχει την ιδανική απάντηση. Και μπορείς να το αποκτήσεις ακόμη και online με τιμή από 40.393 ευρώ, η οποία δικαιολογείται απόλυτα από την plug-in υβριδική τεχνολογία, την ισχύ, το πλούσιο πακέτο εξοπλισμού R-Line και το στάνταρ αυτόματο κιβώτιο.


VIDEOS

Volkswagen Tiguan 2020 Electrified and energised

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...