Δοκιμή: Ford Puma ST – Make my day!

Στην εποχή της… πρίζας η Ford εξακολουθεί να δημιουργεί κατασκευές που απευθύνονται σε όσους απολαμβάνουν ακόμα τη γοητεία της οδήγησης

  • -
  • -
Ισχύς200 PS
Ροπή320 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h6,7 sec
Μέση κατανάλωση (WLTP)6,8 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)149,0 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Το Fiesta ST έγινε δωρητής οργάνων και το τμήμα Ford Performance πρόσθεσε τα απαραίτητα συστατικά έτσι ώστε το Puma να αποκτήσει οδηγοκεντρικό χαρακτήρα, αλλά και να χριστεί το πρώτο crossover της Ford με το λογότυπο ST.


Η «Βίβλος» της αυτοκίνησης έχει ανοίξει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, το οποίο έχει πηχυαίο τίτλο: Εξηλεκτρισμός! Plug-in τεχνολογία, υβριδικά συστήματα και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα έχουν τον πρώτο λόγο στη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή και οι κατασκευές του είδους μοιάζουν με χιονοστιβάδα ικανή να παρασύρει κάθε τι… «θερμικό» στο πέρασμα της. Η Ford ακολουθεί και αυτή με τη σειρά της τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, αλλά με κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις. Και αναφερόμαστε σε αυτές που αφήνει ελεύθερους τους μηχανικούς, και όχι τους προγραμματιστές της, να δημιουργήσουν. Είναι η στιγμή που οι τεχνικοί της Ford Performance μαζεύονται γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι, πιθανότατα ακούν Rolling Stones και επιλέγουν τις καλύτερες μηχανικές λύσεις για ένα σπορ μοντέλο το οποίο θα φέρει το αρκτικόλεξο ST. Αυτή τη φορά, στη μέση του τραπεζιού έπεσε μία φωτογραφία του Puma. Challenge accepted και το σχετικό τμήμα σχεδίασε το πρώτο SUV, crossover ή όπως αλλιώς προτιμάτε της Ford με τον κωδικό ST. Τι νόημα έχει θα αναρωτηθούν αρκετοί, αλλά από την πλευρά μας θα συμπληρώσουμε πως πολλά σε αυτή τη ζωή δεν έχουν. Αλλά συνήθως είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη γοητεία… Και με δεδομένο ότι η Ford Performance έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη με τα Fiesta και Focus SΤ, οι προσδοκίες δεν παύουν να είναι αντίστοιχες. Ακόμα και αν φαινομενικά το αμάξωμα είναι ακατάλληλο.



 Όχι απλά ένα… «ψηλωμένο» Fiesta ST

Οι τεχνικοί του τμήματος Ford Performance δεν ήταν απαραίτητο να προχωρήσουν σε καινοτόμες λύσεις. Το Fiesta ST ήταν «ποίηση σε 4 τροχούς» και με δεδομένο ότι με το Puma μοιράζονται το ίδιο πάτωμα ήταν απολύτως φυσιολογικό να δανειστούν τα περισσότερα από τα μηχανικά μέρη του σούπερ μίνι. Η πρώτη και εύκολη λύση ήταν η επιλογή του κινητήρα. Ο υπερτροφοδοτούμενος 1.500άρης Ecoboost με τους 200 ίππους στις 6.000 rpm ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή. Για την περίσταση, και αφού πρώτα ανασχεδιάστηκε η εισαγωγή αέρα και το σύστημα εξαγωγής, η ροπή αυξήθηκε στα 320 Nm σε ένα εύρος από τις 2.500 έως τις 3.500 rpm. Και με δεδομένο ότι το Puma ST ζυγίζει περί τα 1.358 kg, τα νούμερα μοιάζουν αρκετά για να του χαρίσουν αξιοζήλευτες επιδόσεις. Δεν είναι υπερβολή πως με 6,7 secγια τα πρώτα 100 km/από στάση, δεν είναι και πολλά τα αυτοκίνητα που θα σταθούν δίπλα του στους ελληνικούς δρόμους. Επιπλέον, σχεδίασαν και τοποθετήσαν νέες βάσεις του κινητήρα, για ακόμα μεγαλύτερη ακαμψία του εμπρός μέρους και πιο στιβαρή αίσθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ FORD FIESTA ST



Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά περνώντας στο στήσιμο η εξίσωση έγινε σαφώς πιο δύσκολη, αφού δεν πρόκειται για ένα χάτσμπακ, αλλά για ένα SUV με υψηλό κέντρο βάρους και με 152 mm απόσταση από το έδαφος (164 mm το Puma ST-Line). Τα… μολύβια πήραν φωτιά και επιλέχθηκαν πιο ακραίες λύσεις. Ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας επανασχεδιάστηκε με αποτέλεσμα να έχει αναβαθμισμένη στρεπτική ακαμψία που αγγίζει τα 2.000 Nm/deg. Και αν αυτό σας ακούγεται με κινέζικα, αρκεί να γνωρίζεται ότι είναι μία τιμή βελτιωμένη κατά 50% σε σχέση με το απλό Puma και 40% συγκριτικά με εκείνη του Fiesta ST!  Την ίδια ώρα τοποθετήθηκε αντιστρεπτική με πάχος 28 mm στον πίσω άξονα, ενώ αντίστοιχα αντικαταστάθηκε η εμπρός με ράβδο διαμέτρου 24 mm. Ακολουθώντας τη λογική των μηχανικών λύσεων, επιλέχθηκαν αμορτισέρ διπλού θάλαμου της Hitachi σε συνδυασμό με τα ελατήρια ανακατανομής πλευρικών φορτίων της Ford που γνωρίσαμε αρχικά στο Fiesta ST. Επιπλέον, σχεδιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν νέα και ειδικά σαϊλεντμπλόκ για να αντέξουν τα φορτία που αναπτύσσονται στην ανάρτηση. Κερασάκι στην τούρτα; Το προαιρετικό, αλλά απαραίτητο θα συμπληρώσουμε εμείς, μηχανικό μπλοκέ διαφορικό της Quaife, το οποίο λειτουργεί σε συνδυασμό με το γνωστό σύστημα Torque Vectoring Control της Ford. Σημειώστε, πως στο πακέτο Performance μαζί με το μπλοκέ περιλαμβάνεται και launch control! Είναι φανερό λοιπόν, πως δεν πρόκειται απλά για ένα… «ψηλωμένο» Fiesta ST.



 Κάτι παραπάνω από ST Line

Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που θέλουν να είναι στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που φωνάζει από μακριά την ταυτότητα του και εκείνοι που προτιμούν να περνούν απαρατήρητοι. Το Puma ST ισορροπεί ιδανικά σε μία λεπτή κόκκινη γραμμή. Σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητο, αλλά ούτε είναι κραυγαλέο ή εξεζητημένο. Περισσότερο θυμίζει ένα Puma ST Line, που έχει δεχθεί μικρές τονωτικές ενέσεις. Η κυψελοειδής μάσκα με λογότυπο ST είναι το πρώτο στοιχείο που αντικρίζει κανείς, η οποία μάλιστα συνδυάζεται με διαφορετικής σχεδίασης προφυλακτήρα με γνώμονα την βέλτιστη παροχή αέρα στον κινητήρα. Τις όποιες αμφιβολίες περί εκδόσεων άρει το εμπρός splitter της Ford Performance, που εκτός από αισθητική αναβάθμιση προσφέρει 80% μεγαλύτερη αεροδυναμική πίεση στο εμπρός μέρος, βελτιώνοντας φυσιολογικά τα περιθώρια της πρόσφυσης. Κάτι αντίστοιχο κάνει και η μεγαλύτερη πίσω αεροτομή, ενώ όπως σε όλα τα μοντέλα ST ο πίσω προφυλακτήρας φιλοξενεί διαχύτη με μία διπλή απόληξη της εξάτμισης. Σήμα κατατεθέν; Οι ζάντες των 19 ιντσών σε σκουρόχρωμη απόχρωση που δένουν ιδανικά με το επιθετικό και mucho σύνολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ FORD FOCUS ST 



Who 
cares about MegaBox?

Σύμφωνοι, πρόκειται για ένα crossover με έμφαση στην πρακτικότητα και τους χώρους, αλλά στην περίπτωση του ST λίγο σε νοιάζει. Παραμένει ευρύχωρο και άνετο όπως τα ταπεινά λιγότερο ισχυρά «αδερφάκια» του, ο χώρος αποσκευών με τα 456 lt χωρητικότητας παραμένει ο κορυφαίος στην κατηγορία με την αρωγή του καινοτόμου MegaBox, αλλά όλα αυτά είναι δευτερεύουσας σημασίας. Μπαίνοντας στο εσωτερικό με την επιγραφή Ford Performance στο μαρσπιέ να σε υποδέχεται, στο κορυφαίο Puma σε εξιτάρει το τιμόνι με τη χοντρή στεφάνη, ο επιλογέας-σήμα κατατεθέν των εκδόσεων ST και τα μπάκετ της Recaro σε συνδυασμό με ισχυρές δόσεις κάρμπον στη κεντρική κονσόλα. Η όλη ατμόσφαιρα σε προδιαθέτει ευχάριστα, με την ποιότητα κατασκευής να είναι υψηλού επιπέδου. Φυσικά είναι εφοδιασμένο με όλα τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και ασφάλειας, όπως επίσης και συνδεσιμότητας. Και πως θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε με τιμή βασικής έκδοσης 35.000 ευρώ... Όμως το επιπλέον κόστος δεν έχει να κάνει με ηλεκτρονικά καλούδια και ανέσεις. Αλλά με τον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα του και τις ώρες που έχουν περάσει οι τεχνικοί της Ford Performance στο σχεδιαστήριο…



 Το πείραμα πέτυχε, ο ασθενής ζει και βασιλεύει!

Από την πρώτη στιγμή που θα περάσεις στο εσωτερικό του διαπιστώνεις ότι δεν πρόκειται για μία παραλλαγή στο ίδιο θέμα. Παρόλο που πρόκειται για crossover, η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή. Τοποθετημένη σχετικά χαμηλά, με τo μπάκετ της Recaro να αγκαλιάζει το σώμα του οδηγού μη επιτρέποντας άσκοπες μετακινήσεις του. Η εργονομία αγγίζει το τέλειο και όλα είναι σωστά τοποθετημένα. Με την πλειονότητα των κατασκευών του είδους να επιλέγει αυτόματο κιβώτιο, χαμογελάς διακριτικά βάζοντας στο χέρι των επιλογέα του χειροκίνητου κιβωτίου των έξι σχέσεων. Το οποίο μάλιστα σε σχέση με το Fiesta ST διαθέτει πιο κοντή τελική σχέση μετάδοσης, με την κίνηση φυσικά να μεταφέρεται στο δρόμο από τους εμπρός τροχούς. Όπως σε όλα τα μοντέλα της σειράς ST, έτσι και το Puma προσφέρει μία σειρά από προγράμματα οδήγησης. Συγκεκριμένα, διαθέτει τα Eco, Normal, Sport και Track, μέσω των οποίων διαφοροποιούνται η απόκριση του κινητήρα, το βάρος του συστήματος διεύθυνσης, ο ήχος της εξάτμισης και η εμπλοκή του συστήματος ευστάθειας (ESC).



Στα Eco και Normal, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα αγρίμι, το οποίο προς στιγμήν είναι φιμωμένο. Το σύστημα διεύθυνσης με την ταχύτερη κρεμαργιέρα και το αναβαθμισμένο ακραξόνιο, είναι κατά 25% ταχύτερο από εκείνο του βασικού Puma, στοιχείο που διαπιστώνεις από το βάρος αλλά και την απόκριση του. Παράλληλα, η ανάρτηση της Hitachi είναι φανερό ότι δεν έχει σχεδιαστεί για τους ελληνικούς δρόμους. Διαβάζει και την παραμικρή λεπτομέρεια, χωρίς όμως να έχει ξερές αντιδράσεις. Είναι ευδιάκριτο πως όσο αν και προσπαθεί να… προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του αστικού κύκλου, σε παρακινεί να βρεθείς σε επαρχιακό δρόμο με χαμηλή κυκλοφορία. Εκεί, που με το πρόγραμμα Sport ή ακόμα καλύτερα στο Track με τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα, διαπιστώνεις για ακόμα μία φορά ότι στη Ford Performance έχουν βρει τη κατάλληλη συνταγή για τη κατασκευή οδηγοκεντρικών hot hatch.



Έναν κλωβό ασφαλείας παρακαλώ…

Το είχαμε αναφέρει παλιότερα στην περίπτωση του Fiesta ST. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να το πούμε και για το Puma, παρά το ακατάλληλο αμάξωμα. Ο κινητήρας για ακόμα μία φορά μας εξέπληξε ευχάριστα. Δεν επηρεάζεται από το ελαφρώς αυξημένο βάρος σε σχέση με το Fiesta και εξακολουθεί να διακρίνεται για τη γραμμικότητα του. Γεμάτος στο μεγαλύτερο μέρος στροφών, με πολύ καλή απόκριση στο γκάζι και με διάθεση να στροφάρει κοντά στο όριο περιστροφής παρά το γεγονός ότι πρόκειται για 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο σύνολο. Η ροπή των 320 Νσε συνδυασμό με την πολύ καλή κλιμάκωση του κιβωτίου των έξι σχέσεων χαρίζει αξιοζήλευτη απόκριση στις μεσαίες στροφές, και δεν είναι υπερβολή πως μοιάζει με σύνολο μεγαλύτερης χωρητικότητας.



Την ίδια ώρα, το αμάξωμα είναι εξαιρετικά στιβαρό και το αισθάνεσαι «ένα κομμάτι». Το πολύ γρήγορο τιμόνι, που κάποιες στιγμές ενοχλεί με την αμεσότητα του στην πόλη, θυμίζει χειρουργικό εργαλείο, γεμίζοντας παράλληλα πληροφορίες τον οδηγό, χωρίς να λείπουν στιγμές που νιώθεις το τιμόνι να τραβάει (torque steering). Το ελαφρώς μεγαλύτερο μεταξόνιο του Puma(2.588mm αντί 2.493mm στο Fiesta) το καθιστά λιγότερο νευρικό στις ανοικτές και μέτριες καμπές. Στη στεγνή άσφαλτο τα περιθώρια πρόσφυσης είναι πολύ υψηλά και ουσιαστικά βασίζεσαι στο στήσιμο του εκρηκτικού SUV για να κινηθείς πολύ γρήγορα. Η ανάρτηση λειτουργεί υποδειγματικά, οι κλίσεις του αμαξώματος είναι ελάχιστες, ενώ τα Michelin Pilot Sport 4S μόλις ζεσταθούν αυξάνουν ακόμα περισσότερα τα περιθώρια πρόσφυσης. Αποδεικνύεται εξαιρετικά ζυγισμένο αναδεικνύοντας δυναμικά χαρακτηριστικά που δεν συναντάς σε SUV.

γλυκά
  • Σχεδίαση
  • Πρακτικότητα
  • Ποιότητα
  • Κινητήρας
  • Κιβώτιο
  • Επιδόσεις
  • Οδική συμπεριφορά
  • Ανάρτηση
  • Fun to drive
ξινά
  • Τιμή

Ειδικά όταν απενεργοποιήσεις τα ηλεκτρονικά και προσπαθήσεις να εκμεταλλευθείς το συμμετοχικό πίσω μέρος, ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στο εσωτερικό ενός crossover. Με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορείς να το τοποθετήσεις στην είσοδο της στροφής πλαγιολισθαίνοντας ελαφρώς, σημαδεύοντας την κορυφή και έχοντας παράλληλα ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη. Στα πιο κλειστά κομμάτια και σε άσφαλτο με χαμηλό δείκτη πρόσφυσης, το μπλοκέ διαφορικό της Quaife σε βγάζει από τη δύσκολη θέση τραβώντας με δύναμη το εμπρός μέρος στο εσωτερικό της στροφής, θυμίζοντας αγωνιστική κατασκευή. Ενώ όταν χρειαστεί τα εξαιρετικά σε αίσθηση και απόδοση φρένα με τους δίσκους των 325 mm και 271 mm πίσω θα φροντίζουν να ακινητοποιήσουν εγκαίρως το Puma ST. Υπάρχει κάποιο τίμημα για όλα αυτά; Εκτός από το κόστος, αυξημένη είναι και η μέση κατανάλωση. Παρά το σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρου του κινητήρα, τα 6,9 lt/100 km που υπόσχεται η Ford μοιάζουν αρκετά αισιόδοξο νούμερο, αφού η μέση τιμή που είδαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής ξεπέρασε τα 10,5 lt/100 km. Αν και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν ήμασταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι με το πεντάλ της βενζίνης…

συμπέρασμα

Με το Puma ST η Ford δεν περιμένει πως θα γεμίσει τα ταμεία της. Με κόστος που ξεκινάει σχεδόν από τα 35.000 ευρώ, χωρίς τα 1.000 ευρώ του Performance Pack (επιβάλλεται), αποτελεί ένα ιδιαίτερο μοντέλο που αφορά λίγους. Όμως, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αποτελεί ακόμα ένα δείγμα γραφής του τμήματος Ford Performance. Όπως στα Fiesta και Focus ST, έτσι και στο Puma κατάφεραν να δημιουργήσουν μία fun to drive κατασκευή που μοιάζει βγαλμένη από μία άλλη, παλαιολιθική για κάποιους, εποχή. Ο οδηγοκεντρικός χαρακτήρας και η συμμετοχικότητα που το διακρίνει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα SUV το καθιστούν μοναδικό στο είδους του. Πιστό στην παράδοση και τις αξίες της σπορ οδήγησης σε μία εξηλεκτρισμένη εποχή.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...