Δοκιμή Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet auto

Η προσθήκη του αυτόματου κιβωτίου συμβάλει τα μέγιστα στην άνεση που προσφέρει το πρακτικό ιαπωνικό crossover

  • -
  • -
Ισχύς140 PS
Ροπή220 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h9,5 sec
Κατανάλωση μ.κ.5,4 lt/100km
Εκπομπές CO2122 gr/km

Το Suzuki SX4 S-Cross πραγματοποιεί περισσότερα απ’ όσα η εμφάνισή του υπόσχεται. Πολυτάλαντο, με αισθητική crossover και τα χαρίσματα μοντέλου της κατηγορίας, αλλά και αρετές ενός οικογενειακού μοντέλου, με αδιαπραγμάτευτη άνεση, άπλετους χώρους και πλούσιο εξοπλισμό. Το έχουμε απολαύσει σε αρκετές εκδόσεις και έχουμε ψηλά στην εκτίμησή μας την τετρακίνητη με τον 1.400άρη BoosterJet βενζίνης.

Σε αυτή την περίπτωση οδηγούμε την αυτόματη εκδοχή του μοντέλου, με την κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς, που ανταλλάσσει -έχοντας ακριβώς την ίδια τιμή, 22.250 ευρώ- το ευρύτερο πεδίο δράσης της τετρακίνητης με την άνεση. Αυτά χωρίς να θυσιάζει τις επιδόσεις, αφού ο 1.4 τούρμπο της Suzuki προσφέρει απλόχερα 140 ίππους και πλούσια ροπή που αγγίζει τα 220 Nm, τα οποία μάλιστα είναι διαθέσιμα από χαμηλά.

Σε συνδυασμό με το 6άρι αυτόματο κιβώτιο που φροντίζει να διατηρεί άκοπα τον κινητήρα στην ωφέλιμη περιοχή του, κινείσαι σβέλτα χωρίς να καταναλώνεις ενέργεια. Τόσο ο οδηγός, όσο και το αυτοκίνητο, το οποίο περιορίζεται στα 7,5 lt/100 km κατανάλωσης (6 lt/100 km εργοστασιακή τιμή), χωρίς να χρειάζεται να είσαι γκουρού. Μόνο στην περίπτωση που ξεθαρρέψεις από το τράβηγμα του κινητήρα και το πλαίσιο που αποδεικνύεται ευχάριστο και ανεκτικό - θετικό στην πίεση και κυνηγήσεις τις απόλυτες επιδόσεις και την απόλαυση, τηρουμένων των αναλογιών, θα δεις την τιμή παίρνει την ανιούσα.

Τα πρώτα 100 km/h έρχονται σε 9,5 sec και ο δείκτης του ταχυμέτρου σταματάει θεωρητικά στα 200 km/h όπως ανακοινώνει ο κατασκευαστής. Στην πράξη το Suzuki SX4 S-Cross σε αυτή την έκδοση δείχνει περισσότερο πρόθυμο απ’ όσο οι προδιαγραφές του μαρτυρούν. Ακούει σε κάθε πάτημα του γκαζιού και ανεβάζει αγόγγυστα στροφές μέχρι τον κόφτη, ξανά και ξανά, με τις σχέσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, ομαλά και σβέλτα στην απολύτως αυτόματη λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων.

Αν επιθυμείς υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις κυριολεκτικά την κατάσταση στα χέρια σου, μέσω των μικρών paddles που βρίσκονται τοποθετημένα στο όμορφο δερμάτινο τιμόνι, που διαθέτει και χειριστήρια για τις επιμέρους λειτουργίες. Κάθεσαι ψηλά, νιώθοντας ότι οδηγείς ένα SUV, με την ορατότητα προς όλες τις πλευρές να είναι απρόσκοπτη. Η εικόνα στο εσωτερικό μπορεί να μην ενθουσιάζει, αλλά σίγουρα ικανοποιεί. Η σύνθεση μαλακών και σκληρότερων πλαστικών χαρακτηρίζει το σύνολο, που εντέλει σε κερδίζει με την καλή εργονομία και την πρακτικότητα που προσφέρει.

Με μήκος 4.300 mm και πλάτος 1.785 mm συνδυάζει με μαεστρία την ευελιξία με την άνεση. Οι χώροι είναι το δυνατό σημείο του S-Cross, αφού στο εσωτερικό του θα βολευτούν ακόμα και πέντε άτομα. Ο αέρας για κεφάλι και πόδια αρκετός, όπως και αυτός για το ζωτικό χώρο των ώμων. Αρκετές είναι και οι θήκες για μικροαντικείμενα, κάνοντας έτσι την καθημερινότητα πιο εύκολη. Ο όγκος του χώρου αποσκευών είναι 430 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων φτάνει τα 1.269.

Στο δρόμο το S-Cross αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Σε κερδίζει με την άνεση που προσφέρει σε ανοιχτό δρόμο, αλλά και την ομοιογένεια των αντιδράσεών του. Παρά το ύψος του είναι αποτελεσματικό στις στροφές, με το ελαφρύ σε αίσθηση τιμόνι να εκτελεί με ακρίβεια τις εντολές του οδηγού. Οι κλίσεις είναι τηρουμένων των αναλογιών περιορισμένες, επιτρέποντας στον οδηγό να ανεβάσει ρυθμό. Το αυτόματο κιβώτιο αποδεικνύεται αξιόλογος σύμμαχος στην πόλη και την κίνησή της, αλλάζοντας σχέσεις ομαλά, σβέλτα και χωρίς να γίνεται… φλύαρο. Αξιοσημείωτη είναι η άνεση που προσφέρει η ανάρτηση, με καλή ποιότητα κύλισης και χαμηλά επίπεδα θορύβου. Ταξιδεύεις ήσυχα, με ασφάλεια και υψηλή μέση ωραία ταχύτητα, χωρίς να καταβάλεις κόπο.

γλυκά
  • Άνεση
  • Κινητήρας
  • Επιδόσεις
  • Οδική συμπεριφορά
  • Κιβώτιο
  • Τιμή
  • Εξοπλισμός
  • Χώροι
ξινά
  • Αίσθηση τιμονιού
  • Σκληρά πλαστικά

Με τιμή στα 22.250 ευρώ, το Suzuki SX4 S-Cross 1.4 BoosterJet auto στοιχίζει όσο και η άλλη έκδοση του μοντέλου με τον ίδιο κινητήρα αλλά με τετρακίνηση και χειροκίνητο κιβώτιο. Είναι θέμα προτεραιοτήτων, με τον προορισμό του να είναι ξεκάθαρος, δίνοντας σαφές προβάδισμα στην άνεση. Σε κάθε περίπτωση το επίπεδο εξοπλισμού του είναι πλούσιο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, επτά αερόσακους, αυτόματο κλιματισμό, αυτόματους προβολείς και υαλοκαθαριστήρες, κάμερα οπισθοπορείας, ακόμα και θερμαινόμενα καθίσματα. Φυσικά δεν λείπει το σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής επτά ιντσών, αλλά και όσον αφορά την ασφάλεια, το ESP, ενώ στην ανώτερη εξοπλιστικά έκδοση έχει Radar Brake Support που μέσω αισθητήρων και ραντάρ διαβάζει το δρόμο και την κίνηση ειδοποιώντας τον οδηγό για επικείμενη σύγκρουση ή εμπόδιο, ενώ μπορεί να φρενάρει και αυτόματα.

συμπέρασμα

Το Suzuki SX4 S-Cross σε αυτή την έκδοση προσφέρει πολλά περισσότερα από τη γνωστή του ευρυχωρία, άνεση και αποτελεσματικότητα στο δρόμο. Ο 1.400άρης τούρμπο κινητήρας με τους 140 ίππους προσφέρει αξιοζήλευτες επιδόσεις, χωρίς να απαιτεί, ενώ και σε συνδυασμό μάλιστα με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων αναβαθμίζει σημαντικά την άνεση στην καθημερινότητα.


 

VIDEOS

New Suzuki SX4 S-Cross facelifted

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...