ΔΟΚΙΜΗ: Mercedes-Benz C180 Auto

Στην ανανεωμένη του έκδοση, το πολυτελές sedan προσθέτει επιπλέον φινέτσα και τεχνολογίες

  • -
  • -
Ισχύς156 PS
Ροπή250 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h8,6 sec
Κατανάλωση μ.κ.6,1 lt/100km
Μέση κατανάλωση (WLTP)6,8 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)155,0 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Η ανανεωμένη C-Class τονίζει τη φήμη της, φέρνοντας νέες τεχνολογίες στην premium μεσαία κατηγορία και φρεσκάροντας την παρουσία της.


Η Mercedes-Benz έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας στο πρόσωπο της C-Class. Το μεσαίο οικογενειακό μοντέλο μετρά κάθε χρόνο γύρω στις 400.000 πωλήσεις παγκοσμίως, σε εκδόσεις sedan και station wagon. Πάνω στην C-Class καθρεφτίζεται το κύρος της μάρκας από τη Στουτγάρδη, το οποίο περιλαμβάνει σχεδίαση, οδική συμπεριφορά, άνεση και εξοπλισμό.

Πρόσφατα η Mercedes-Benz υπέβαλε το best seller μοντέλο της σε σχεδιαστικό facelift, το οποίο συνοδεύτηκε από αναβάθμιση στους τομείς των κινητήρων και του εξοπλισμού. Οι αισθητικές αλλαγές εντοπίζονται στα φωτιστικά σώματα, το ρύγχος του αμαξώματος, τους προφυλακτήρες, ενώ είναι πλέον στάνταρ η γρίλια diamond στην έκδοση AMG Line. Νέες επενδύσεις και χρωματισμοί στο εσωτερικό, προσδίδουν ένα φρέσκο αέρα στην καμπίνα των επιβατών.

Στάνταρ στη C-Class είναι ο πίνακας οργάνων με δύο μεγάλα αναλογικά όργανα για το στροφόμετρο και το ταχύμετρο και ψηφιακή οθόνη 5,5 ιντσών ανάμεσά τους, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12,3 ιντσών. Ο έλεγχος των λειτουργιών γίνεται μέσω είτε του touchpad στην κεντρική κονσόλα είτε φωνητικών εντολών. Διακόπτες αφής έχουν τοποθετηθεί πάνω στο τιμόνι, όμως το γεγονός ότι η οθόνη 10,25 ιντσών του συστήματος πολυμέσων δεν είναι αφής δυσκολεύει τη χρήση κατά την οδήγηση.

Η C-Class δανείζεται τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας από τις μεγαλύτερες E-Class και S-Class, όπως η ημι-αυτόνομη οδήγηση, ενώ οι πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης βοηθούν την μεσαία Mercedes-Benz να ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητά της: π.χ. όταν προσεγγίζει κυκλικούς κόμβους ή διασταυρώσεις!

Το μαγικό 9G-Tronic

Όσον αφορά τους κινητήρες, όλοι έχουν δεχτεί τις κατάλληλες επεμβάσεις ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές WLTP. Νέα προσθήκη είναι αυτή του τετρακύλινδρου 2.0 turbo, με 258 ίππους. Η C-Class της δοκιμής μας είναι η C180 Auto, συνδυάζοντας το γνωστό 1.6 turbo απόδοσης 156 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων, 9G-Tronic. Το τετρακύλινδρο σύνολο βενζίνης μπορεί να μην εντυπωσιάζει με τη μέγιστη τιμή της ροπής του (250 Nm), όμως αυτή είναι διαθέσιμη από πολύ χαμηλά και για μεγάλο εύρος στροφών: από τις 1.200 έως τις 4.000 rpm.

Όμως πιο πολύ και από τον κινητήρα, αυτό που σε κερδίζει κάθε στιγμή που οδηγείς την C180 είναι το αυτόματο κιβώτιο. Οι αλλαγές σχέσεων γίνονται τόσο ομαλά που σχεδόν δεν τις αντιλαμβάνεσαι. Είτε επιλέγεις την πλήρως αυτόματη λειτουργία, είτε αλλάζεις σχέσεις με τα paddles πίσω από το τιμόνι, το 9G-Tronic αποδεικνύει γιατί είναι ένα από τα κορυφαία αυτόματα κιβώτια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά: «Βγάζει» τον καλύτερο εαυτό του κινητήρα, ο οποίος δουλεύει συνεχώς σε ωφέλιμο εύρος στροφών. Θόρυβος και κατανάλωση διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, αυξάνοντας την άνεση στην καμπίνα και μειώνοντας τις επισκέψεις στο πρατήριο καυσίμων.

Ένα αυτοκίνητο, πολλοί χαρακτήρες

Εξοπλισμένη με το σύστημα Dynamic Select, η C-Class προσφέρει διαφορετικά στιλ οδήγησης. Ο διακόπτης αριστερά στην κεντρική κονσόλα αλλάζει τα προφίλ του αυτοκινήτου μέσω 5 προγραμμάτων, επηρεάζοντας την ανάρτηση, την απόκριση του κινητήρα, τη λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου και την πληροφόρηση από το τιμόνι. Για «οικονομικές» μετακινήσεις μέσα στην πόλη επιλέγεις το πρόγραμμα «ECO», για άνεση το «Comfort», ενώ όταν έχεις διάθεση για επιθετική οδήγηση, το μεσαίο sedan της Mercedes-Benz μεταμορφώνεται με τα προγράμματα «Sport» και «Sport+». Τέλος το πρόγραμμα «Individual» δίνει τη δυνατότητα συνδυασμού των επιθυμητών ρυθμίσεων.

γλυκά
  • Πολυτέλεια
  • Συνεργασία κινητήρα-κιβωτίου
  • Οδική συμπεριφορά
  • Εξοπλισμός άνεσης-ασφάλειας
ξυνά
  • Πολυπλοκότητα συστήματος πολυμέσων

Στην πράξη, μπορείς να κινηθείς οικονομικά στο… αδιάφορο αστικό περιβάλλον (καταγράψαμε μέση κατανάλωση στα όρια των 8,5 lt/100 km), να αναδείξεις την άνεση στο ταξίδι (ακόμη και με τις προαιρετικές 17άρες ζάντες και τα ελαστικά 225/50) ή να αναζητήσεις «συγκινήσεις» σε επαρχιακό δρόμο με στροφές. Οι αριθμοί (0-100 km/h σε 8,3 δλ και τελική 225 km/h) συνηγορούν στην αίσθηση που αποκομίζεις, το ίδιο και η συμπεριφορά της σε κάθε διαδρομή. Και όλα αυτά πάντα με την ασφάλεια και την ποιότητα κύλισης που συνόδευε ανέκαθεν την C-Class.

Με υπερπλήρη εξοπλισμό ως… προίκα, η C180 κοστίζει 32.235 ευρώ με το μηχανικό κιβώτιο και τα 36.120 ευρώ με το αυτόματο. Η διαφορά είναι σχεδόν 4.000 ευρώ, όμως σε αυτό το επίπεδο το 9G-Tronic αξίζει τα λεφτά του. Όπως και γενικότερα η C-Class.    

συμπέρασμα

Κάνει άριστα ό,τι της ζητήσεις. Είτε ένα άνετο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο με υψηλή μέση ταχύτητα, είτε την καθημερινή διαδρομή σπίτι-γραφείο-σπίτι. Το κορυφαίο αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων και η άκρως ανταγωνιστική τιμή της είναι ατού που θα δυσκολευτείς να προσπεράσεις.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΥΗ ΠΕΡΡΑΚΗ

VIDEOS

Mercedes-Benz C-Class 2018 World Premiere

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...