ΔΟΚΙΜΗ: Opel Crossland X 1.2T 130 PS

Με τον ισχυρό τούρμπο 1.200άρη κινητήρα βενζίνης το Crossland X ανοίγει τους ορίζοντές του, δείχνοντας τον ταξιδιάρικο χαρακτήρα του

  • -
  • -
Ισχύς130 PS
Ροπή230 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h9,9 sec
Κατανάλωση μ.κ.5,2 lt/100km
Εκπομπές CO2118 gr/km

Το Crossland X με την παρουσία του σηματοδοτεί τη στροφή της Opel στα crossover. Αντικατέστησε το γνωστό πολυμορφικό Meriva, με στόχο να αγγίξει μια νέα μερίδα αγοραστικού κοινού που ακολουθεί τη νέα τάση της εποχής και της αρέσουν οι πιο δυναμικές προτάσεις. Έτσι, διατηρώντας την πρακτικότητα που διέκρινε τον προκάτοχό του, διάνθισε τα προσόντα του με πιο περιπετειώδη χαρακτήρα και φυσικά την ανάλογη εμφάνιση.

Με λεπτή σιλουέτα, χαρακτηριστική μάσκα με μεγάλο σήμα και προστατευτικά καλύμματα περιμετρικά του αμαξώματος το Crossland X έχει τη δική του έντονη προσωπικότητα. Οι νίκελ λεπτομέρειες έχουν την τιμητική τους, με τη γραμμή που διατρέχει όλο αμάξωμα πάνω από τη γραμμή των παραθύρων να προσδίδει μια πιο elegant εικόνα στο μικρό crossover.

Παρά το γεγονός ότι το Crossland X, με μήκος 4.212 mm είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας “X”, παίρνει πολύ καλό βαθμό στον τομέα διαμόρφωσης του εσωτερικού, χάρη στα συρόμενα και διαιρούμενα πίσω καθίσματα. Ανάλογα με τη θέση που θα τα τοποθετήσεις, μπορείς να αυξομειώσεις το χώρο αποσκευών από τα 410 έως τα 520 λίτρα.

Η εικόνα είναι γνώριμη από τα αδελφά μοντέλα, με το ταμπλό να διακρίνεται για την εργονομία του, αφού οι περισσότερες εντολές δίνονται στην οθόνη αφής 7 ιντσών, έχοντας επιπλέον, για άμεση πρόσβαση τα χειριστήρια του κλιματισμού κάτω από αυτήν. Οι θήκες για τα μικροαντικείμενα είναι πολλές και διάσπαρτες, φιλοξενώντας περισσότερα από όσα μπορεί κάποιος να έχει στην καθημερινότητά του.

Η θέση οδήγησης είναι ψηλή και παρέχει εποπτική και απρόσκοπτη ορατότητα, με τον οδηγό να απολαμβάνει και την άνεση που προσφέρει η ήπια ρύθμιση της ανάρτησης. Σε αυτή τη βάση έχει χτιστεί όλη η φιλοσοφία του Crossland X, που δίνει σαφές προβάδισμα στην άνεση.

Δεν είναι το αυτοκίνητο που θα πάρεις για να κυνηγήσεις τις στροφές, αφού οι κλίσεις του αμαξώματος θα σου κόψουν νωρίς τις όποιες ορέξεις, αλλά αντίθετα θα απολαύσεις σε κάθε διαδρομή, αν ακολουθήσεις πιο ήπιους -οικογενειακούς αν θέλετε- ρυθμούς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αίσθηση που λαμβάνει και από το σύστημα διεύθυνσης.

Χωρίς να είναι φλύαρο, κρατά μακριά από τα χέρια του οδηγού περιττές πληροφορίες, ενώ το σύστημα ακούσιας αλλαγής λωρίδας φροντίζει να παρέχει επιπλέον άνεση, επαναφέροντας με μορφή υπενθύμισης τον οδηγό στη λωρίδα του. Αντίστοιχα εκτιμάς και το σύστημα ανίχνευσης κόπωσης που δείχνει στον πίνακα οργάνων, σε μια μπάρα, αν είναι απαραίτητη η ξεκούραση.

γλυκά
  • Ευρυχωρία
  • Πρακτικότητα
  • Ευελιξία εσωτερικού
  • Άνεση
  • Ποιότητα
  • Κινητήρας
  • Αισθητική
  • Εξοπλισμός
ξινά
  • Αίσθηση κιβωτίου
  • Αίσθηση τιμονιού

Το Crossland X 1.2 Turbo με τους 130 ίππους στις 5.500 rpm και το χειροκίνητο κιβώτιο είναι εμφανώς πιο γρήγορο στις αντιδράσεις του από το 1.2 110 PS με το αυτόματο κιβώτιο. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στις τιμές που ανακοινώνει η Opel 0-100 km/h σε 9,9 sec και τελική 201 km/h, αλλά και στην αίσθηση που αποκομίζεις πίσω από το τιμόνι του. Παράλληλα είναι και πιο οικονομικό στην κατανάλωση, χάρη και στην πλούσια ροπή που ανέρχεται στα 230 Nm που είναι διαθέσιμα από τις μόλις 1.750 rpm. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή σε μεικτές συνθήκες ανέρχεται σε 5,2 lt/100 km, ενώ κατά τη διάρκεια της δοκιμής υπό ρεαλιστικές συνθήκες καταγράψαμε 7,3 lt/100 km. Η τιμή αυτή με φουλ φορτίο και συνθήκες ταξιδιού με σβέλτους ρυθμούς διαμορφώθηκε στα 9 lt/100 km, με την ησυχία να διαταράσσεται μόνο από την κύλιση των φαρδιών ελαστικών 215/50 σε τροχούς αλουμινίου 17’’.

Το Opel Crossland X 1.2T 130 PS με τον ταξιδιάρικο χαρακτήρα, την άνεση και την πρακτικότητα, είναι διαθέσιμο σε δύο εξοπλιστικές εκδόσεις, την 120 Edition με τιμή 20.550 € και την κορυφαία X-Clusive με 21.850 €, φορτωμένες με όλα τα καλούδια της εταιρείας και αρκετή στοιχεία άνεσης και ευκολιών.

συμπέρασμα

Η συγκεκριμένη έκδοση έρχεται να προσθέσει στις πολλές αρετές του Crossland X έναν ταξιδιάρικο χαρακτήρα, Ο νέος τούρμπο κινητήρας 1.2 βενζίνης στην ισχυρότερη εκδοχή του με τους 130 ίππους παίρνει καλό βαθμό σχεδόν σε όλους τους τομείς. Ο πλούσιος εξοπλισμός ακολουθεί το γενικότερο lifestyle του μικρού crossover και δίχως άλλο το κάνει πιο ελκυστικό. Η τιμή του ξεπερνάει το ψυχολογικό όριο των 20.000 ευρώ, με το Crossland X να χάνει ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα, αλλά σε αυτή την έκδοση αντιπαρέρχεται με παροχές ανώτερης κλάσης.


VIDEOS

The all-new Opel #Crossland X I Bold, crisp and x-tremely cool

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...