ΔΟΚΙΜΗ: Fiat 500L 1.6 MTJ 120 PS Mirror

Δοκιμάζουμε τη νέα πλούσια έκδοση του πρακτικότερου μοντέλου της οικογένειας «500» και απολαμβάνουμε την άνεση και την πολυτέλεια που προσφέρει

  • -
  • -
Ισχύς120 PS
Ροπή320 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h10,7 sec
Κατανάλωση μ.κ.4,0 lt/100km
Εκπομπές CO2112 gr/km
Euro NCAP

Το 500 L στην ανανεωμένη του εκδοχή φρεσκάρεται σε επιμέρους τομείς και παράλληλα παραμένει ένα εγνωσμένης αξίας πρακτικό αυτοκίνητο που μπορεί να φιλοξενήσει μια οικογένεια με όλες τις αποσκευές της, προσφέροντας μάλιστα αξιόλογη άνεση. Έτσι, το αυτοκίνητο σε αυτή τη φάση της ζωής του είναι κατά 40% νέο σε υλικά, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, με περισσότερη πρακτικότητα και πιο εξελιγμένη τεχνολογία. Διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις αμαξώματος, Urban, Cross και Wagon, σε συνδυασμό με κινητήρες βενζίνης και diesel που δίνουν έμφαση στην αποδοτικότητα, το ανανεωμένο 500L φιλοδοξεί να διευρύνει την αγοραστική του βάση. Επιπλέον, μια νέα έκδοση την οποία η Fiat ονομάζει Mirror προστέθηκε στη γκάμα του μοντέλου και διακρίνεται τόσο στον αισθητικό, όσο και στον εξοπλιστικό τομέα. Όλα αυτά χωρίς επιβάρυνση στην τιμή της κινητήριας έκδοσης, ενώ επιπλέον, διαθέτει και πέντε χρόνια εγγύηση.


 

Μαέστροι οι Ιταλοί στις… χειρουργικές επεμβάσεις, κατάφεραν με στοχευμένες αλλαγές να προσδώσουν στο πρακτικότερο μοντέλο της οικογένειας «500» έναν πιο μοντέρνο και, στις πλουσιότερες εκδόσεις, πολυτελή, θα λέγαμε χαρακτήρα. Το χρώμιο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και το συναντάμε με τη μορφή δακτυλίων στα φώτα και λωρίδας στη μάσκα και στον προφυλακτήρα εμπρός. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό στα καπάκια των καθρεπτών, ενώ διατρέχει διακριτικά και το πλάι του 500L Mirror, με την εικόνα να ολοκληρώνουν ανάλογες λεπτομέρειες στο πίσω μέρος και ένα λογότυπο «Mirror» στη μεσαία κολόνα.

Πατά σε τροχούς αλουμινίου 16 ιντσών με ελαστικά 205/55, διάσταση που σιγοντάρει την άνεση της ανάρτησης. Η τελευταία είναι μαλακή σε ρύθμιση αποσβένοντας στις περισσότερες των περιπτώσεων τις κακοτεχνίες των ελληνικών δρόμων και σπάνια θα… χτυπήσει, κάτι που μόνο θα ακούσεις, παρά θα νιώσεις μέσα στην καμπίνα. Ευρύχωρο δίχως άλλο είναι το εσωτερικό του 500L Mirror, αφού μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση ακόμα και πέντε επιβάτες. Ο οδηγός κάθεται ψηλά, όχι πολύ μακριά από τα γνωστά πρότυπα ενός SUV, έχοντας εποπτική θέση.


 

Οι μεγάλες διπλές κολόνες, εμπρός και πίσω δεν κλέβουν μέρος της ορατότητας, ενώ συμβάλουν και στην ευχάριστη ατμόσφαιρα, αφήνοντας το φως να περάσει μέσα στην καμπίνα. Κάτι για το οποίο φροντίζει με τη σειρά της και η μεγάλη γυάλινη πανοραμική οροφή, η οποία ανοίγει μάλιστα αφήνοντας εκτός από το φως να μπει και καθαρός αέρας στην καμπίνα και ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό της «δικής μας» κορυφαίας κινητήριας έκδοσης 1.6 MTJ.

Η μεγάλη ματ οθόνη αφής επτά ιντσών διακρίνεται για την ποιοτική κατασκευή της και την υψηλή ευκρίνεια. Συνδυάζεται με το σύστημα πολυμέσων U-Connect της Fiat που προσφέρει μεταξύ άλλων και πλοήγηση με τρισδιάστατη και live απεικόνιση. Ποιοτικός, εκτός από το διάκοσμο με τα γυαλιστερά υλικά που χαρίζουν νεανική εικόνα στο εσωτερικό, είναι επίσης και ο ήχος του συστήματος. Ο πλούσιος εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες παρκαρίσματος και βροχής, προβολείς ομίχλης και αυτόματο διζωνικό κλιματισμό και σε επίπεδο ασφάλειας το Fiat 500L Mirror διαθέτει μεταξύ άλλων, σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης με αυτόνομο φρενάρισμα.

 

Το μήκος του ανανεωμένου 500L παρουσιάζεται μεγαλύτερο, αγγίζοντας τα 4.242 mm, με το μεταξόνιο όμως να παραμένει το ίδιο στα 2.612 mm. Σε κάθε περίπτωση η άνεση είναι δεδομένη για πέντε άτομα, ακόμα και μεγάλου ύψους, τόσο όσον αφορά το χώρο για το κεφάλι, όσο και για τα πόδια. Επιπλέον, ο χώρος αποσκευών, με το διπλό πάτωμα, φιλοξενεί πράγματα με όγκο 455 λίτρων στην κλασική του μορφή, ενώ με τα καθίσματα αναδιπλωμένα φτάνει τα 1.480 λίτρα. Η διαδικασία αναδίπλωσης είναι παιχνιδάκι, αφού με το τράβηγμα ενός μοχλού τα πέφτει η πλάτη και ανασηκώνεται και μαζί με την έδρα, απελευθερώνοντας έτσι έναν τεράστιο χώρο για φόρτωση.

γλυκά
  • Πρακτικότητα
  • Άνεση
  • Χώροι
  • Ευελιξία
  • Εξοπλισμός
  • Τιμή
  • Κινητήρας
ξινά
  • Αίσθηση τιμονιού
  • Κατανάλωση στην πόλη

Οδηγικά το Fiat 500L είναι συνολικά ένα ευχάριστο αυτοκίνητο που προάγει την άνεση. Θα ικανοποιήσει σε μεγάλα ταξίδια, αφού καλύπτει μεγάλες αποστάσεις με χαρακτηριστική ευκολία, αφήνοντας τους επιβαίνοντες ατσαλάκωτους. Ειδικά στη «δική μας» έκδοση, με τον 1.6 MTJ diesel κινητήρα με τους 120 ίππους και τα 320 Nm ροπής. Το τράβηγμά του είναι θετικό από χαμηλά, παρουσιάζοντας ένα ξέσπασμα μετά τις 1.500 rmp και κοντά στις 2.000 rpm όπου γίνεται έκδηλη η συμμετοχή του τούρμπο. Στις στροφές είναι έκδηλες οι κλίσεις του αμαξώματος, χωρίς όμως να επηρεάζουν - με λογικές ταχύτητες - την κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου. Ασφαλές σε κάθε περίπτωση, με το σύστημα ελέγχου ευστάθειας να ελέγχει αποτελεσματικά τις όποιες υπερβολές του ενθουσιώδη οδηγού, ενώ και τα φρένα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ενός οικογενειακού μοντέλου. Όσον αφορά τις επιδόσεις, το 500L επιταχύνει από στάση μέχρι τα πρώτα 100 km/h σε 10,7 sec έχοντας μέγιστη ταχύτητα 189 km/h. Ο κινητήρας diesel προδιαγραφών Euro 6 εκπέμπει 112 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο, με τη μέση εργοστασιακή κατανάλωση που ανακοινώνεται να είναι 4,2 lt/100 km, τιμή που στην πράξη και κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν 6,5 lt/100 km, με ανοδικές τάσεις μέσα στην πόλη.

συμπέρασμα

Στην πρακτική πλευρά του Fiat 500L η έκδοση Mirror έρχεται να προσθέσει λίγη από την πολυτέλεια που αναζητάς σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Στη βασική τιμή πλέον η ελληνική αντιπροσωπεία της ιταλικής φίρμας προσφέρει ένα πλούσιο πακέτο εξοπλισμού, αναβαθμισμένη αισθητική, που συνδυάζει με άπλετους χώρους και πρακτικότητα στο φουλ της. Δεν συναρπάζει οδηγικά, αλλά ο 1.6 diesel διακρίνεται για τη δύναμή του και προάγει τον ταξιδιάρικο χαρακτήρα του μοντέλου. Υστερεί στον τομέα της κατανάλωση, όχι τόσο στον ανοιχτό δρόμο, όσο όταν το αυτοκίνητο κινείται σε αστικό περιβάλλον. Συμπερασματικά, αν το ζητούμενο είναι οι χώροι τότε σε αυτή την τιμή δύσκολα θα βρεις τόσο πρακτικό και ευρύχωρο αυτοκίνητο, με αυτό το πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού.

 

VIDEOS

FIAT MIRROR 500X & 500L

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...