ΔΟΚΙΜΗ Long Term: Ford Fiesta 1.5 TDCi 120 PS (UPDATE 6)

Ένα μοντέλο που έχει κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της συντακτικής ομάδας μπήκε στο στόλο των αυτοκινήτων δοκιμής μακράς διαρκείας

  • -
  • -

 

UPDATE #6 (29/8/2018)

Το καλοκαίρι έφθασε στο τέλος του, μόνο ημερολογιακά καθώς η θερμοκρασία και η διάθεσή μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το long term Fiesta που βρίσκεται στο στόλο του GOCAR εδώ και 21 εβδομάδες επέστρεψε στην Αθήνα και δέχτηκε τη φροντίδα ενός πλυντηρίου αυτοκινήτων μετά την ταλαιπωρία που πέρασε ακολουθώντας μας τον Αύγουστο.

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν ένα πραγματικό τεστ για τις δυνατότητες, την αξιοπιστία και την οδική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου. Το Ford Fiesta φορτώθηκε μέχρι την… οροφή και κινήθηκε σε μεικτές διαδρομές με τον κλιματισμό στο… φουλ. Μέχρι και χώμα πάτησε για να φθάσουμε στην πιο όμορφη παραλία. Εκτιμήσαμε το εκμεταλλεύσιμο σχήμα του πορτμπαγκάζ, τα στάνταρ ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης και τα δυνατά φώτα που έκαναν… μέρα τις νύχτες χωρίς φεγγάρι.


 

Στα συνολικά 1.300 km που διανύσαμε στις διακοπές, ο πετρελαιοκινητήρας 1.5 TDCi των 120 ίππων και των 270 Nm ροπής κατανάλωσε 5,3 lt/100 km. Επιβεβαίωσε έτσι την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση όλους αυτούς τους μήνες που παραμένει στα 5,7 lt/100 km. Για όσους θέλουν τη συμπεριφορά του Fiesta με περισσότερες δυνατότητες για… περιπέτεια η Ford προσφέρει την έκδοση Active (διαβάστε ΕΔΩ τη δοκιμή).

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Στην κατοχή μας 21 εβδομάδες

Χιλιόμετρα 6.660

Κατανάλωση καυσίμου 5,7 lt/100 km


-----------------------------------------------------------------------------------------------


UPDATE #5
(19/7/2018)

Φθάσαμε στα μέσα του καλοκαιριού και το long term Fiesta μας συνεχίζει να κάνει χιλιόμετρα κάτω από τον καυτό ήλιο. Πλέον το οδόμετρο έφθασε τον μαγικό αριθμό 5.000, γεγονός που δεν παραλείψαμε να απαθανατίσουμε με τη φωτογραφική μηχανή. 



Το Fiesta συνεχίζει να μας συντροφεύει στις καθημερινές μετακινήσεις από το σπίτι το γραφείο και ανάποδα, στις φωτογραφίσεις αλλά και σε σύντομες αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Παρά τη χρήση του κλιματιστικού αλλά και την οδήγηση κυρίως μέσα σε αστικό περιβάλλον, η μέση κατανάλωση του 1.5 diesel αρνείται πεισματικά να ανέβει. Η ψηφιακή ένδειξη είναι κολλημένη στα 5,7 lt/100 km, τιμή πραγματικά εντυπωσιακή αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για οδήγηση υπό πραγματικές συνθήκες μέσα στην πόλη. 


 
Σύντομα θα το προετοιμάσουμε για τις σύντομες καλοκαιρινές μας διακοπές, όπου με την ασφαλή συμπεριφορά του και τη χαμηλή κατανάλωση θα είναι ο ιδανικός σύντροφος.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ
Στην κατοχή μας 15 εβδομάδες
Χιλιόμετρα 5.004
Κατανάλωση καυσίμου 5,7 lt/100 km

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

UPDATE #4 (13/06/2018)

Το τελευταίο διάστημα μας βρήκε περισσότερο στους δρόμους και λιγότερο στο γραφείο, όπως εξάλλου μαρτυρούν και τα χιλιόμετρα που καλύψαμε με το Long Term, Ford Fiesta μας. Το νιώθουμε δικό μας πλέον, μετά από σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα, αφού το ζούμε σε καθημερινή βάση και έχει τόσα πράγματα για να το αγαπήσεις. Σε καλωσορίζει με τον τρόπο του, αναγνωρίζοντας αυτόματα μέσω Bluetooth το κινητό σου και προβάλλοντας τις πληροφορίες στη μεγάλη οθόνη του που είναι τοποθετημένη στην κορυφή του ταμπλό.

Απολαυστικό σε όλα τα επίπεδα, μέσα στην πόλη και ακόμα περισσότερο έξω από αυτήν. Η ανάρτηση είναι «λίρα εκατό», δεν βρίσκεις κάτι παρόμοιο σε αυτή την κατηγορία, όπου όλοι ψάχνουν (δικαιολογημένα) να κάνουν εκπτώσεις για να προσφέρουν ένα οικονομικά προσιτό supermini. Καμία σχέση όμως με αυτό που έκανε η Ford, η οποία έχει επενδύσει πάνω στο μικρό της, προσφέροντας αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου, όσον αφορά το… πάτημα.

Βολεύεσαι στο άνετο κάθισμα με τις πολλές ρυθμίσεις και γίνεσαι ένα με το αυτοκίνητο. Κινείσαι σβέλτα σε κάθε περίπτωση και με χαρακτηριστική άνεση, έχοντας μόνο να γκρινιάξεις για την περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω από τους εξωτερικούς καθρέπτες. Μικροί, για χάρη τη αεροδυναμικής και της σχεδίασης, όπως και μικρό το κακό, αλλά σε κάνουν να ρίξεις μια δεύτερη ματιά για να σιγουρευτείς πριν αλλάξεις λωρίδα.

Ομολογούμε ότι πλέον δεν ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την οικονομική οδήγηση, αφού μας έχει συνεπάρει το πλαίσιο και ο εύρωστος κινητήρας. Ωστόσο, ο diesel της Ford δεν λέει να ανεβάσει τη μέση τιμή, μένοντας στα 5,6 lt/100 km. Καθόλου άσχημα, για να μην πούμε εξαιρετικά, αναλογιζόμενοι τον τρόπο που κινούμαστε τις περισσότερες των περιπτώσεων. Η συμβίωση συνεχίζεται και ανυπομονούμε για τις διακοπές… μαζί του!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Στην κατοχή μας 10 εβδομάδες
Χιλιόμερα 2.808
Κατανάλωση καυσίμου 5,6 lt/100 km



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE #3  (30/5/2018)

Το Ford Fiesta του στόλου Long Term έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας εδώ στο GOCAR, προσφέροντας άνετες, ασφαλείς και απροβλημάτιστες μετακινήσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο αποτέλεσε ευκαιρία για μία σύντομη απόδραση από την πόλη. Το Fiesta είναι απολαυστικό σε κάθε διαδρομή, όμως ειδικότερα στον αυτοκινητόδρομο και σε επαρχιακούς δρόμους μπορείς να απολαύσεις την οδήγηση μαζί του.

Ο πετρελαιοκινητήρας 1.5 TDCi ξεδιπλώνει τις αρετές του καθώς οι 120 ίπποι και – κυρίως – η ροπή των 270 Nm επαρκούν για σβέλτη μετακίνηση ακόμη και με 4 επιβάτες και αποσκευές. Παράλληλα αποδεικνύεται σούπερ οικονομικός, καθώς καταφέραμε να «ρίξουμε» την μέση κατανάλωση από τα 5,7 στα 5,5 lt/100 km. Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία, το Fiesta ξεπέρασε ήδη τα 2.000 km στα χέρια μας.

Στην εθνικό οδό εκτιμήσαμε την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως των Lane Keeping Aid και Lane Keeping Alert. Σε περίπτωση που το Fiesta αποκλίνει της λωρίδας του χωρίς πρόθεση του οδηγού (χωρίς δηλαδή να έχει ενεργοποιήσει το φλας), τότε το σύστημα τον ενημερώνει με δόνηση στο τιμόνι και αν δεν αντιδράσει τότε διορθώνει την πορεία του αυτοκινήτου. Μάλιστα στο μενού ο οδηγός μπορεί αν θέλει να επιλέξει μόνο τη δόνηση.

Δες ΕΔΩ τις 10 cool τεχνολογίες που θα βρεις στο νέο Ford Fiesta (video)

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Στην κατοχή μας 8 εβδομάδες

Χιλιόμετρα 2.017

Κατανάλωση καυσίμου 5,5 lt/100 km



----------------------------------------------------------------------------------------



UPDATE #2
   
(16/5/2018)

Μετά από αρκετές ημέρες μπροστά από το cockpit του Ford Fiesta της Long Term δοκιμής μας μάς φαίνεται αρκετά οικείο και μάλιστα τα χιλιόμετρα κυλούν σαν… νερό χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Αυτό το διάστημα το supermini χρησιμοποιήθηκε για αρκετές παραγωγές του GOCAR με αποτέλεσμα να κινηθεί σε ορεινές διαδρομές, καλύπτοντας συνολικά περίπου 650 χιλιόμετρα! Η μέση κατανάλωση δεν έδειξε όμως να πτοείται ιδιαίτερα, μιας και ανέβηκε μόλις 0,1 lt/100 km, φτάνοντας τα 5,7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Όλα αυτά τα χιλιόμετρα έγιναν ευχάριστα, ενώ η αυτόματη συνδεσιμότητα του αυτοκινήτου με το smartphone μας μάς έλυνε τα χέρια κάθε φορά που καθόμασταν στη θέση του οδηγού. Το infotainment του νέου Ford Fiesta περιλαμβάνει μια υψηλής ευκρίνειας οθόνη αφής 8 ιντσών, η οποία έχει τοποθετηθεί στη σωστή απόσταση από τους εμπρός επιβάτες για τον σίγουρο και άνετο χειρισμό της. Το σύστημα είναι «φορτωμένο» με το τελευταίο σύστημα Ford SYNC 3, το οποίο είναι 10 φορές ταχύτερο από το προηγούμενο λογισμικό. Μεταξύ άλλων, διαθέτει μεγάλα εικονικά κουμπιά για να μπορεί ο χρήστης να πατάει με ακρίβεια την επιλογή του, ακόμα και κατά τη διάρκεια κίνησης του αυτοκινήτου. Οι φωνητικές εντολές σού λύνουν πραγματικά τα χέρια. Θέλεις να αλλάξεις σταθμό ή θέλεις να χαμηλώσεις τη θερμοκρασία του κλιματισμού; Το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσεις το ανάλογο κουμπί και να το ζητήσεις "ευγενικά" από την «ηλεκτρονική βοηθό». Παράλληλα, με τη βοήθεια ενός καλωδίου, το ηχοσύστημα του Fiesta μπορεί να «μετατραπεί» σε… smartphone. Είτε έχεις iOS συσκευή (iPhone 5 ή νεότερη) είτε Android (Android 5.0, Lollipop ή νεότερο), το Ford Fiesta της δοκιμής μας διαθέτει Apple CarPlay και Android Auto. Έχουμε πρόσβαση σε χάρτες, μουσική και μηνύματα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να υπαγορεύσει και να στέλνει μηνύματα καθώς επίσης και να σας τα διαβάσει δυνατά όταν αυτά λαμβάνονται. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να μένεις online με όλους καθώς οδηγείς, χωρίς να αποσπάται καθόλου η προσοχή από τον δρόμο.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Στην κατοχή μας 6 εβδομάδες

Χιλιόμετρα 1425

Κατανάλωση καυσίμου 5,7 lt/100 km


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΦΟΡΑ #1  (2/5/2018)

Μέσα στο μήνα που πέρασε η Ford Motor Ελλάς μας εμπιστεύτηκε και μας παραχώρησε ένα Fiesta για Long Term Test. Η έκδοση του μοντέλου ήταν επιλογής μας και μετά από ολιγόλεπτη σύσκεψη μεταξύ των συντακτών καταλήξαμε στο diesel. Ο λόγος αρχικά ήταν η οικονομία καυσίμου, αφού το συγκεκριμένο αυτοκίνητο θα κληθεί να καλύψει αρκετά χιλιόμετρα σε διάφορες αποστολές που κάνουμε στο GOCAR για φωτογραφίσεις, βίντεο και λοιπές υποχρεώσεις μας.

Στην πράξη όμως το Ford Fiesta 1.5 TDCi δεν απαιτεί ιδιαίτερες παραχωρήσεις στους υπόλοιπους τομείς, αφού στη νέα γενιά του αυτός ο diesel κινητήρας αποδίδει 120 ίππους και χορταστική ροπή 270 Nm. Σίγουρα όταν ακούς diesel δεν θα περιμένεις να πάρεις πέρα από οικονομία και επιδόσεις. Κάτι που όμως δεν ισχύει για το συγκεκριμένο Fiesta, το οποίο επιταχύνει από στάση μέχρι τα πρώτα 100 km/h σε 9,0 sec έχοντας μέγιστη ταχύτητα 195 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ 4 διαφορετικά Ford Fiesta

Και όλα αυτά με τις εκπομπές CO2 να περιορίζονται στα 89 gr/km και την κατανάλωση σύμφωνα με τον κατασκευαστή στα 3,5 lt/100 km. Στην πράξη και πίσω από το τιμόνι του… άστρωτου ακόμα Ford Fiesta 1.5 TDCi 120 PS, η μέση τιμή που έχουμε καταγράψει το πρώτο διάστημα συμβίωσης μαζί του είναι 5,6 lt/100 km. Αυτό, χωρίς κάποιον συγκεκριμένο οδηγό πίσω από το τιμόνι του, αφού έχει περάσει από τα χέρια όλων μας.

Η έκδοσή του είναι η Titanium, αξιόλογη σε επίπεδο εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας, με τιμή 17.169 ευρώ. Εκεί όμως που το Fiesta ξεχωρίζει ανάμεσα στα μοντέλα της κατηγορία του είναι στο δρόμο. Στημένο με προσοχή στη λεπτομέρεια, συνδυάζει άνεση και κράτημα, προσφέροντας απόλαυση στην οδήγηση. Προσοχή έχει δοθεί και στην ποιότητα, με το εσωτερικό να είναι σύγχρονο, κάνοντας την καθημερνή συμβίωση μαζί του ευχάριστη. Αυτό αποδεικνύει εξάλλου και η ζήτηση που έχει το… κλειδί του κάθε μέρα εδώ στο GOCAR.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Στην κατοχή μας ένα μήνα

Χιλιόμετρα 860

Κατανάλωση καυσίμου 5,6 lt/100 km

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...