ΔΟΚΙΜΗ: Jeep Renegade 1.6 Diesel Auto

Η βασική πετρελαιοκίνητη έκδοση του μικρού SUV λαμβάνει έξτρα δυναμική από το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη

  • -
  • -
Ισχύς120 PS
Ροπή320 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h10,2 sec
Κατανάλωση μ.κ.4,5 lt/100km
Εκπομπές CO2120 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Το αποτελεσματικό – τόσο σε καθημερινές μετακινήσεις όσο και στις εκδρομές του Σαββατοκύριακου – αυτόματο κιβώτιο DDCT αναδεικνύει μετά τον 1.4 βενζίνης και τον 1.6 πετρελαίου. Και χαρίζει στο Renegade ένα επιπλέον... επιχείρημα έναντι των ανταγωνιστών του.


Με το Renegade η Jeep στόχευσε σε ένα νεανικότερο κοινό από αυτό που την ακολουθούσε, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην... αυθεντικότητα που συνοδεύει τα προϊόντα της. Στην κορυφή της γκάμας υπάρχουν οι καθαρόαιμες 4x4 εκδόσεις για όσους εμπιστεύονται ένα Jeep για να τους πάει παντού, όμως το υψηλό κόστος αγοράς στρέφει την πλειονότητα των καταναλωτών στις προσθιοκίνητες προτάσεις.

Ο πιο πρόσφατος συνδυασμός για το SUV των 4,26 μέτρων αφορά το «πάντρεμα» του γνώριμου 1.6 MJTD των 120 ίππων με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DDCT (Dry Dual Clutch Transmission) έξι σχέσεων. Στόχος της Jeep είναι να φέρει την ευκολία της καθημερινής χρήσης ενός αυτόματου κιβωτίου στη δημοφιλή πλευρά των diesel, χωρίς να νιώθεις ότι ο κινητήρας σε... κρεμάει κατά τη διάρκεια αλλαγής σχέσεων.



Δυο σαν ένα

Οι αρετές του MultiJet των 1.598 cc αποτυπώνονται γλαφυρά στα 320 Nm μέγιστης ροπής, τιμή η οποία μάλιστα εμφανίζεται από τις 1.750 rpm. Ο τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας είναι παραπάνω από επαρκής για ένα αυτοκίνητο με τον όγκο και το χαρακτήρα του Renegade. Το ευχάριστο είναι ότι δεν χάνει καμία από τι αρετές του όταν συνεργάζεται με το κιβώτιο DDCT, το οποίο προσφέρει και χειροκίνητη λειτουργία.

γλυκά
  • Ροπή κινητήρα
  • Λειτουργία κιβωτίου
  • Οδική συμπεριφορά
  • Εξοπλισμός άνεσης – ασφάλειας
ξινά
  • Κατανάλωση
  • Τιμή

Πέρα από την ευκολία που προσφέρει ένα αυτόματο κιβώτιο μέσα στην πόλη, το μικρό SUV βγαίνει γενικώς κερδισμένο από το γεγονός ότι οι αλλαγές σχέσεων γίνονται γρήγορα και ομαλά. Έτσι δε χάνει το σπιρτόζικο χαρακτήρα του, ακόμη και σε διαδρομές με συνεχείς στροφές. Παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, την απουσία τετρακίνησης και τους σχετικά μικρούς τροχούς των 16 ιντσών, το Renegade 1.6 MJTD Auto έχει υψηλά περιθώρια πρόσφυσης, στρίβει «ψυχωμένα» και δεν εμφανίζει μεγάλες κλίσεις. Η σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης χαρίζει αυτοπεποίθηση στον οδηγό και το μικρό Jeep αποδεικνύεται άκρως ασφαλές σε όλες τις συνθήκες.

Η Jeep ανακοινώνει επιδόσεις παραπλήσιες αυτών του μηχανικού κιβωτίου (0-100 km/h σε 10,3 sec και 178 km/h τελική ταχύτητα), εντύπωση που αποκομίζει όποιος βρεθεί πίσω από το τιμόνι. Το μόνο μείον είναι η ελαφρώς «τσιμπημένη» κατανάλωση, που κατά τη διάρκεια μεικτής διαδρομής παρέμεινε «σθεναρά» πάνω από τα 6,5 lt/100 km.



Εκτός δρόμου;

Το Renegade ξεχωρίζει από την εμφάνισή του που διαφέρει από αυτή των ανταγωνιστών του και από το γεγονός ότι δεν είναι ένα ακόμη αστικό SUV. Το σήμα της Jeep εξασφαλίζει τις δυνατότητες να κινηθεί εκτός ασφάλτου, ακόμη και στην προσθιοκίνητη έκδοσή του. Τα 17,5 cm απόστασης από το έδαφος και τα ελαστικά με το μεγάλο προφίλ (215/65 R16) εξασφαλίζουν άνετη κύλιση ακόμη και σε χωμάτινες επιφάνειες με μικρές πέτρες. Βέβαια η απουσία τετρακίνησης θέτει όρια, τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει ο οδηγός.

Όσοι λοιπόν ακολουθούν περιπετειώδη ζωή και είναι έτοιμοι να αφήσουν το Renegade να δείχνει... το δρόμο, τότε μπορούν να κοιτάξουν τις εκδόσεις 4x4, είτε με τον 1.4 turbo βενζίνης είτε με το 2λιτρο diesel, με το σχετικό βέβαια κόστος που τις συνοδεύει. Για τους υπόλοιπους, το 1.6 diesel Auto στην έκδοση Longtitude με πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας είναι μία λογική επιλογή, αρκεί να μην αποθαρρυνθούν από την τιμή των 27.200 ευρώ.

συμπέρασμα
Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει το όνομα Jeep με κίνηση σε όλους τους τροχούς, είναι αδιαμφισβήτητο ότι στην κατηγορία του Renegade η πλειοψηφία των οδηγών επιλέγει τις προσθιοκίνητες εκδόσεις. Με τον ροπάτο 1.6 diesel και το αποτελεσματικό εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο, το Renegade είναι το ίδιο ικανό μέσα και έξω από την πόλη.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΥΗ ΠΕΡΡΑΚΗ

VIDEOS

Jeep Renegade 1.6 diesel DDCT

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...