ΔΟΚΙΜΗ: Mercedes-Benz A 200 Edition Motorsport

Μια A-Class με ειδικό πακέτο για να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες

  • -
  • -
Ισχύς156 PS
Ροπή250 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h8,4 sec
Κατανάλωση μ.κ.5,5 lt/100km
Εκπομπές CO2128 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Το premium μικρομεσαίο της Mercedes-Benz, στην έκδοση Edition Motorsport εμπνέεται από την αγωνιστική ενασχόληση της εταιρείας και διαφοροποιείται. 

Με τη μικρομεσαία σχεδιαστική λογική, η A-Class κέρδισε το κοινό μιας ξεχωριστής κοινότητας που είχε μάτια μόνο για Α3, Σειρά 1 και V40. Το μακρύ, φαρδύ και χαμηλό αμάξωμα με τις έντονες σπορ λεπτομέρειες, προέκυψε για τη Mercedes ιδιαιτέρως πετυχημένο. Κομψή και επιβλητική με την υπέρμετρη δυναμικότητα να είναι συνδυασμένη με εντυπωσιακό αεροδυναμικό συντελεστή (Cd: 0,27) και γοητευτικά νεανικό, εξωστρεφές στιλ.  Εν ολίγοις σχεδίαση που ταιριάζει στην επικοινωνιακή γλώσσα της εποχής για ένα πετυχημένο αμάξωμα στην κλάση C. Premium C για να είμαστε ακριβής και αν κάποιο αυτοκίνητο στην γκάμα της Mercedes έπρεπε να αναλάβει την ιδιαιτερότητα μιας ειδικής έκδοσης, φόρο τιμής στην πρόσφατη πετυχημένη αγωνιστική εμπλοκή και με αύρα F1, τότε η A-Class είναι η κατάλληλη.   

 

Ξεχωρίζει από τις άλλες

Οι πράσινες λεπτομέρειες συνδυασμένες με το ασημί στην Α200 της δοκιμής, δίνουν το στίγμα της διαφοράς σε σχέση με τις υπόλοιπες A-Class. Ένα «μίγμα» που θυμίζει χρωματικά κάτι από τα μονοθέσια της Mercedes. Το πράσινο σιρίτι το συναντάς σχεδόν οπουδήποτε πέφτει το βλέμμα, όμως πρακτικά δεν υπάρχει παντού, αλλά στολίζει διακριτικά τους προφυλακτήρες εμπρός και πίσω. Ένα πράσινο στεφάνι στις ζάντες είναι που νιώθεις έντονη την παρουσία του συγκεκριμένου χρώματος τριγύρω στο αυτοκίνητο, χωρίς πραγματικά αυτό να συμβαίνει. Φυσικά δεν μένει μόνο σε χρωματικές πινελιές. Η έκδοση Edition Motorsport ξεχωρίζει επίσης από την μάσκα με την χαρακτηριστική γρίλια Diamond, τους πολυάκτινους  μαύρους τροχούς 18’’ με τη σφραγίδα AMG, την προσθήκη του πακέτου AMG Line με ανάλογο πακέτο εξωτερικών βελτιώσεων και θερμομονωτικά σκούρα φιμέ κρύσταλλα για να προσδώσουν στο άθροισμα τους ένα γενναίο σπορ αποτέλεσμα. Οι δυναμικότεροι προφυλακτήρες και οι διπλές τραπεζοειδείς απολήξεις εξατμίσεων συμβάλουν σε αυτό και η Mercedes A200 Edition Motorsport διαθέτει την εικόνα να προσελκύσει ευχάριστα τον παρατηρητή. Στο εσωτερικό η εικόνα συνεχίζει το μοτίβο της εξωτερικής αισθητικής με τις πράσινες πινελιές να είναι ομοίως κολακευτικές στην αποστολή τους. Τα μονοκόμματα θερμαινόμενα ημιμπάκετ καθίσματα πρωταγωνιστούν και συνδυάζουν το δέρμα με το ύφασμα σε μαύρη απόχρωση με πράσινες ραφές και μια διπλή διακοσμητική πράσινη ρίγα στο κέντρο να πλαισιώνεται μέσα σε λευκές.

γλυκά
  • Σχεδίαση
  • Σπορ γεύση (εικόνας-συμπεριφοράς)
  • Ποιότητα
  • Απόδοση
  • Οδική συμπεριφορά
  • Φρένα
  • Εξοπλισμός
ξινά
  • Αίσθηση τιμονιού
  • Κατανάλωση
  • Τιμή 

Τα πράσινα στεφάνια στους αεραγωγούς δίνουν χρώμα στο νεανικό και σύγχρονο σχεδιασμό του ταμπλό που προσφέρει μια διακριτική σπορ λογική χωρίς να συμβιβάζει το αριστοκρατικά και premium δεδομένα. Σύγχρονος χαρακτήρας Mercedes και στο εσωτερικό, το οποίο εκτός από την ποιοτική του πλευρά, φέρνει και κοσμοπολίτικο αέρα. Το προσεγμένο φινίρισμα και ο καλός εξοπλισμός, συνοδεύονται από ευχάριστους χρωματισμούς και μια έντονη σπορ αύρα, απαραίτητη για το κοινό που στοχεύει. Στο κέντρο του ταμπλό ξεχωρίζει η οθόνη TFT στην κορυφή της κονσόλας, που αναλαμβάνει να ενημερώσει με σύγχρονο τρόπο για τις περισσότερες λειτουργίες του αυτοκινήτου. Θέσεις για μικροαντικείμενα προσφέρονται σε σωστές αναλογίες και η αναμενόμενη διακριτική πολυτέλεια υπογραμμίζει την ευχάριστη εικόνα. Το γενναίο μεταξόνιο των 2.699 mm, κάτι ευεργετικό για τους εσωτερικούς χώρους, εξασφαλίζει το άνετο περιβάλλον για 5 ενήλικες επιβάτες, αν και η ψευτομπάκετ διαμόρφωση της δεύτερης σειράς καθισμάτων φιλοξενεί πιο ευχάριστα δυο, αντί για τρεις. Τα 341 lt του χώρου αποσκευών πάντως δεν θα απογοητεύσουν κανέναν, δεδομένης της μικρομεσαίας λογικής.

 

Σπορτίφ ιδεολογία

Χωρίς καμία αλλαγή σε επίπεδο απόδοσης, ο υπερτροφοδοτούμενος 1.6 αποδίδει 156 ίππους στις 5.300 σ.α.λ. και 250 Nm ροπής διαθέσιμα από τις 1.250 σ.α.λ. και συνδυάζεται στην περίπτωσή μας με ένα 7G-DCT αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με paddles πίσω από το τιμόνι. Η αμεσότητα στις αλλαγές κρίνεται θετικά, ενώ σε επίπεδο τεχνολογίας ο άμεσος ψεκασμός, ο διπλός μεταβλητός χρονισμός και το μεταβλητό βύθισμα βαλβίδων εισαγωγής συμπληρώνουν το τούρμπο στην προσπάθεια να συνδυάσει την καλύτερη ισορροπία επιδόσεων, κατανάλωσης και ρύπων. Για την ιστορία, τα 0-100 km/h έρχονται σε 7,8’’ και η τελική ταχύτητα αγγίξει τα 224 km/h, ενώ η συνολική εικόνα είναι σβέλτη και ευχάριστη χωρίς να τάζει εξωπραγματικές επιδόσεις, αλλά ανθρώπινες και διαχειρήσιμες από μεγάλο εύρος οδηγών. Με ευχάριστο ήχο και δυναμικό τράβηγμα, η A200 Edition Motorsport προσφέρει αναβαθμισμένο πάτημα χάρη στην σπορ ανάρτηση και την αμεσότητα που προσφέρουν οι μεγάλοι τροχοί με το χαμηλό προφίλ ελαστικών και σχοινοβατεί στο όριο της άνεσης. Δεν είναι «τραπέζι» για να ταλαιπωρήσει βάναυσα τους επιβάτες, αλλά δεν θα τη θυμάσαι και για τις άνετες στιγμές που σου χάρισε. Άλλωστε οι σπορ καταβολές και η ονομασία, υποδηλώνουν ότι ήρθε ως πιο ψαγμένη σε συμπεριφορά, ώστε να ικανοποιήσει το απαιτητικότερο κοινό της. Διαφορετικά και οι απλές A-Class, μια χαρά την κάνουν την δουλειά. Το πλαίσιο και η ανάρτηση ανταποκρίνεται θετικά στις επιθετικές διαθέσεις του οδηγού και οι γρήγορες στιγμές δεν περιορίζονται μόνο σε ευθείες, όπου εκδηλώνει υποδειγματική σταθερότητα, αλλά και σε δρόμο με στροφές. Το μόνο που ζηταει είναι καλοστρωμένο τάπητα για να βγάλει τα χαρίσματά της, διαφορετικά ο ρυθμός συμβιβάζεται. Η αίσθηση του τιμονιού δεν είναι τόσο μεστή, ακόμα και στην sport ρύθμιση, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν έχεις αντίληψη για τη θέση των τροχών. Τα φρένα όμως διαχειρίζονται άριστα την ταχύτητα του υπερτροφοδοτούμενου 1.6 και δεν θα προδώσουν την εμπιστοσύνη του οδηγού. Για να επιβεβαιώσεις βέβαια τα 5,1 lt/100 km μέσης μικτής κατανάλωσης που ανακοινώνει ο κατασκευαστής, πρέπει να είσαι μαέστρος της οικονομίας και ευκολότερα θα δεις τιμές που ξεκινούν από τον αριθμό 7, ενώ όταν επιδιώκεις μεστές επιταχύνσεις το trip computer θρονιάζεται εύκολα στους πρόποδες των 9 lt/100 km. Συνολικά η A200 Edition Motorsport σερβίρει στον premium χώρο σπορτίφ αποτελεσματικότητα χωρίς ακραία χαρακτηριστικά που θα βασανίζουν την καθημερινότητα του χρήστη και διατηρεί την αριστοκρατική φινέτσα στα γνωστά υψηλά επίπεδα της Mercedes. 

συμπέρασμα

Η αντεπίθεση της Mercedes στον μικρομεσαίο κόσμο ήρθε με μια A-Class που εκπροσωπεί την premium φιλοσοφία με τις παραδοσιακές αξίες της εταιρίας σε επίπεδο τεχνολογίας, κατασκευής και ασφάλειας και φυσικά την ανάλογη βιτρίνα της νεανικής διάθεσης στον σύγχρονου σχεδιασμό της. Η αθλητική σιλουέτα στο hatchback αμάξωμα, αποκτά ακόμα περισσότερη εξωστρέφεια στην ξεχωριστή έκδοση Edition Motorsport για όσους αναζητούν γεύση από το πετυχημένο πέρασμα της Mercedes στους αγώνες, με σαφή παραπομπή και άρωμα F1. Πέρα από το φαίνεσθε αποκτά μια πιο σπορ εσανς στον χαρακτήρα χωρίς να πουσάρει τον κινητήρα, αλλά κυρίως την αισθητική και την συμπεριφορά της. Το πακέτο Edition Motorsport επιβαρύνει σχεδόν 7 χιλιάδες την έτσι και αλλιώς αλμυρή τιμή και είναι ξεκάθαρα θέμα τσέπης αν μπορεί να υποστηρίξει το εκλεπτυσμένα σπορ γούστο.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΥΗ ΠΕΡΡΑΚΗ


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...