ΔΟΚΙΜΗ: BMW 118d 5d Auto

Με τον diesel των 150 ίππων και το 8άρι αυτόματο κιβώτιο, ο άσος της BMW είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον οδηγικά χάτσμπακ, και όχι μόνο

  • -
  • -
Ισχύς150 PS
Ροπή320 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h8,1 sec
Κατανάλωση μ.κ.4,0 lt/100km
Εκπομπές CO2105 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Εδώ έχουμε το premium μικρομεσαίο χάτσμπακ της BMW με τον δίλιτρο diesel των 150 ίππων, στην έκδοση Urban και με το προαιρετικό αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Μπορεί αγοραστικά η 116d να είναι η πιο δελεαστική diesel έκδοση της BMW Σειράς 1, λόγω του κυβισμού των 1,5 λίτρων, ωστόσο η 118d είναι αυτή που αναδεικνύει τις οδηγικές αρετές του γερμανικού χάτσμπακ.

Ο τετρακύλινδρος 2λιτρος πετρελαιοκινητήρας διαθέτει τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας και ηλεκτρομαγνητικά μπεκ υψηλής πίεσης και έχει απόδοση 150 ίππων στις 4.000 rpm και 320 Nm σε ένα ευρύ φάσμα, από τις 1.500 μέχρι τις 3.000 rpm. Διακρίνεται για την ποιοτική του λειτουργία και την προθυμία που δείχνει από τις 1.500 rpm μέχρι και τις 4.500 rpm σχεδόν, ενώ συνδυάζεται εξαιρετικά με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο.

γλυκά
  • Απόδοση μοτέρ
  • Κατανάλωση
  • Επιδόσεις
  • Καλοστημένο πλαίσιο
  • Οδηγική αίσθηση
  • Θέση οδήγησης
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Εργονομία
ξινά
  • Συντηρητική σχεδίαση εσωτερικού
  • Τσιμπημένη τιμή

Το 8άρι Steptronic θα σε κάνει να ξεχάσεις τα χειροκίνητα κιβώτια. Αλλάζει σχέσεις ταχύτατα και βελούδινα στο χειροκίνητο mode, ενώ όταν λειτουργεί αυτόματα φροντίζει σε κάθε περίπτωση να κάνει σωστή επιλογή σχέσης ακριβώς τη στιγμή που πρέπει, δίνοντας την ευκαιρία στο μοτέρ να ξεδιπλώσει την πλούσια ροπή του. Δίνει εξαιρετική άνεση βελτιώνοντας μάλιστα τις επιδόσεις συγκριτικά με την χειροκίνητη έκδοση. Η αυτόματη 118d ολοκληρώνει το 0-100 km/h σε 8,1 sec (χειροκίνητη: 8,3) με την τελική της να φτάνει τα 212 km/h. Παράλληλα, η κατανάλωση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τη μέση τιμή που είδαμε στο trip computer να είναι στα 6,5 lt/100km και με πολύ χαλαρό ρυθμό εύκολα να πέφτει ακόμη και στα 5,5 (εργοστασιακή τιμή 4,0).

Οδηγικά, αν και δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια σπορ έκδοση, το πλαίσιο είναι τόσο καλοζυγισμένο που σε συνδυασμό με το άμεσο τιμόνι και τα δυνατά φρένα, σου εμπνέει εμπιστοσύνη να εξερευνήσεις τις δυνατότητές του. Η 118d ίσως είναι η πιο παιχνιδιάρα μικρή BMW που έχουμε οδηγήσει τελευταία. Η πλούσια ροπή συνδυάζεται ιδανικά με το καλοστημένο πλαίσιο, την πίσω κίνηση και το ESP που απενεργοποιείται και δεν επεμβαίνει με το παραμικρό. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα πακέτο που προσφέρει απόλαυση στην οδήγηση. Αν το επιδιώξεις η 118i δεν θα αρνηθεί να γυρίσει την ουρά της, αρκεί ο δρόμος να γλιστράει ελαφρώς. Σε κάθε άλλη περίπτωση και με το ESP ενεργοποιημένο, παραμένει σταθερή, εύκολη στον έλεγχο και ασφαλής.



Την ίδια στιγμή η ανάρτηση είναι όσο μαλακή χρειάζεται για να προσφέρει υψηλό επίπεδο άνεσης, ωστόσο η τελευταία πέφτει ελαφρώς θύμα των run flat ελαστικών που μεταφέρουν κραδασμό στις μικρές-κοφτές ανωμαλίες της ασφάλτου και έχουν θόρυβο κύλισης σε τραχύ οδόστρωμα.

Στην καμπίνα, ο οδηγός χαίρει μιας τέλειας θέσης οδήγησης και άριστης εργονομίας. Τα ποιοτικά υλικά συμβάλλουν στην premium εικόνα, η ηχομόνωση είναι άριστη και οι χώροι επαρκούν για τέσσερις ενήλικες και τις αποσκευές τους (πορτμπαγκάζ 360 λίτρων). Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε πως σχεδιαστικά το εσωτερικό της Σειράς 1 είναι μεν ευχάριστο, δείχνει ωστόσο ελαφρώς ξεπερασμένο από τον ανταγωνισμό.

 

Εν τέλει

Η BMW 118d είναι μια μικρή αποκάλυψη. Μπορεί ο 2λιτρος diesel από μόνος του να μην υπόσχεται εκρηκτικές επιδόσεις, μπορεί το υπερπροστατευμενο -γενικά και ηλεκτρονικά- πλαίσιο της Σειράς 1 να μην σε προϊδεάζει για ένα πισωκίνητο ‘fun to drive’ μοντέλο στις ''μικρές'' εκδόσεις τη γκάμας, μπορεί ακόμη το πεντάθυρο αμάξωμα στην έκδοση Urban της δοκιμής να δίνει έμφαση στο στιλ, όμως τελικά το σύνολο, το αρμονικό δέσιμο όλων αυτών μαζί δίνει ένα απολαυστικό και αποτελεσματικό σε κάθε περίπτωση χάτσμπακ που ικανοποιεί σε κάθε τομέα και διακρίνεται κυρίως στο δρόμο.

συμπέρασμα

Ο 2λιτρος diesel των 150 ίππων αναδεικνύει το καλοστημένο πλαίσιο της Σειράς 1 και σε συνδυασμό με το ESP που απενεργοποιείται, κάνουν την 118d απολαυστική στην οδήγηση. Κατά τα λοιπά, η οδική συμπεριφορά παραμένει ασφαλέστατη για όποιον δεν ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τις δυνατότητες της πίσω κίνησης, οι επιδόσεις συμβαδίζουν με αξιοσημείωτη οικονομία καυσίμου και η καμπίνα προσφέρει ποιότητα, εργονομία και ευρυχωρία.



 

VIDEOS

BMW 1 Series 2015. Official Launchfilm

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...