Οδηγούμε το Subaru Crosstrek 2024 στη Βιέννη: Κληρονομιά αυθεντικότητας και αξιοπιστίας

Η τρίτη γενιά του best-seller compact SUV της SUBARU συστήνεται πλέον και στην Ευρώπη με το παγκόσμιο όνομά του, και φτάνει την περιπέτεια στα άκρα.

  • -
  • -

Το Driving Camp Pachfurth εντοπίζεται κάπου ανάμεσα στη Βιέννη και τη Μπρατισλάβα και οι εγκαταστάσεις του προσφέρονται για κάθε είδους σεμινάρια οδήγησης, δοκιμές, παρουσιάσεις και event. H επιλογή της SUBARU να μας συστήσει εκεί το νέο Crosstrek ήταν ιδανική. Εκτός από την ασφάλτινη πίστα και τις ανισόπεδες διαδρομές, το camp διαθέτει χωμάτινο στίβο με έντονο ανάγλυφο για extreme off road δοκιμές που ανεβάζουν τους παλμούς της καρδιάς και κατεβάζουν τα οχήματα σε πλαγιές με κλίση έως και 100%.

Το νέο Crosstrek εμφανίστηκε με την καινούργια του φορεσιά και το καινούργιο του όνομα που συνεχίζει την κληρονομιά αυθεντικότητας του Subaru ΧV, διατηρώντας αναλλοίωτες τις made in Japan αξίες της Subaru και ενσωματώνοντας ταυτόχρονα νέες.

4

Είναι εξαιρετικά περίπλοκο έως ακατόρθωτο για έναν κατασκευαστή να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο αυτοκίνητο. Μπορεί όμως να λανσάρει ένα παγκόσμιο όνομα, με τις όποιες διαφοροποιήσεις του μοντέλου στην εκάστοτε αγορά. To νέο Crosstrek είναι ένα ανανεωμένο ΧV, πιο ελκυστικό και με εντελώς αναθεωρημένο εσωτερικό.

Tο ευρωπαϊκό Crosstrek του 2024 αφήνει πίσω του τη διάταξη με τον ατμοσφαιρικό boxer 1,6L και την επιλογή manual κιβωτίου και εφοδιάζεται αποκλειστικά με τον βελτιωμένο στα σημεία, υβριδικό κινητήρα e-BOXER που συνδυάζει τον 2,0L κινητήρα βενζίνης 136 PS (100 kW) με έναν ηλεκτροκινητήρα 12.3 kW (16.7 PS) προσαρμοσμένο στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων CVT Lineartronic και, φυσικά, με τη θρυλική μόνιμη, χιλιοτραγουδισμένη Συμμετρική Τετρακίνηση της Subaru.

To εξελιγμένο Χ-MODE που απογειώνει τις off road δυνατότητες και το SI-DRIVE (SUBARU Intelligent Drive) με τις δύο λειτουργίες οδήγησης για οικονομία ή επιδόσεις προσφέρονται πλέον στον στάνταρ εξοπλισμό.

2

Πολύ σκληρό για να πεθάνει

Με οδηγό το τρίπτυχο των λέξεων “Αξιοπιστία – Ανθεκτικότητα – Πρακτικότητα”, από το 2011 που πρωτοκυκλοφόρησε, το απελθόν XV έγινε το best seller της SUBARU στην Ευρώπη. Μόνο το πρώτο 8-μηνο του 2023 απέσπασε πανευρωπαϊκά το μερίδιο του 40% των συνολικών πωλήσεων της μάρκας. Η αγάπη και η αφοσίωση των ευρωπαίων οδηγών στο “μικρό” SUV με τις μεγάλες αρετές οδήγησαν στην ανανέωσή του και την πλήρη συμμόρφωση με τα υβριδικά ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το Crosstrek, έρχεται μετά από απαίτηση του κοινού, με νέο αέρα, προδιαγραφές και σύνθημα. Οι λέξεις “Safe – Fun – Tough” (Ασφαλές – Διασκεδαστικό – Σκληροτράχηλο) καλύπτουν τις προσθήκες που έγιναν στο γονιδίωμά του.

3

Safe καθώς, εκτός από τη θρυλική του ευστάθεια στον δρόμο εξαιτίας της συνολικής αρχιτεκτονικής της SUBARU, εξοπλίζεται με τη νέα έκδοση του EyeSight που διαθέτει 14 λειτουργίες υποβοήθησης οδήγησης και ασφάλειας (7 νέες, 3 βελτιωμένες, 4 υπάρχουσες).

Fun – αφού είναι διασκεδαστικό στην οδήγηση, ιαπωνικό στην εμφάνιση, εξαιρετικά καλά εξοπλισμένο για τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής και ικανό για όλα. 

Tough - γιατί με το εξελιγμένο X-Mode, το οποίο εφαρμόζεται πλέον και στην όπισθεν, δεν “μασάει” πουθενά.  (βλ. παρακάτω)

Το Subaru Crosstrek 2.0L του 2024 έχει υποστεί ορισμένες αλλαγές στον σχεδιασμό του που το βγάζουν από τον σχεδιαστικό λήθαργο και το κάνουν πιο ελκυστικό. Οι πιο αιχμηρές, στιβαρές και δυναμικές γραμμές του αμαξώματος αξιοποιούν τη σχεδιαστική φιλοσοφία Dynamic x Solid της SUBARU.

15

Το εμπρός μέρος έχει ανανεωθεί με νέα γρίλια και LED προβολείς. Τα μαύρα ματ προστατευτικά του προφυλακτήρα που περιβάλλουν τα φώτα ομίχλης έχουν σχήμα δαγκάνας. To ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται και στα πίσω LED φωτιστικά σώματα υπονοώντας πιθανόν ότι το Crosstrek επιχειρεί να “γραπώσει” το βλέμμα από κάθε πλευρά. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνει, αλλά και μόνο το γεγονός ότι έχει πιο αναγνωρίσιμη ταυτότητα και ταυτόχρονα παραμένει τόσο made-in-japan, είναι σχεδόν ρομαντικό.

Για πρώτη φορά εφοδιάζεται και με χαριτωμένες ή πιο “ψαγμένες” λεπτομέρειες, όπως το μοτίβο “βουνού” στα πίσω μαρσπιέ και τις επενδύσεις της 5ης πόρτας υποδηλώνοντας τη δραστήρια off-road φύση του ή το “δέρμα καρχαρία” στους αεραγωγούς που βελτιώνει την αεροδυναμική ενώ τονίζει την αντοχή και τη στιβαρότητα.

5

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στο εσωτερικό του Crosstrek 2024 είναι η αναβαθμισμένη ποιότητα των υλικών και η ευρύτερη χρήση πολυτελών επενδύσεων. Ενώ και για τον σχεδιασμό των νέων καθίσματων που αποτρέπουν την πλάγια ταλάντευση του κεφαλιού κατά 44%, με αποτέλεσμα λιγότερη κούραση, πόνο στην πλάτη και στον αυχένα ή δυσφορία, ειδικά κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών, η SUBARU συνεργάστηκε με την ιατρική κοινότητα.

Το καλά σχεδιασμένο και εργονομικό ταμπλό έχει επίσης ανανεωθεί, με μία νέα οθόνη αφής 11,6 ιντσών στο κέντρο που προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε όλες στις λειτουργίες του infotainment, τα συστήματα και τις λειτουργίες του αυτοκινήτου.

6

Το σύστημα πλοήγησης υιοθετεί την υπηρεσία, what3words, όπου για το ορισμό ενός προορισμού ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει λέξεις προσδιορισμού της επιθυμητής τοποθεσίας, αντί για διεύθυνση. Δεν το δοκίμασαμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αλλά δεν θα πηγαίναμε και μακριά. Μόλις δίπλα, στη χωμάτινη πίστα, για αρχή.

Έντονη κλίση προς την περιπέτεια

Αν και το κατεξοχήν όχημα περιπέτειας της SUBARU είναι το εμβληματικό Forester, η διάσχιση με το Crosstrek του “στίβου μάχης” ήταν αποκαλυπτική. H τετρακίνηση, γνωστή ως Symmetrical All-Wheel Drive αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον ακρογωνιαίο λίθο της SUBARU. Σε συνδυασμό με το κατά 10% πιο άκαμπτο πλαίσιο και την απόσταση 220 mm από το έδαφος, το Crosstrek καταφέρνει να σε κάνει να νιώθεις άνετα οδηγώντας σε έδαφος με μεγάλες πλευρικές κλίσεις και διαδοχικές αλλαγές κατεύθυνσης.

Με ενεργοποιημένο το X-Mode μέσω της οθόνης αφής στη ρύθμιση Snow/Dirt, το Crosstrek πραγματοποιεί κατάβαση με κλίση 100% σαν να πηγαίνει να παρκάρει. Η χαρακτηριστική ευκολία και η αίσθηση ασφάλειας που προσφέρει κατεβαίνοντας σε αυτόν τον χωμάτινο road to hell κάνει τη γη να μοιάζει ξαφνικά επίπεδη. Το X-Mode επενεργεί σε κάθε τροχό ξεχωριστά προσφέροντας ταυτόχρονα ένα ηχητικό κονσέρτο για τέσσερις τροχούς που κατεβαίνουν αυτόνομα έναν λόφο με γωνία 45°. Κι όλα αυτά με ασφάλτινα λάστιχα (σε στεγνό έδαφος). Α, έχει και ρεζέρβα.

7

Στον δρόμο

Στην άσφαλτο, είναι πάντα εντυπωσιακή η ποιότητα κύλισης ενός Subaru και το Crosstrek, ως ο βενιαμίν της γκάμας των SUV της ιαπωνικής μάρκας, δεν εκθέτει την οικογένεια. Υψηλά επίπεδα άνεσης και ασφάλειας, χαμηλό κέντρο βάρους, ακλόνητη πρόσφυση. Βελτιωμένος σε σχέση με το XV που είχαμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε, ο επίγονος του δημοφιλούς μοντέλου συνεχίζει την παράδοση της εξαιρετικής οδικής συμπεριφοράς του προκατόχου του.

10

Άμεσα αντιληπτό είναι το ανανεωμένο πιο ελαφρύ σύστημα διεύθυνσης και τα μειωμένα κατά 50% επίπεδα θορύβου κύλισης και κινητήρα. Ο θόρυβος του CVT πάντως, αν και πιο ραφιναρισμένος είναι εδώ, και στο Crosstrek, για να μας υπενθυμίζει πώς είναι να οδηγείς ένα αυθεντικό αυτοκίνητο σε μια εποχή όπου τα περισσότερα νέα μοντέλα ακούγονται σαν ψυγειοκαταψύκτες.

8

Μάτια παντού

Η ασφάλεια πάντα ήταν προτεραιότητα για τη SUBARU, και το Crosstrek 2024 περιλαμβάνει τη νεότερη έκδοση της τεχνολογίας EyeSight Driver Assist, με μεγαλύτερο εύρος αναγνώρισης δίτροχων οχημάτων και πεζών αριστερά και δεξιά του οχήματος, ενώ ενισχυμένη είναι και η απόκριση πέδησης πριν από τη σύγκρουση. 7 νέες λειτουργίες εμπλουτίζουν το σύνολο ασφάλειας. Στην πράξη, η δοκιμή του Front Pre-collision Braking ακινητοποιεί ακαριαία το Crosstrek όταν αυτό κινείται με ταχύτητα έως 30 km/h.

11

Ασκήσεις επιβίωσης - Βιωσιμότητα

Η SUBARU είναι ένας κατασκευαστής που δεν ακολουθεί το ρεύμα αλλά δημιουργεί τη δική του ιστορία και προσωπικότητα. Τα επόμενα χρόνια είναι υποχρεωμένη από τη νομοθεσία “να ακολουθήσει το ρεύμα” σχεδιάζοντας 8 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (εκ των οποίων 4 SUV) μέχρι το 2028.

9

«Αυτό ήταν μια αναγκαστική επιλογή» όπως μας εξήγησε στην εξαιρετικά εμπνευσμένη παρουσίαση του Crosstrek, o επί 18 χρόνια Γενικός Διευθυντής της Subaru Ευρώπης και λάτρης ο ίδιος της μάρκας, Dαvid Dello Stritto. Ο manager με τη χαρισματική προσωπικότητα δεν παρέλειψε να μας υπενθυμίσει ότι η SUBARU εφαρμόζει ήδη πάνω από 20 χρόνια βιώσιμες βιομηχανικές πρακτικές ανακυκλώνοντας ακόμα και τις καρφίτσες που φορούν στα πέτα τους τα στελέχη.

Η Subaru, είναι μια μάρκα που παραμένει πιστή στην αυθεντικότητά της και είναι γνωστή για την κληρονομιά της στον χώρο της αυτοκίνησης. Και το Subaru Crosstrek 2.0L του 2024 δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Στην Ελλάδα αναμένεται στα τέλη της τρέχουσας ή τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...