Οδηγούμε στη Γερμανία τη BMW M440i xDrive Gran Coupe

Η τεσσάρα στην πιο «φιλόξενη» εκδοχή της προτάσσει χώρους, πρακτικότητα και ποιότητα. Η έκδοση M440i xDrive έρχεται να προσθέσει οδηγική απόλαυση, επιδόσεις και τον μαγικό κόσμο του M Division σε μια γερή δόση.

  • -
  • -

Όλοι ξέρουμε την εικόνα που αυθόρμητα σκεφτόμαστε μόλις η συζήτηση έρθει σε μια BMW M. Κατά πάσα πιθανότητα, ένα Coupe ή Sedan που θα πηγαίνει με το πλάι, καπνίζοντας τα πίσω λάστιχα και ζωγραφίζοντας ένα διάπλατο χαμόγελο στο πρόσωπο του τυχερού οδηγού της. Η BMW διατηρεί ακόμη ζωντανή τη φιλοσοφία των κορυφαίων μοντέλων της, ωστόσο θέλησε να δώσει στην αγορά και πιο «ήπιες» εκδόσεις M, που θα ισορροπήσουν τέλεια ανάμεσα στην καθημερινή ευχρηστία και την απόλαυση πίσω από το τιμόνι. Τα κατάφερε;

Οι συστάσεις

Ο κωδικός M440i xDrive δεν είναι νέος στον κατάλογο της γερμανικής φίρμας. Η Coupe μας έχει ήδη συστηθεί σε αυτή την παραλλαγή, όμως τώρα έχουμε να κάνουμε με την Gran Coupe, δηλαδή την πιο ευρύχωρη και πρακτική Σειρά 4. Το αυτοκίνητο είναι ελάχιστα μακρύτερο από τη δίθυρη έκδοση (+1,8 εκατοστά) αλλά η νέα γραμμή της οροφής και η πεντάθυρη διαμόρφωση του αμαξώματος το κάνουν να δείχνει σημαντικά μεγαλύτερο.

ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ BMW X4 M COMPETITION ΤΩΝ 510 ΙΠΠΩΝ

Απέναντι στη Σειρά 3 έχει να επιδείξει μια πιο σπορ σιλουέτα, αλλά και αυξημένη πρακτικότητα λόγω της πέμπτης πόρτας που ανοίγει μαζί με το τζάμι και διευκολύνει σημαντικά τη φόρτωση του πορτμπαγκάζ. Σε επίπεδο χώρων κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος και οι πίσω έχουν πολύ χώρο για τα γόνατά τους. Μόνο στον «αέρα» για τα κεφάλια τους υστερεί η Σειρά 4 Gran Coupe έναντι της Σειράς 3, αλλά και πάλι, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν μόνο επιβάτες με ύψος άνω του 1,85 μ..

Στον αστερισμό του M

H έκδοση M440i xDrive που οδηγήσαμε στους δρόμους της Γερμανίας χρησιμοποιεί έναν εξακύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα 3.0 λίτρων TwinPower Turbo με δύο τούρμπο και απόδοση στους 374 ίππους με 500 Nm ροπής, ο οποίος παράγει έναν μπάσο, πολύ ωραίο ήχο που χαίρεσαι να ακούς. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται και στους τέσσερις τροχούς μέσα από το εκπληκτικό κιβώτιο Steptronic Sport οκτώ σχέσεων της BMW και το αυτοκίνητο εκτοξεύεται από στάση έως τα 100 km/h μέσα σε 4,7 δευτερόλεπτα. Ο εξακύλινδρος ενισχύεται από ένα ήπια υβριδικό σύστημα των 48V και η απόκριση στο δεξί πεντάλ είναι εντυπωσιακή, παρέχοντας πάντα άμεση και δυνατή επιτάχυνση.

Το κιβώτιο Steptronic έχει βελτιωθεί ελαφρώς από το τμήμα M για να ανταποκρίνεται στις σπορ απαιτήσεις της M440i και ο χειρισμός μέσα από τα paddles στο χειροκίνητο πρόγραμμα είναι πραγματική απόλαυση. Αντίστοιχα απολαυστικό είναι και στην αυτόματη λειτουργία, είτε στο κανονικό πρόγραμμα σε χαλαρούς ρυθμούς, είτε στο πρόγραμμα Sport όταν οι απαιτήσεις ανέβουν. Το σύστημα τετρακίνησης xDrive αναλαμβάνει να περάσει τη δύναμη στην άσφαλτο στρωτά, χωρίς απώλειες – και τα καταφέρνει περίφημα.

xDrive, fun to drive!

Όπως συνηθίζουμε να λέμε μετά την οδήγηση κάποιου τετρακίνητου μοντέλου που φέρει τα διακριτικά BMW M, είναι ίσως η πιο συμμετοχική τετρακίνηση της αγοράς. Δεν αποστειρώνει το σύνολο και δίνει προτεραιότητα στους πίσω τροχούς, επιτρέποντας γενναία γλιστρήματα αν ο οδηγός το επιθυμεί και ανοίγοντας την τροχιά της ουράς στο στρίψιμο, απλώς πατώντας δυνατότερα το δεξί πεντάλ. Στη γερμανική άσφαλτο η συμπεριφορά της ήταν προβλέψιμη ακόμη και κοντά στο όριο της υπερβολής και το γλίστρημα ερχόταν πάντα προοδευτικά.

Εντυπωσιαστήκαμε με τη ζωντάνια, αλλά και την ακρίβεια του συστήματος διεύθυνσης, την πολύ καλή «συνεννόησή» μας με το κιβώτιο ταχυτήτων, τα φρένα με την κορυφαία απόδοση που δεν κουράστηκαν ποτέ (τετραπίστονες δαγκάνες εμπρός, αεριζόμενοι δίσκοι παντού) και το στιβαρό πλαίσιο. Η ανάρτηση Adaptive M Suspension εξελίχθηκε ειδικά από το M Division και αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός, πολλαπλούς συνδέσμους πίσω. Ελέγχεται ηλεκτρονικά και μέσα από τα προγράμματα οδήγησης Comfort, Sport, Sport Plus την αισθάνεσαι να αλλάζει σημαντικά.

Στη ρύθμιση άνεσης προσφέρει πραγματικά ξεκούραστη οδήγηση, φιλτράρει ικανοποιητικά τους κραδασμούς και ελέγχει πολύ καλά το αμάξωμα, παραμένοντας μεν σφικτή αλλά χωρίς ποτέ να γίνεται ξερή. Στο Sport σφίγγει αισθητά και αναβαθμίζει την ακρίβεια που λαμβάνεις από το σύνολο, ενώ στο Sport Plus πλέον, διαβάζει αναλυτικά το ανάγλυφο του δρόμου και γίνεται ο καλύτερος σύμμαχός σου για να επιτεθείς στις στροφές, αρκεί η άσφαλτος να είναι καλή. Σε αντίθετη περίπτωση, το πρόγραμμα Sport της ταιριάζει καλύτερα όντας λιγότερο απόλυτη στις αντιδράσεις της.

Στο πρόγραμμα οδήγησής μας ήταν και ένα κομμάτι του γερμανικού αυτοκινητόδρομου Autobahn. Χωρίς όριο ταχύτητας και με 374 ίππους στο δεξί πετάλι, είδαμε ότι η M440i xDrive ταξιδεύει ήσυχα, άνετα και με ασφάλεια σε πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ αν το επιθυμείς, εξαντλεί τις ενδείξεις του κοντέρ με αφοπλιστική άνεση (ηλεκτρονικός κόφτης στα 250 km/h). Ο all around χαρακτήρας της προσφέρει φοβερά GT στοιχεία για ξεκούραστα χιλιόμετρα σε κάθε είδους δρόμο, αλλά και δύναμη, μαζί με εξαιρετικό στήσιμο, προκειμένου να ικανοποιήσει ακόμη και απαιτητικούς εραστές της πραγματικής οδήγησης.  

Τεσσάρα πέντε αστέρων

Η έκδοση Gran Coupe είναι η πιο άνετη και φιλόξενη έκδοση της Σειράς 4, όπως ήδη είπαμε και οι επιβάτες απολαμβάνουν ένα πολυτελές σαλόνι με χώρους, αλλά και κορυφαία ποιότητα. Τα πλαστικά που διάλεξε η BMW δεν θα απογοητεύσουν κανέναν, ακόμη και αν το χέρι φτάσει σε… απόκρυφα σημεία, εκεί που πολλές φορές συναντάμε εκπτώσεις για μείωση του κόστους. Σε συνδυασμό με την αψεγάδιαστη συναρμογή τους, η καμπίνα σου δίνει μια μασίφ αίσθηση που πραγματικά απολαμβάνεις.

Ως κορυφαίο κρίνεται και το infotainment της BMW χάρη στη σαφήνεια των μενού και τον εύκολο χειρισμό. Με την αφή; Με το χειριστήριο του iDrive στην κονσόλα; Με χειρονομίες; Με φωνητικές εντολές; Μπορείς να αλληλεπιδράσεις μαζί του με πολλούς τρόπους και μαθαίνεις εύκολα που βρίσκεται τι, οπότε ο χρόνος εξοικείωσης που απαιτείται είναι ελάχιστος. Υποστηρίζει Apple CarPlay και Android Auto, δύο τεχνολογίες που πλέον δεν γίνεται να λείπουν από κανένα αυτοκίνητο, ειδικά σε αυτή την κατηγορία.

Rare breed

Η πολυτέλεια με την οδηγική απόλαυση, την άνεση στην καθημερινότητα, τη δύναμη από τον κινητήρα, την ποιότητα και την τεχνολογία ποτέ δεν συνδυάστηκαν με πιο ιδανικό τρόπο σε ένα πεντάθυρο αμάξωμα, κάνοντας τη BMW M440i Gran Coupe xDrive μια μοναδική κατασκευή που θα δικαιώσει στο έπακρο κάθε αγοραστή της. Η τιμή της στην Ελλάδα ξεκινάει από τις 78.500€. Μείνετε συντονισμένοι, καθώς σύντομα θα σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας για ακόμη μια κορυφαία BMW που οδηγήσαμε στη Γερμανία – η οποία μάλλον ήταν και αυτή που μας κέρδισε περισσότερο!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...