ΟΔΗΓΟΥΜΕ στην Ελλάδα το Citroen C5 Aircross

Η ναυαρχίδα της Citroen ρίχνεται στη μάχη των C-SUV με δυνατά όπλα την άνεση και τον πλούσιο εξοπλισμό

  • -
  • -

Ιδανικό φαντάζει το timing λανσαρίσματος του C5 Aircross στην ελληνική αγορά, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Citroen, το 1919. Το κορυφαίο SUV της γαλλικής μάρκας τοποθετείται από πλευράς διαστάσεων (μήκος 4,5 μέτρα και πλάτος 1,84 μ) στο άνω άκρο των compact SUV, όμως οι εσωτερικοί του χώροι και ο πλούσιος εξοπλισμός άνεσης-ασφάλειας το κάνουν να… φλερτάρει με αυτοκίνητα μεγαλύτερα και αρκετά πιο ακριβά.

Η άνεση είναι το κύριο χαρακτηριστικό του C5 Aircross, καθιστώντας το γνήσιο εκφραστή του προγράμματος Citroen Advanced Comfort. Είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε αυτή την άνεση περνώντας μαζί του «ποιοτικές» ώρες, οδηγώντας στον αυτοκινητόδρομο αλλά και σε επαρχιακό δίκτυο μέχρι τα χιονισμένα Τρίκαλα Κορινθίας.  

Οπτικά, το C5 Aircross παραμένει πιστό στη φιλοσοφία της Citroen, με τη διπλή μάσκα και τα διπλά φωτιστικά σώματα εμπρός, τα γνωστά airbumps και τις πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης που προσφέρουν οι διχρωμίες του αμαξώματος και οι επενδύσεις στην καμπίνα των επιβατών. Εκεί συναντάμε ποιοτικά υλικά ακόμη και εκεί όπου τα πλαστικά είναι σκληρά. Σε πολυμορφικό παραπέμπουν οι δυνατότητες διαμόρφωσης του εσωτερικού. Τα τρία πίσω καθίσματα σύρονται και ανακλίνονται ξεχωριστά το ένα από τα άλλα. Έτσι ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 580 έως 720 lt, ανάλογα με τις μεταφορικές ανάγκες και τους επιβάτες στις πίσω θέσεις. Το πλήρως ψηφιακό ταμπλό με πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και τη στάνταρ οθόνη 8 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων παρέχει στον οδηγό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Το C5 Aircross διατίθεται αποκλειστικά ως προσθιοκίνητο, οπότε την αποστολή πρόσβασης σε δύσκολα σημεία αναλαμβάνει το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης Grip Control (στάνταρ από το δεύτερο επίπεδο εξοπλισμού Inspire) και η σημαντική απόσταση από το έδαφος (23 cm), χάρη στη ρύθμιση της ανάρτησης και τους μεγάλους τροχούς (έως 19 ίντσες με ελαστικά 205/55).

Στα χέρια μας είχαμε την έκδοση με το νέο 1.5 BlueHDi 130 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Με αυτόν τον συνδυασμό το C5 Aircross αποκτά τόσο ταξιδιάρικο χαρακτήρα (στον αυτοκινητόδρομο η μέση κατανάλωση ήταν στα όρια των 6 lt/100 km) όσο και ευκολία μέσα στην πόλη.

Η εξαιρετική ποιότητα κύλισης και η ηχομόνωση σε ωθούν να ανεβάζεις χιλιόμετρα στο ταχύμετρο, χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι επιβάτες. Η πατενταρισμένη ανάρτηση Progressive Hydraulic Cushions σβήνει κάθε ανωμαλία στο δρόμο, ακόμη και τις μεγάλες λακκούβες στον ανηφορικό δρόμο προς τα Τρίκαλα Κορινθίας. Η άνεση στο ταξίδι τονίζεται και από τα καθίσματα Advanced Comfort με ενισχυμένη αφρό. Σε δρόμους με στροφές το C5 Aircross εμφανίζει περιορισμένες κλίσεις, λόγω της μεγάλης απόστασης από το έδαφος και των στενών ελαστικών, χωρίς όμως αλλάζει η τροχιά που έχει διαγράψει ο οδηγός.

Στην εθνική οδό διαπιστώσαμε στην πράξη το πόσο σωστά λειτουργεί η τεχνολογία ημι-αυτόνομης οδήγησης, με Adaptive Cruise Control με λειτουργία Stop & Go και το ενεργό σύστημα διατήρησης στη λωρίδα κυκλοφορίας. Συνολικά το C5 Aircross εφοδιάζεται στις πλούσιες εκδόσεις με 20 συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Το συνολικά πολύ καλό «πακέτο» του C5 Aircross τονίζεται από τις ανταγωνιστικές τιμές του και τον πλήρη εξοπλισμό. Αρχίζουν από τα 22.550 ευρώ με τον 1.2 PureTech 130 ίππων και μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων για το βασικό επίπεδο εξοπλισμού Live, το οποίο όμως περιλαμβάνει στοιχεία που συνήθως βρίσκονται στις πλούσιες εκδόσεις άλλων μοντέλων: αυτόνομο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης στη λωρίδα κυκλοφορίας, αναγνώριση σημάτων ορίων ταχύτητας, αυτόματος διζωνικός κλιματισμός, οθόνη αφής 8’’ για το σύστημα πολυμέσων, ζάντες αλουμινίου 17’’ και άλλα. Οι τιμές με τον 1.5 diesel αρχίζουν από τα 25.000€. Διαθέσιμοι κινητήρες είναι επίσης ο 1.6 PureTech βενζίνης με 180 ίππους και ο 2.0 BlueHDi, επίσης με 180 ίππους. Τα επόμενα επίπεδα εξοπλισμού είναι τα Inspire, Feel και Shine.

Τα πρώτα C5 Aircross θα βρίσκονται άμεσα στις εκθέσεις της Citroen και το διάστημα από την παραγγελία έως την παράδοση του αυτοκινήτου υπολογίζεται σε περίπου 2 μήνες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...