ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΥΦΥΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ!

Στον καλπασμό του προς το μέλλον, ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV μηδενικής εκπομπής ρύπων δεν χρειάζεται να χάσει καμία από τις συγκινήσεις μιας αυθεντικής Mustang. Ούτε καν το όνομά της!

Whisper…

Ένα από τα προφίλ οδήγησης στη Ford Mustang της νέας εποχής, ονομάζεται Ψίθυρος (Whisper). Πολύ παράδοξο - το τελευταίο που θα περίμενες κάποτε από μια Mustang είναι να ψιθυρίζει. Θα περίμενες να αντηχεί η βουή και η μανία της σε κάποια autobahn ή στην κατάμαυρη προκλητική άσφαλτο του ορεινού δρόμου Trollstigen της Νορβηγίας - αλλά ποτέ ότι θα ψιθύριζε διασχίζοντας με άνεση έναν λασπωμένο επαρχιακό δρόμο με λακκούβες στη Βρετανία ή ένα ορεινό χωμάτινο πέρασμα στην Πίνδο.

Λοιπόν, η νέα Mustang τα κάνει όλα αυτά. Η Mustang Mach-E, ένα ηλεκτρικό SUV που έχει κάθε σπιθαμή της ψυχής μιας αυθεντικής Mustang, όλη την ισχύ του εμβληματικού της χαρακτήρα, τις ίδιες εκθαμβωτικές επιδόσεις και όλη την ελευθερία, αλλά χωρίς να εκπέμπει ούτε ένα γραμμάριο ρύπων. Αν η coupe Mustang είναι ένα διαχρονικό σύμβολο δεκαετιών για την συγκίνηση και την αδρεναλίνη της σπορ οδήγησης, η Mustang Mach-E μόλις ξεκίνησε την ίδια διαδρομή - αλλά με την τεχνολογία του μέλλοντος.

Μια διαφορετική εμπειρία Mustang

Πίσω στον Ψίθυρο: στην ικανότητα μιας Mustang να ψιθυρίζει στο δρόμο, να κυλά αθόρυβα, ηλεκτρικά, αν επιλέξεις το προφίλ «Whisper». Μια εμπειρία απόλυτης ηρεμίας στο δρόμο, και άνεσης να οδηγείς - με πιο ελαφριά απόκριση του γκαζιού και αίσθηση του τιμονιού, πολύ πιο ήπιο τεχνητό ήχο του ηλεκτροκινητήρα, και με τη μέγιστη επέμβαση του Brake Traction Control για τον έλεγχο της πρόσφυσης σε βρεγμένο ή ολισθηρό οδόστρωμα. Κανένα στρες.

Γύρισε, όμως, το διακόπτη του Drive Mode στο προφίλ «Untamed» και θα εξαπολύσεις ένα «Αδάμαστο» άτι σαν την αρχέγονη Mustang: με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες, η Mustang Mach-E θα εκτοξευθεί με τους 269 ως 351 ίππους της προς τα εμπρός, θα φτάσει στα 100 km/h σε 6,2 μέχρι και 5,1 δευτερόλεπτα (αντίστοιχα) και θα επιταχύνει αδιάλειπτα και με μοναδική γραμμικότητα μέχρι την τελική ταχύτητα των 180 km/h!

Θα νιώσεις την οδηγική ιεροτελεστία με τον πιο αγνό και ψυχαγωγικό τρόπο της coupe Mustang: το γκάζι θα αποκτήσει άγρια απόκριση, το τιμόνι θα βαρύνει και θα γίνει ακριβέστερο, και στην επιβράδυνση θα αντιληφθείς - παρότι το κιβώτιο είναι μίας σχέσης - ακόμα και μια αίσθηση κατεβασμάτων ταχύτητας. Ο τεχνητός ήχος του βρυχηθμού θα τραχύνει και θα δυναμώσει, ο πίνακας οργάνων θα μετατραπεί σε αγωνιστικό εμφανίζοντας τις δυνάμεις της επιτάχυνσης και της φυγόκεντρου, ενώ το εσωτερικό θα λουστεί από πορτοκαλί φωτισμό άκρατου δυναμισμού. Η ροπή των 430-580 Nm θα είναι πάντα έτοιμη να εξαπολυθεί, σε μόλις 0,5 δευτερόλεπτο.

Κι όταν ξεκινήσουν οι στροφές, η Mach-E μόνο ηλεκτρικό SUV δεν θα θυμίζει: θα την «πλασάρεις» στην είσοδο της στροφής με ένα μικρό γλίστρημα της ουράς – το οποίο επιτρέπει το ESP μέχρι να κρίνει ότι δεν υπάρχει ρίσκο απώλειας του ελέγχου και ασφάλειας, θα έχεις πλούσιο γκάζι στο κέντρο της στροφής για να κρατήσεις τους εμπρός τροχούς κολλημένους στην άσφαλτο και να στοχεύσεις στην έξοδο με ακρίβεια, θα μπορείς ακόμα και να γλιστράς ελεγχόμενα με την τετρακίνηση των δύο ηλεκτροκινητήρων (ένας σε κάθε άξονα), και παράλληλα θα νιώθεις την πανίσχυρη στιβαρότητα, χάρη στην ολοκαίνουρια πλατφόρμα και την ευεργετική μείωση του ύψους του κέντρου βάρους με την ιδανική τοποθέτηση της μπαταρίας στο δάπεδο.

Ένα τρίτο οδηγικό προφίλ, το «Active», είναι ό,τι χρειάζεσαι στην πόλη. Καθώς απολαμβάνεις την άνεση, την ηχομόνωση και τον απαλό μπλε φωτισμό με τις ενδείξεις στον πίνακα οργάνων του EcoMode που βοηθά να μεγιστοποιήσεις την αποδοτικότητα της χρήσης της ενέργειας των μπαταριών, η δύναμη του ηλεκτρικού συστήματος είναι εκεί και περιμένει την εντολή του δεξιού σου ποδιού. Εδώ, όπως και σε κάθε προφίλ φυσικά, βοηθά και η δυναμική ανάκτηση της ενέργειας κατά το φρενάρισμα αν επιλέξεις το 1 Pedal Drive, δηλαδή τη ρύθμιση να ελέγχεις την επιτάχυνση και την επιβράδυνση πιέζοντας ή αφήνοντας το πεντάλ του γκαζιού αντίστοιχα - μία αυθεντική εμπειρία ηλεκτροκίνησης.

Αυτονομία χωρίς άγχος

Κι όλα αυτά θα συμβαίνουν ενόσω η Mustang Mach-E θα σου έχει εξαλείψει κάθε στρες για την αυτονομία της, μέχρι την επόμενη φόρτιση. Δεν είναι μόνο ότι η ενέργεια της standard range μπαταρίας (68 kWh) φτάνει τα 400 χιλιόμετρα και της Extender Range (88 kWh) μέχρι και τα 610 χιλιόμετρα (στον ρεαλιστικό κύκλο WLTP). Είναι και ο τρόπος με τον οποίο εξοικονομεί ενέργεια, και η ταχύτητα με την οποία φορτίζεται.

Ένα ευφυές λογισμικό της, το Intelligent Range υπολογίζει με ακρίβεια την υπολειπόμενη αυτονομία για τη συνέχεια του ταξιδιού με βάση το στυλ οδήγησης, την πρόγνωση του καιρού, ακόμα και τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επίκεινται βάσει των πληροφοριών που λαμβάνει από το cloud, από άλλα συνδεδεμένα ηλεκτρικά οχήματα Ford (crowdsourced data).

Η Mach-E είναι συμβατή με φορτιστές συνεχούς ρεύματος (DC), που σημαίνει πως όταν φορτίζεται με ισχύ έως 150 kW ανακτά κατά μέσο όρο αυτονομία 107-119 χιλιομέτρων σε μόλις 10 λεπτά φόρτισης. Η Ford, παράλληλα, προσφέρει έναν προαιρετικό επιτοίχιο φορτιστή Ford Connected Wallbox για έξυπνη οικιακή φόρτιση, σε εκδόσεις ισχύος 7,4 kW και 11 kW που επιτυγχάνουν την πλήρωση στο 80% της μπαταρίας σε περίπου 6 ώρες.

Φυσικά, περί της ασφάλειας δεν τίθεται καμία αμφιβολία: οι μπαταρίες έχουν δοκιμαστεί σε ακραίες θερμοκρασίες έως και -40 βαθμούς Κελσίου, βρίσκονται μέσα σε μία αδιάβροχη θήκη, προστατεύονται από ένα κλωβό που απορροφά τις δυνάμεις σε περίπτωση σύγκρουσης και ρυθμίζεται η θερμοκρασία τους διαρκώς (ώστε να προστατεύονται και να φορτίζονται καλύτερα) με ένα προηγμένο σύστημα θέρμανσης και ψύξης με χρήση υγρού.

Η “ηλεκτρονική” εμπειρία

Ανοίγοντας την πόρτα της Mustang Mach-E εισέρχεσαι σε ένα περιβάλλον όχι μόνο υψηλής αισθητικής, ποιότητας και έξυπνης λειτουργικότητας, αλλά και σε έναν πλήρως ψηφιοποιημένο κόσμο. Έναν κόσμο που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την «αιωρούμενη», full HD οθόνη αφής 15,5 ιντσών που δεσπόζει στο κέντρο του ταμπλό και αλλάζει τον ατμοσφαιρικό φωτισμό αναλόγως του Drive Mode.

Μέσα από το λογισμικό SYNC, στην τελευταία του και πλέον προηγμένη γενιά, μπορείς να κάνεις πάνω από 80 ρυθμίσεις και να εξατομικεύσεις απόλυτα τη Mach-E στα δικά σου μέτρα: από τη θερμοκρασία της καμπίνας και τη θέση των καθισμάτων μέχρι το φωτισμό του εσωτερικού. Όμως, το πιο εντυπωσιακό είναι το εξής: το σύστημα έχει αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη για να μαθαίνει το στιλ, τις ρυθμίσεις και τις συνήθειες σου, ώστε με την πάροδο του χρόνου να προβαίνει στις κατάλληλες υποδείξεις πλοήγησης και επικοινωνίας. Έτσι, μένεις συγκεντρωμένος στο δρόμο και εξοικονομείς κατά το μέγιστο δυνατόν ενέργεια και χρόνο.

Με φωνητικές εντολές μπορείς να ελέγξεις τις λειτουργίες ψυχαγωγίας και πλοήγησης μέχρι το περιβάλλον της καμπίνας και τις τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και τις εφαρμογές του smartphone χάρη στα προ-εγκατεστημένα Apple CarPlay και Android Auto. Η συνδεσιμότητα, με το SYNC AppLink, υποστηρίζει πλέον εφαρμογές όπως οι Waze και Webex, ενώ η συνδεδεμένη στο cloud πλοήγηση διασφαλίζει τις καλύτερες και πιο οικονομικές διαδρομές - πέραν των σαφών πληροφοριών διαθεσιμότητας και κόστους για όλα τα σημεία φόρτισης στη διαδρομή.

Το smartphone χρησιμοποιείται και ως κλειδί. Δεν χρειάζεται καν να το βγάλεις από την τσέπη ή την τσάντα σου, αφού αναγνωρίζεται από το αυτοκίνητο μέσω του συστήματος ‘Phone As A Key’ και επιτρέπει το ξεκλείδωμα των θυρών και την εκκίνηση του κινητήρα χωρίς κανέναν κόπο.

Η όλη «ηλεκτρονική εμπειρία» φυσικά συμπληρώνεται από την ευρύτατη σουίτα συστημάτων υποβοήθησης της Ford, που κάνουν την οδήγηση ακόμα πιο ξεκούραστη και ασφαλή: το Intelligent Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Centring διατηρεί αυτόματα μία άνετη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα και κρατά τη Mach-E στο κέντρο της λωρίδας. Το Active Park Assist 2.0 παρκάρει μόνο του το αυτοκίνητο με το πάτημα ενός κουμπιού, το Pre-Collision Assist με Auto Emergency Braking φρενάρει αυτόματα αν ανιχνεύσει επικείμενη σύγκρουση με οχήματα ή πεζούς, και το Lane-Keeping System με Blind Spot Assist παρακολουθεί το τυφλό σημείο του καθρέφτη για περαιτέρω ασφάλεια.

Η εικόνα μιας γνήσιας Mustang

Κάτι περισσότερο από ένα SUV με Coupe σιλουέτα: η Mustang Mach-E αποπνέει, από κάθε γωνία και σε κάθε εκατοστό της, τον «αέρα» και την εικόνα μιας παραδοσιακής Mustang. Το σχέδιο της καλυμμένης γρίλιας του ρύγχους, το μακρύ καπό, τα πίσω τριπλά κάθετα LED - όλα παραπέμπουν στο σχέδιο ενός από τα διαδοχικά ομορφότερα Coupe της ιστορίας της αυτοκίνησης.

Μια Mustang αναγνωρίσιμη με κάθε βλέμμα. Με δυναμικούς προβολείς και ώμους, κεκλιμένη προς τα πίσω coupe οροφή, με μήκος 4,7 μέτρων «κρυμμένο» στις μυώδεις καμπύλες της, που μαζί κρύβει άπλετους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Πέραν της ηλεκτροκίνησης, η νέα πλατφόρμα της Ford Team Edison δημιουργεί για πρώτη φορά μια Mustang με απεριόριστους χώρους για 5 επιβάτες σε κάθε διάσταση (χωρίς φυσικά κεντρικό τούνελ) και για 402 λίτρα αποσκευών - συν ακόμα 81 λίτρα κάτω από το καπό, ελλείψει θερμικού κινητήρα.

Tον SUV χαρακτήρα της Mach-E αποτυπώνει το αυξημένο ύψος 14,5 εκατοστών από το έδαφος και τα μαύρα προστατευτικά στους θόλους και στα μαρσπιέ, που αρκούν για μια παράκαμψη από τον ασφάλτινο δρόμο. Κι όλα αυτά ενώ στο εσωτερικό εκπέμπεται ο κρυστάλλινος ήχος του συστήματος της Bang & Olufsen και η προαιρετική οροφή φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και διαθέτει υπέρυθρη προστασία για καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας.

Mustang Mach-E: Η Mustang της νέας εποχής

Η Mustang Mach-E είναι ήδη διαθέσιμη με προνομιακό επιτόκιο 0,99% και με κρατική επιδότηση έως 6.000 € με το πρόγραμμα ‘Κινούμαι Ηλεκτρικά’. Σε κάθε περίπτωση, στην πισωκίνητη ή την τετρακίνητη έκδοσή της, είτε με τη standard-range ή με την exntended range μπαταρία, έχει εκπληρώσει το χρέος της: έχει ανοίξει ένα νέο ορίζοντα, όχι μόνο της ιστορίας ενός από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα όλων των εποχών, αλλά και της ίδιας της εταιρείας του Μπλε Οβάλ - πρόκειται για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Ford.

Και αρκεί να νιώσει κανείς τον τρόπο που κυλά, την ισχύ της, πώς πατά στο δρόμο και ελέγχεται. Για αισθανθεί από τη μια ότι βρίσκεται στο κάθισμα μιας γνήσιας Mustang, αλλά ταυτόχρονα κι ενός συναρπαστικού SUV που ήρθε καλπάζοντας από το… μέλλον. Κι αν αυτός δεν είναι ο τρόπος να τολμάς να εξελίσσεσαι βασιζόμενος στην θρυλική σου παράδοση, τότε κανείς δεν είναι.

Συντελεστές

Παραγωγή : GOCAR ORIGINAL WORKS

Συντελεστές

Concept - Επιμέλεια: Γιάννης Λημναίος

Web development: GOCAR

Δημοσιεύτηκε: 30 Ιουλίου 2021

Σου άρεσε; Μοιράσου το με τους φίλους σου

Viber


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ