ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΟΔΗΓΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΠΟΡΤΙΦ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ

Ford Mustang Mach-E GT

Ακροβάτης των εποχών


Η Mach-E GT είναι, από όλες τις εκδόσεις του αμερικανικού ηλεκτρικού SUV, εκείνη που ισορροπεί αρτιότερα ανάμεσα στο μέλλον που έρχεται γοργά και στην αγνή οδηγική κληρονομιά ενός από τα πιο όμορφα και επιτυχημένα σπορ αυτοκίνητα όλων των εποχών - της εμβληματικής Mustang.

Οι κόκκινες δαγκάνες της Brembo πίσω από τις 20άρες ζάντες της Ford Mustang Mach-E GT σφίγγουν, καθώς ο οδηγός της βυθίζει το πεντάλ του φρένου στο σταυροδρόμι μιας απέραντης πεδιάδας. Μια αρχέγονη Mustang του '64 έρχεται από τον κάθετο δρόμο, με το μπάσο ουρλιαχτό του V8 και ελαστικά που στριγγλίζουν καθώς στρίβει στο σταυροδρόμι και φεύγει προς τα πίσω.

Απέναντι η βλάστηση της πεδιάδας παύει να είναι χαμηλή και άνυδρη, και ο δρόμος μπαίνει μέσα σε ένα πυκνό δάσος. Δεν έρχεται κανείς στο σταυροδρόμι. Ο οδηγός βυθίζει το γκάζι, και τα 3,7 δευτερόλεπτα κατά τα οποία φτάνει τα 100 km/h μπαίνοντας στην ευθεία του δάσους αρκούν για να καταλάβει ότι αυτό που μόλις συνέβη ήταν μια στιγμή ακαριαίας και ολοκληρωτικής μετάβασης.

Η Ford Mustang Mach-E, ειδικά στην έκδοση GT που μόλις έφτασε στην Ευρώπη, είναι ένας ισορροπιστής στο σταυροδρόμι του χωροχρόνου της αυτοκίνησης. Ισορροπεί με ανάστημα και μεταμορφώνεται ανά πάσα στιγμή με χάρη, μεταξύ αυτού που στο παρελθόν η αρχέγονη Mustang του 1964 όρισε ως αγνή και μεθυστική οδηγική αίσθηση ενός πολυκύλινδρου ωμού Coupe, και αυτού που το μέλλον αποζητά: ένα αμιγώς ηλεκτρικό μηδενικών ρύπων με σιλουέτα SUV.

Στην απόλυτη έκδοση της απαράμιλλης οδηγικής κληρονομιάς του παρελθόντος της, στην έκδοση GT, η νέα Mustang Mach-E διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικά 487 ίππων με ειδική ρύθμιση επιδόσεων, την προηγμένη ενεργή ανάρτηση MagneRide 2, το νέο οδηγικό προφίλ Untamed Plus, ισχυρότερα φρένα της Brembo, δυναμικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες και καθίσματα Ford Performance. Έτσι, είναι η πιο οδηγοκεντρική Mustang Mach-E, και το ταχύτερο σε επιτάχυνση πενταθέσιο Ford που έχει κυλίσει ποτέ τους τροχούς του στην Ευρώπη. Και επιπλέον, με μηδέν ρύπους.

Mach-E και GT: Ισχύς εν τη ενώσει

Η ηλεκτρική ισχύς των 487 ίππων και η ροπή των 860 Nm καθιστούν τη Mustang Mach-E GT το πιο γρήγορο αυτοκίνητο του μπλε οβάλ που έχει περάσει τον Ατλαντικό - την ώρα που η μπαταρία του εξασφαλίζει αυτονομία που φτάνει τα 500 χιλιόμετρα.

Αστραπιαία, η βύθιση του δεξιού πεντάλ της Mustang Mach-E GT μοιάζει με έναν ηλεκτρικό κεραυνό: η ροπή των 860 Nm των δύο ηλεκτροκινητήρων, που εδράζουν σε κάθε άξονα, εξαπολύεται από το μηδέν, σε μόλις μισό δευτερόλεπτο. Οι 487 συνολικοί ίπποι μεταδίδονται και στους τέσσερις τροχούς και φέρνουν από στάση την ταχύτητα των 100 km/h σε μόλις 3,7 δευτερόλεπτα.

Κανένα άλλο Ford στην Ιστορία που έχει περάσει τον Ατλαντικό δεν σημείωνε ποτέ ταχύτερη επιτάχυνση. Το ηλεκτρικό SUV του μπλε οβάλ είναι ένα υπερυψωμένο supercar, που μάλιστα αποδίδει 15% περισσότερη ροπή από το μοναδικό, υπερυψηλών επιδόσεων Ford GT!

Αυτονομία ως και 500 km

Παρά τη δίχως προηγούμενο ισχύ της, η Mustang Mach-E GT αποθηκεύει στη μεγάλη μπαταρία των 88 kWh -με την οποία αποκλειστικά διατίθεται- ενέργεια που φτάνει μέχρι και για 500 χιλιόμετρα πριν χρειαστεί φόρτιση, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ρεαλιστικού κύκλου WLTP.

Ενέργεια ικανή για τη δίχως κανένα άγχος βύθιση του γκαζιού και την ψυχαγωγία της αδρεναλίνης στην οδήγηση, και τη μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος του δασικού δρόμου που ανοίγεται μπροστά από το σταυροδρόμι - ειδικά όταν η ενέργεια για τη φόρτιση της Mustang Mach-E GT προκύπτει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κρίσιμο ρόλο στην επάρκεια της ενέργειας διαδραματίζει το ευφυές λογισμικό Intelligent Range, που υπολογίζει με ακρίβεια την υπολειπόμενη αυτονομία με κριτήρια το στιλ οδήγησης, την πρόγνωση του καιρού, τις πληροφορίες από το cloud για τις επερχόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Τάχιστη φόρτιση

Ακόμα κι όταν η ενέργεια φτάνει προς το τέλος της, όμως, Η Mach-E GT διαθέτει τεχνολογία φόρτισης μέχρι και 150 kW, που σημαίνει ότι με σύνδεση μόλις 10 λεπτών σε αντίστοιχο ταχυφορτιστή μπορεί να αποκτήσει αυτονομία 99 χιλιομέτρων, για να φτάσετε στον τελικό σας προορισμό. Αλλά και η φόρτιση σε ποσοστό από 10 ως 80% στον ίδιο ταχυφορτιστή δεν απαιτεί περισσότερα από 45 λεπτά - αν έχετε ταξίδι μπροστά σας.

Όσο για την οικιακή φόρτιση, η Ford προσφέρει μία από τις κορυφαίες λύσεις της αγοράς: ο προαιρετικός επιτοίχιος φορτιστής Ford Connected Wallbox -ισχύος 7,4 kW και 11 kW- που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο γκαράζ σας επιτυγχάνει φόρτιση που δεν ξεπερνά τις 6 ώρες για την πλήρωση του 80% της μπαταρίας, και αποτελεί την ιδανική λύση για τη φόρτιση κατά τη διανυκτέρευση ή τις ώρες εργασίας σας.

Γνήσια εμπειρία Mustang

Με τη βαριά κληρονομιά του ονόματος Mustang, αυτό το SUV περιστρέφεται γύρω από έναν λαμπρό ήλιο: την αγνή οδηγοκεντρική εμπειρία. Η Mach-E GT βρίσκεται σε τροχιά ακόμα πιο κοντά στην ήλιο αυτόν, χάρη στην εξειδικευμένη ρύθμιση των ηλεκτροκινητήρων και των ηλεκτρονικών του συστημάτων, στην ενεργή ανάρτηση, στα ισχυρότερα φρένα και στα ειδικά φτιαγμένα για εκείνη ελαστικά της Pirelli.

Η διαχρονική αίσθηση της πίσω κίνησης που ανέκαθεν απολάμβανε ο οδηγός μιας Mustang συνεχίζεται και στην SUV και τετρακίνητη εποχή του αμερικανικού εμβληματικού τετράτροχου: επιτυγχάνεται χάρη στο ηλεκτρονικό καλιμπράρισμα της κατανομής της ροπής σε μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη Mach-E στους πίσω τροχούς.

Μόνο που αυτή τη φορά, χάρη στον εμπρόσθιο ηλεκτροκινητήρα που παρέχει επιπλέον ισχύ και ροπή στους εμπρός τροχούς, η οδηγική εμπειρία της Mach-E GT είναι η πλέον συναρπαστική από κάθε άλλο ηλεκτρικό Ford παραγωγής μέχρι σήμερα: η βύθιση του γκαζιού φέρνει πρωτόγνωρη ακρίβεια του εμπρός μέρους, και μοναδική κατευθυντικότητα στην έξοδο της στροφής.

Ενεργή ανάρτηση MagneRide

Η πρόσφυση που χαρίζει στην είσοδο της στροφής η ισχύς του μπροστινού ηλεκτροκινητήρα και η πανίσχυρη ώθηση στην έξοδο από τους 487 ίππους, συνδυάζονται στο κέντρο της στροφής από τη στιβαρότητα του πατήματος που χαρίζει στη Mach-E GT η ηλεκτρονικά προσαρμοζόμενη ανάρτηση MagneRide 2.

Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ενεργητικής ανάρτησης είναι ειδικά ρυθμισμένο για τους πολυπληθέστερους στενότερους και πιο σπειροειδείς δρόμους της Ευρώπης, από τις πλευρές των Άλπεων μέχρι τα παράλια της Μεσογείου. Η ενεργητική ανάρτηση MagneRide 2 ελέγχει ηλεκτρονικά τη ροή του υγρού στα αμορτισέρ για να ανταποκρίνεται σε αληθινό χρόνο στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του δρόμου.

Έτσι, προσαρμόζει άρτια το χαρακτήρα της Mach-E GT σε κάθε περίσταση, σε συνδυασμό με το οδηγικό προφίλ (Drive Mode) που έχει επιλέξει ο οδηγός. Κάθε έκδοση του ηλεκτρικού SUV του μπλε οβάλ έχει τα προφίλ Whisper, Active and Untamed, που ρυθμίζουν ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε περίστασης. Με αυτά, κάθε Mustang Mach-E μπορεί να μεταμορφωθεί από ένα οικογενειακό, ήπιου χαρακτήρα ηλεκτρικό SUV μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας, σε ένα αδάμαστο, πισωκίνητο sport coupe.

Η Mach-E GT, όμως, έχει και ένα επιπλέον προφίλ για τον πιο δυναμικό της χαρακτήρα: το Untamed Plus βοηθά τον οδηγό να εξισορροπεί τη διάθεση της ισχύος και της ροπής στην πίστα, έτσι ώστε να διατηρεί με σταθερότητα το γυρολόγιό του. Η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα ελέγχει διαρκώς τη λειτουργία των συστημάτων ελέγχου της πρόσφυσης, όμως ο οδηγός θα αποκτήσει την πιο αγνή και άμεση εμπειρία της ισχύος μιας αυθεντικής Mustang GT.

Θα νιώσει το γκάζι να αποκρίνεται καλύτερα, το τιμόνι να έχει βαρύτερη, πιο ακριβή αίσθηση και να προσφέρει αμεσότερη πληροφόρηση και φυσικά την ανάρτηση να σκληραίνει ακόμα περισσότερο μέσω των αμορτισέρ MagneRide 2. Ακόμα και ο ηλεκτρονικά παραγόμενος ήχος ενισχύεται για να εκπέμπει μια κρυστάλλινη νοσταλγική ηχητική εμπειρία και στο φρενάρισμα να ακούγεται σαν να κατεβάζετε σχέσεις σε κιβώτιο ταχυτήτων -ενώ φυσικά δεν υπάρχει τέτοιο.

Μηχανικά ανώτερο

Μαζί με τις εξειδικευμένες ρυθμίσεις των ηλεκτροκινητήρων, της ανάρτησης και του επιπλέον προφίλ Untamed Plus, η περιστροφή γύρω από τον αυτόφωτο πλανήτη της οδηγικής εμπειρίας ενισχύεται στη Mach-E GT με το ανώτερο σύστημα πέδησης της Brembo και τα ειδικά εξελιγμένα για εκείνη ελαστικά της Pirelli.

Τα φρένα αποτελούνται από κόκκινες, υψηλής απόδοσης δαγκάνες της Brembo, με αεριζόμενους δίσκους 385 mm στους εμπρός τροχούς. Στις τέσσερις γωνίες και στις πλατύτερες ζάντες έχουν τοποθετηθεί τα ελαστικά 245/45 R20 που εξέλιξε η Ford σε συνεργασία με την Pirelli, με ειδικό σχεδιαστικό μοτίβο για να ανταποκρίνονται καλύτερα στο πλεόνασμα ισχύος και ροπής της τετρακίνητης Mach-E GT.

Έτσι, η έκδοση GT του πανίσχυρου ηλεκτρικού SUV μεταμορφώνεται σε ένα γνήσιο σπορ GT που αδιαφορεί πλήρως για το αυξημένο του ύψος: οι κλίσεις περιορίζονται άψογα, η ανάρτηση ελέγχεται διαρκώς για να προσφέρει πανίσχυρη στιβαρότητα σε όλες τις φάσεις της στροφής, και ο οδηγός μπορεί με την μεθυστική ακρίβεια του τιμονιού να πλασάρεται στην είσοδο της στροφής, να διατηρείται «κολλημένος» στην άσφαλτο στο κέντρο της και να πέφτει στο γκάζι στην έξοδο με πρωτοφανή για την κατηγορία αίσθηση σταθερότητας του αμαξώματος και ελέγχου.

Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να επιλέγει το προφίλ Whisper και, σε συνδυασμό με το σύστημα Intelligent Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Centering της ηλεκτρονικής σουίτας να αφήνει εξημερωμένη τη Mustang Mach-E GT να κυλά με την απόλυτη άνεση στο ταξίδι, ελέγχοντας πλήρως την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Το ηλεκτρονικό πακέτο συμπληρώνεται από όλα τα κορυφαία συστήματα ασφάλειας και άνεσης της Ford: το αυτόματο φρενάρισμα Pre Collision Assist και Auto Emergency Braking, την υποβοήθησης παρκαρίσματος Active Park Assist 2.0 και τον έλεγχο τυφλού σημείου Blind Spot Assist.

Κι όσο για την πόλη, με το προφίλ Active η Mach-E GT και το EcoMode μεγιστοποιείται η εξοικονόμηση ενέργειας: το 1 Pedal Drive επιτρέπει την επιτάχυνση-επιβράδυνση μόνο με το πεντάλ του γκαζιού, απορροφώντας την κινητηική ενέργεια της κύλισης ή του φρεναρίσματος πριν ο οδηγός δώσει την εντολή βυθίζοντάς το για άμεση επιτάχυνση, όποτε τη χρειαστεί. Η άνεση και η ηχομόνωση συμπληρώνονται από τον απαλό μπλε φωτισμό του Active mode.

Σχεδιασμένο από το χρόνο

Γεννημένη μέσα από τις δεκαετίες της διαχρονικής σπορ σχεδιαστικής φιλοσοφίας της πανέμορφης σε όλες της τις γενιές coupe Mustang (καλυμμένη γρίλια, μακρύ καπό, πίσω τριπλά κατακόρυφα LED), η Mach-E ενσωματώνει στην SUV σιλουέτα της πολλαπλά στοιχεία δυναμισμού - τα οποία εντείνονται στην έκδοση GT.

Ανάμεσα στις δυναμικές γραμμές και καμπύλες του αμαξώματός της, έχει ειδικές ζάντες 20 ιντσών με θόλους στο χρώμα του αμαξώματος, αποκλειστικές αποχρώσεις -το πορτοκαλί Cyber και το μπλε Grabber-, μια εμπνευσμένη τρισδιάσταση μάσκα σε γκρι χρώμα Dark Matter, και φυσικά εξειδικευμένο εμπρός προφυλακτήρα με μεγαλύτερη πτέρυγα στο κάτω μέρος του και μεγαλύτερους αεροδυναμικούς αγωγούς.

Οι μαύρες λεπτομέρειες -ανέκαθεν στοιχεία δυναμισμού- εντοπίζονται στα γυαλιστερά εσωτερικά μέρη των ζαντών, στα μαρσπιέ, στην κεκλιμένη προς τα πίσω οροφή που αφομοιώνει -με το χρώμα Shadow Black και- με σχεδιαστική λεπτότητα την πίσω πτέρυγα και το κρύσταλλο της πίσω πόρτας, καθώς και στα καλύμματα των καθρεπτών. Και δημιουργούν μια καλαίσθητη αντίθεση με τις κόκκινες δαγκάνες πίσω από τις ζάντες.

Βασισμένη στην ολοκαίνουρια πλατφόρμα της Ford Team Edison, και με μήκος 4,713 μέτρων, φυσικά η Mustang Mach-E καλύπτει με αρτιότητα και τις απαιτήσεις χώρων ενός σύγχρονου, οικογενειακού SUV. Προσφέρει 402 λίτρα στο χώρο αποσκυεών και 81 ακόμη λίτρα κάτω από το καπό του ρύγχους, και φυσικά είναι η πρώτη Mustang της Ιστορίας με απεριόριστους χώρους για πέντε επιβάτες.

Συνδεδεμένο με το δρόμο και τον έξω κόσμο

Τα καθίσματα της Ford Performance που εμπλουτίζουν την έκδοση Mach-E GT συνδέουν τον οδηγό -υποστηρίζοντας πλήρως το σώμα του- με το δρόμο κατά τη γρήγορη οδήγηση, ακριβώς όπως η εντυπωσιακή Full HD οθόνη των 15,5” κρατά τους επιβάτες μόνιμα συνδεδεμένους με τον έξω κόσμο.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του τελευταίας γενιάς συστήματος συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας SYNC. Το εντυπωσιακό με αυτό είναι πως διαθέτει την «ευφυΐα» της εκμάθησης των συνηθειών του οδηγού, που διαμορφώνει εν καιρώ μέσω των περίπου 80 εξειδικευμένων ρυθμίσεων της οθόνης, για την αυτόματη προσαρμογή του κλιματισμού και του φωτισμού, των καθισμάτων, του ηχοσυστήματος, την πλοήγησης και άλλων λειτουργιών στις προτιμήσεις του τελευταίου - έτσι ώστε εκείνος να μένει πάντα αφοσιωμένος στο δρόμο.

Tο SYNC AppLink συνδέει το smartphone μέσω των Apple CarPlay ή Android Auto και έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με το cloud για να εντοπίζει τις βέλτιστες -πιο οικονομικές ή πιο σύντομες- διαδρομές στο σύστημα πλοήγησης. Και συνδυάζεται με την ηχητική πολυτέλεια που εκπέμπουν τα 10 ηχεία του κορυφαίου συστήματος B&O Sound System.

Στο σταυροδρόμι της ιστορίας

Η Mustang Mach-E GT είναι η πλησιέστερη από όλες τις εκδόσεις του αμερικανικού SUV στο πνεύμα, και στον πυρήνα της πανίσχυρης και αγνής οδηγικής αίσθησης, που επί έξι δεκαετίες όριζε η εμβληματική Mustang - ένα από τα πιο όμορφα σπορ αυτοκίνητα όλων των εποχών, και το πιο διαχρονικά επιτυχημένο της ιστορίας.

Βασισμένη στη Mustang Mach-E, που με την τόλμη της χρήσης του εμβλήματος του αδάμαστου αλόγου στο ρύγχος της SUV σιλουέτας της αποδεικνύεται ένα επίσης κομβικής σημασίας αυτοκίνητο στο μεγάλο σταυροδρόμι που ανοίγει προς την ηλεκτροκίνηση, συνοδεύεται από ουσιώδεις μηχανικές και ηλεκτρονικές ενισχύσεις και διακριτικές αισθητικές προσθήκες.

Με την ταχύτερη επιτάχυνση από κάθε άλλο Ford της ιστορίας στην Ευρώπη, αλλά και με την ταυτόχρονη ικανότητά της να κινείται αθόρυβα και με μηδενικές εκπομπές ρύπων, η Mustang Mach-E GT θα μείνει στην ιστορία -όπως και ο αρχέγονος πρόγονός της- ως ένα σπορ αυτοκινητικό σύμβολο, στην αυγή μιας νέας εποχής.

Συντελεστές

Παραγωγή : GOCAR ORIGINAL WORKS

Συντελεστές

Συντάκτης: GOCAR TEAM

Web development: GOCAR

Δημοσιεύτηκε: 15 Δεκεμβρίου 2021

Σου άρεσε; Μοιράσου το με τους φίλους σου

Viber


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ