Ψεκαστές... μπαταρίες ιόντων λιθίου

Υγρή μπαταρία ψεκάζεται που σε οποιαδήποτε επιφάνεια

  • -
  • -

Πως θα σου φαινόταν αν ψέκαζες έναν τοίχο με ειδικό υγρό και αυτός μετατρεπόταν σε… μπαταρία; Δεν ξέρω αν αυτό είχε στο μυαλό της η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Pulickel Ajayan του πανεπιστημίου Rice του Τέξας όταν ξεκινούσε την έρευνά της, αλλά αυτό ακριβώς πέτυχε: μια υγρή μπαταρία ιόντων λιθίου που μπορεί να ψεκαστεί σαν μπογιά σε οποιαδήποτε επιφάνεια, επίπεδη ή καμπυλωτή, όπως τοίχους, τζάμια, πλακάκια, μέταλλα, διάφορα αντικείμενα κλπ. Και πως το πέτυχαν αυτό; Χρησιμοποιώντας τα ίδια συστατικά που περιέχουν οι συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου, στην υγρή εκδοχή τους. Ειδικότερα, η μπαταρία ψεκάζεται σε 5 επίπεδα αποτελούμενα από τις υγρές εκδοχές δύο ηλεκτροδίων, μιας καθόδου και μιας ανόδου και ενός διαχωριστικού από πολυμερές υλικό.

Οι δοκιμές των ερευνητών έγιναν σε ποικίλες επιφάνειες, γυάλινες, ατσάλινες, ή κεραμικές. Για παράδειγμα, στο πρώτο από τα πειράματά τους ψέκασαν την υγρή μπαταρία σε 9 πλακάκια μπάνιου, τα οποία ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους σε σχήμα τετραγώνου. Ένα από τα πλακάκια είχε ενσωματωμένο ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο που φορτιζόταν με εργαστηριακό φως. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν φορτίστηκαν και συνδέθηκαν, τα πλακάκια διέθεταν αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν 42 κόκκινα LED για περισσότερες από 6 ώρες, παρέχοντας σταθερά τάση 2,4 Volt. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Nature Scientific Reports”, υποστηρίζουν πως η απόδοση της υγρής μπαταρίας τους είναι σχεδόν ίση με αυτή που θα είχε μια συμβατική μπαταρία.

Με άλλα λόγια, χάρη στη νέα τεχνολογία κάθε αντικείμενο ή επιφάνεια μπορεί να μετατραπεί σε μπαταρία. Το συγκεκριμένο επίτευγμα θα μπορούσε να δώσει τρομερή ώθηση στην εξέλιξη και τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Φανταστείτε για παράδειγμα οι μεταλλικές επιφάνειες των αυτοκινήτων να ψεκάζονταν με την υγρή μπαταρία – όλο το αμάξωμα θα γινόταν μια μπαταρία!

 

Φωτογραφίες: Jeff Fitlow

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...