Ford: Στροφή σε πλήρως ψηφιακά μέσα ψυχαγωγίας

Το 95% των αγοραστών του νέου Focus επιλέγει έκδοση με είσοδο AUX

  • -
  • -

Εν αρχή ήταν οι κασέτες, σε μέγεθος βιβλίου και τα αναλογικά ραδιόφωνα που σηματοδότησαν πραγματική επανάσταση στα συστήματα ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου (βλέπε παρακάτω video). Έπειτα, ήρθαν οι κόμπακτ κασέτες και τα ραδιοκασετόφωνα με ψηφιακό δέκτη. Και αυτά όμως εκτοπίστηκαν με τη σειρά τους από τα – επαναστατικά για την εποχή τους – ράδιο-CD. Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιακή τεχνολογία αντικαθιστά σταδιακά τα παρωχημένα πλέον CD players και στα αυτοκίνητα. Έτσι, οι περισσότερες εταιρίες αυτοκινήτων απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις των πελατών με πλήρως ψηφιακά συστήματα τα οποία προσφέρουν πολλαπλές δυνατότητες συνδεσιμότητας.

Στο νέο Focus για παράδειγμα, η Ford εγκαταλείπει τα multi-disc CD changers και ενσωματώνει μία θύρα USB στο βασικό εξοπλισμό, ενώ στις περισσότερες εκδόσεις του μοντέλου τοποθετεί στάνταρ Bluetooth συνδεσιμότητα – καθώς και τα δύο εξυπηρετούν την αυξανόμενη δημοτικότητα των iPods και των συστημάτων αναπαραγωγής μουσικής ψηφιακά. Ενδεικτικό είναι πως, από το Μάρτιο που κυκλοφόρησε το νέο Focus, το 95% των αγοραστών του μοντέλου επέλεξε μία έκδοση με θύρα USB και είσοδο AUX για MP3 και άλλες φορητές συσκευές, ενώ τα το 90% των καινούργιων Focus που κυκλοφορούν στην Ευρώπη διαθέτουν Bluetooth. Όπως λέει και η Sheryl Connelly, global trends & futuring manager της Ford Motor Company, “Η τεχνολογία συστημάτων ψυχαγωγίας για τα αυτοκίνητα εξελίσσεται ταχύτερα από σχεδόν οποιοδήποτε στοιχείο της αυτοκινητιστικής εμπειρίας. Τα CD players των αυτοκινήτων – όπως άλλωστε και τα τηλέφωνα με κέρμα – θα αντικατασταθούν σύντομα με τα αντίστοιχα ηχοσυστήματα νέων τεχνολογιών”.

Σήμερα, οι λάτρεις της μουσικής μεταφέρουν τις μουσικές τους λίστες σε ψηφιακά μέσα αποθήκευσης και στρέφονται στην αγορά μουσικής μέσω Διαδικτύου, επιλογή που επιταχύνει την εξαφάνιση των CD. Έχοντας αυτό κατά νου, η Ford προγραμματίζει μία στοχευμένη στροφή προς την πλήρως ψηφιακή ψυχαγωγία, γνωστή ως in-car entertainment. “Η Ford θα εξακολουθεί να προσφέρει CD players εφόσον υπάρχει ζήτηση”, δηλώνει ο Ralf Brosig, multimedia manager της Ford Ευρώπης. “Ωστόσο, μελλοντικά πιστεύουμε ότι οι προτιμήσεις των πελατών θα μας οδηγήσουν σε μία πλήρως ψηφιακή προσέγγιση της ψυχαγωγίας μέσα στο αυτοκίνητο”.

 

SYNC: Ένας προηγμένος κόμβος multimedia ενημέρωσης & ψυχαγωγίας

Το μεγάλο βήμα της Ford προς τo πλήρως ψηφιακό in-car entertainment, γίνεται με το προηγμένο SYNC που περιλαμβάνει το σύστημα MyFord Touch, το οποίο θα δούμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στον εξοπλισμό του Focus. Το SYNC αποτελεί ένα προηγμένο κόμβο multimedia ενημέρωσης/ψυχαγωγίας, με επιλογές συνδεσιμότητας όπως θύρες USB, καρτών SD, RCA και Bluetooth. Το σύστημα θα λειτουργεί και σαν ασύρματο hotspot που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης για μέχρι πέντε συσκευές, παρέχοντας συνδεσιμότητα μέσω USB ή κινητών τηλεφώνων που θα λειτουργούν ως modem. Αυτό επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες ‘υπολογιστικού νέφους’ όπως αυτές που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, δηλαδή Apple iCloud, Amazon Cloud Drive και Google Music, καταργώντας έτσι την ανάγκη μεταφοράς μουσικών συσκευών αποθήκευσης μέσα στο όχημα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ford, δύο εκατομμύρια οχήματα εφοδιασμένα με SYNC θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη μέχρι το 2015.

 

Ψηφιακό ραδιόφωνο DAB στο αυτοκίνητο: μια πρωτιά της Ford

Το 2003, η Ford έγινε η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που προσέφερε Ψηφιακό Ραδιόφωνο DAB (Digital Audio Broadcasting), με τοποθέτηση από το Δίκτυο Εμπόρων της εταιρείας. Εργοστασιακά ραδιόφωνα DAB έκαναν το ντεμπούτο τους στη Βρετανία, που θεωρείται από τις πιο προηγμένες Ευρωπαϊκές αγορές στην κάλυψη DAB, στα μοντέλα Focus, C-MAX και Kuga το 2008, ενώ προσφέρονται στάνταρ στα C-MAX και Grand C-MAX από το 2010. Σήμερα, η Ford θεωρείται ηγέτης στην τεχνολογία ραδιοφώνου DAB, την οποία προσφέρει στους πελάτες της με τη μορφή DAB, DAB+ και DMB. Ήδη 150.000 οχήματα εφοδιασμένα με DAB κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 2011, η κάλυψη θα επεκταθεί καθώς αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που χρησιμοποιούν ένα από τα τρία συστήματα DAB συμπληρωματικά ή σε αντικατάσταση της παραδοσιακής υποδομής αναλογικής μετάδοσης. Το ραδιόφωνο DAB προσφέρει βελτιωμένη ποιότητα ήχου και καλύτερη λειτουργική δομή για το χρήστη, επιτρέποντας αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων, με αποκλειστικούς σταθμούς DAB και αυξημένες επιλογές για τους ακροατές.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...