Υπερ-μπαταρία από την Toyota: 1.450 km με μία φόρτιση!

Μπορεί η Toyota να μπήκε δειλά και με καθυστέρηση στην κούρσα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όμως ο ιαπωνικός κολοσσός περνά στην αντεπίθεση με μία μπαταρία που εκτοξεύει την αυτονομία.

  • -
  • -

Η Toyota επενδύει πιο δυναμικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με ένα φιλόδοξο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις των περιβαλλοντολόγων και των επενδυτών. Η εταιρεία στοχεύει να κυκλοφορήσει ηλεκτρικά οχήματα με αυτονομία άνω των 950 km (600 μιλίων) μέχρι το 2026, ενώ μετά το 2028 θα ακολουθήσει η εντυπωσιακή αυτονομία των 1.450 km (900 μιλίων) με μία μόνο φόρτιση, χάρη σε μία νέα και επαναστατική μπαταρία.

Τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα σχέδια της Toyota υπογραμμίζουν το ντεμπούτο του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου επόμενης γενιάς το 2026, το οποίο όμως θα το δούμε με τα σήματα της Lexus. Αυτό το όχημα θα χρησιμοποιεί μια εξελιγμένη μπαταρία ιόντων λιθίου, προσφέροντας εντυπωσιακή αυτονομία άνω των 950 km.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/45115b4275b0499eef9f57c180d7a139.jpg

Η επαναστατική, διπολική μπαταρία της Toyota και οι solid state μπαταρίες

Επιπλέον, η Toyota σκοπεύει να παρουσιάσει μια διπολική μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου μέχρι το 2026-2027, μειώνοντας το κόστος κατά 40% σε σύγκριση με τις προηγούμενες μπαταρίες. Περαιτέρω εξελίξεις περιλαμβάνουν μια προηγμένη διπολική μπαταρία λιθίου-σιδήρου με 10% μεγαλύτερη εμβέλεια που θα παραχθεί το 2027-2028.*

Σε μια συμβατική μπαταρία, τα μεμονωμένα κελιά συνδέονται σε σειρά ή παράλληλα για να επιτευχθεί η επιθυμητή τάση και χωρητικότητα με τη χρήση αγωγών ή/και καλωδίων που βρίσκονται έξω από αυτά. Ωστόσο, σε μια διπολική μπαταρία, όλα τα κελιά τοποθετούνται σε μια στοίβα, με κάθε κελί να μοιράζεται ένα κοινό ηλεκτρόδιο με τα γειτονικά του. Αυτό επιτρέπει την κατασκευή μιας μπαταρίας συμπαγούς και ελαφριάς, καθώς εξαλείφει την ανάγκη για ξεχωριστούς συνδέσμους μεταξύ των κελιών και μειώνει τον συνολικό όγκο και το βάρος της μπαταρίας. Αυτή η διάταξη επιτρέπει επίσης αποτελεσματικότερη ροή ρεύματος και μειώνει την εσωτερική αντίσταση, βελτιώνοντας την ισχύ και την απόδοση της μπαταρίας.

Δείτε ακόμα: Toyota: Τελικά είναι κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή όχι;

Με την ειδικής κατασκευής αρχιτεκτονική της, η Toyota εκτιμά ότι θα πετύχει την παραγωγή περίπου 1,7 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2030. Η εταιρεία σχεδιάζει να ενσωματώσει στην παραγωγή της και μπαταρίες στερεάς κατάστασης, ξεκινώντας από το 2027, για να βελτιώσει την αυτονομία κατά 20% σε σύγκριση με τις επόμενης γενιάς μπαταρίες ιόντων λιθίου. Επιπλέον, με μια προηγμένη μπαταρία στερεάς κατάστασης που αναμένεται μετά το 2028 στοχεύει να προσφέρει αξιοσημείωτη αύξηση της εμβέλειας κατά 50%, επιτρέποντας πάνω από 1.450 km οδήγησης με μία φόρτιση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3e041da1a7298b0c1815b23a1239ff04.jpg

Μίμηση της Tesla και ομοιογένεια στην παραγωγή για την Toyota

Η Toyota έχει επίσης βάλει στόχο να φέρει επανάσταση στην παραγωγή οχημάτων. Εμπνευσμένη από τα Giga Presses της Tesla, η αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να αναπτύξει αντίστοιχες τεχνολογίες χύτευσης, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες κατασκευής. Επιπλέον, η Toyota στοχεύει να αναπτύξει ιδιαίτερα αποδοτικά αεροδυναμικά σχέδια, με συντελεστή οπισθέλκουσας κάτω από 0,20 μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Τεχνικό Κέντρο Higashi-Fuji, τα στελέχη της Toyota τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να ηγηθούν της βιομηχανίας μπαταριών, διασφαλίζοντας τη συμβατότητα μεταξύ των διαφορετικών μοντέλων οχημάτων. Ο Chief Technology Officer Hiroki Nakajima δήλωσε: "Είναι σημαντικό να κάνουμε αυτές τις μπαταρίες συμβατές με κάθε είδους μοντέλο".

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fd676f47b4167ca9e38825e3bb9676fe.JPG

Ενώ η Toyota σχεδιάζει να επεκτείνει την γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων και να κατασκευάζει οχήματα μηδενικών εκπομπών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2025, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση της εξέλιξης και ανάπτυξης αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά και οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο.

Τα τολμηρά σχέδια της Toyota για τα ηλεκτρικά οχήματα αποδεικνύουν τη δέσμευσή της να μεταμορφώσει το μέλλον των αυτοκινήτων και να εδραιώσει τη θέση της ως ηγέτης στην αυτοκινητοβιομηχανία. Άραγε θα τα καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...