Toyota: Τελικά είναι κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή όχι;

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, έχει συχνά θεωρηθεί διστακτική όσον αφορά τη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα, όμως τα πράγματα ίσως να μην είναι έτσι τελικά.

  • -
  • -

Η Toyota έδειξε το δρόμο στα υβριδικά αυτοκίνητα, όμως άργησε αρκετά να παρουσιάσει το δικό της ηλεκτρικό μοντέλο - το ηλεκτρικό SUV bZ4X. Και ενώ έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την ταχεία μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ταυτόχρονα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών solid state. Οι αναφορές δείχνουν ότι η πρώτη εφαρμογή της με μπαταρίες solid state θα μπορούσε να είναι στην επόμενη γενιά του Lexus LFA.

Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει στην Toyota να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος που συνδέεται με την κατασκευή ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος με μπαταρίες solid state, ενώ παράλληλα της δίνει τη δυνατότητα να αρχίσει να συγκεντρώνει πολύτιμα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με την απόδοση και τη συμπεριφορά των μπαταριών solid state σε ρεαλιστικές συνθήκες.

toyota-bz4x-ilektriko-kalwdio-kalodio-fortisi-fortistis

Η Toyota κάνει τεράστιες επενδύσεις στις μπαταρίες solid state

Η δέσμευση της Toyota στις μπαταρίες solid state είναι εμφανής μέσα από τις σημαντικές επενδύσεις της στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η εταιρεία αναγνωρίζει τις δυνατότητες των μπαταριών solid state να φέρουν επανάσταση στη βιομηχανία των ηλεκτρικών οχημάτων με την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, τη βελτιωμένη ασφάλεια και τις ταχύτερες δυνατότητες φόρτισης.

Δείτε ακόμα: Ξεκίνησε η παραγωγή του ηλεκτρικού Toyota των 25.000 €

Εστιάζοντας στην τεχνολογία μπαταριών solid state, η Toyota στοχεύει να ξεπεράσει τους περιορισμούς των σημερινών μπαταριών ιόντων λιθίου, όπως η περιορισμένη εμβέλεια και οι μεγαλύτεροι χρόνοι φόρτισης. Χαρακτηριστικά, η Toyota έχει τις περισσότερες πατέντες από κάθε άλλη εταιρεία σε αυτόν τον τομέα, με τον εντυπωσιακό αριθμό των 1.331 κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών. Ακόμα και εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή μπαταριών έχουν πολύ λιγότερες, με την Panasonic να έχει 445 και την Idemitsu Kosan μόλις 272*. 

mpataria-solid-state-stereas-katastasis

Βέβαια, η Toyota συνεργάζεται με την Panasonic αφού όσες πατέντες κι αν κατοχυρώσει, η ίδια δεν έχει τις υποδομές ώστε να προχωρήσει σε κατασκευή μπαταριών, οπότε πρέπει να έχει δεσμούς με μία εταιρεία που να μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό.

Τι υπόσχεται η Toyota ότι θα καταφέρει με τις μπαταρίες solid state

Ο λόγος που η Toyota ασχολείται τόσο έντονα με τις solid state μπαταρίες είναι ότι έχουν πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία έρχονται να διορθώσουν όλες τις αδυναμίες των μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται σήμερα σχεδόν σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Έχουν πολύ μικρότερες διαστάσεις, σαφώς μικρότερο βάρος, επηρεάζονται λιγότερο από τη θερμοκρασία, κοστίζουν μέχρι και 50% χαμηλότερο κόστος και μπορούν να φορτίσουν ταχύτατα. Όσον αφορά το τελευταίο χαρακτηριστικό, η Toyota αναφέρει η φόρτιση για αυτονομία άνω των 500 km θα διαρκεί μόλις 10 λεπτά.

Οι πρώτες solid state μπαταρίες της Toyota δεν θα μπουν σε ένα μοντέλο της Toyota

Σύμφωνα με αναφορές, η Toyota σχεδιάζει να εισαγάγει μπαταρίες solid state στη νέα γενιά του Lexus LFA, το οποίο θα διαθέτει υβριδικό σύστημα κίνησης. Αυτή η στρατηγική απόφαση επιτρέπει στην Toyota να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών solid state, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις προκλήσεις που σχετίζονται με το υψηλό κόστος τους.

lexus-lfa-yvridiko

Μπορεί σε βάθος χρόνου αυτές οι μπαταρίες να έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος, όμως στα πρώτα στάδια που η παραγωγή θα είναι μικρή αυτό ίσως να είναι υψηλότερο ακόμα και από τις κλασικές μπαταρίες λιθίου. Βέβαια, όσο θα αυξάνεται ο όγκος παραγωγής αυτό  θα αλλάζει. Συνδυάζοντας την τεχνολογία μπαταριών solid state με την υβριδοποίηση, η Toyota μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και τις επιδόσεις του Lexus LFA, προσφέροντας μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα.

Συλλογή δεδομένων για τις solid state μπαταρίες σε πραγματικές συνθήκες

Η επιλογή της Toyota να εισαγάγει μπαταρίες solid state στο υβριδικό Lexus LFA εξυπηρετεί έναν άλλο κρίσιμο σκοπό: τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες σχετικά με την καθημερινή συμπεριφορά και τις επιδόσεις αυτών των προηγμένων μπαταριών. Τα δεδομένα αυτά θα είναι ανεκτίμητα για την τελειοποίηση της τεχνολογίας, την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ανθεκτικότητας των μπαταριών solid state για μελλοντικές εφαρμογές.

Τελικά η Toyota είναι υπέρ ή κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Ενώ η προσέγγιση της Toyota μπορεί να φαίνεται διστακτική σε σύγκριση με την επιθετική πολιτική άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση, αντανακλά τη δέσμευση της εταιρείας να εξισορροπεί την καινοτομία με τις πραγματικότητες της αγοράς. Η Toyota αναγνωρίζει ότι η υβριδική αγορά έχει ακόμα ζωή και ότι τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν σχετικά ακριβά σε σύγκριση με εκείνα που χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα. Επενδύοντας στην τεχνολογία μπαταριών solid state και εισάγοντάς την σταδιακά στην γκάμα της, η Toyota στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των παραδοσιακών κινητήρων εσωτερικής καύσης, των υβριδικών και τελικά των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων.

toyota-ilektriko-bz4x-chargepoint-fortisi-fortistis-kalodio-kalwdio

Η στάση της Toyota σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Ενώ η εταιρεία έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την ταχεία μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επενδύει ενεργά στην τεχνολογία μπαταριών solid state. Η απόφαση να εισαγάγει μπαταρίες solid state στο υβριδικό Lexus LFA αναδεικνύει τη στρατηγική προσέγγιση της Toyota για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους και τη συλλογή κρίσιμων δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο.

Με την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της καινοτομίας και της πραγματικότητας της αγοράς, η Toyota στοχεύει να παρέχει στους καταναλωτές μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών και των μελλοντικών πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων που θα τροφοδοτούνται από προηγμένες μπαταρίες solid state. Καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσεται, η επένδυση της Toyota στις μπαταρίες solid state σηματοδοτεί τη δέσμευσή της να διευρύνει τα όρια της τεχνολογίας και να προωθήσει τη βιώσιμη κινητικότητα του μέλλοντος.

 

*Στοιχεία από τη σελίδα https://asia.nikkei.com/

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...