Volvo: Σε καταλαβαίνει απόλυτα, σε φροντίζει ακούραστα

Το νέο Volvo EX90 γίνεται ένα με τον οδηγό του και τον προστατεύει, ακόμη κι όταν ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αντιδράσει.

  • -
  • -

Αν κάποιος ερωτηθεί «ποια είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό όταν βλέπεις ένα Volvo», πιθανότατα θα απαντήσει «η ασφάλεια». Το όνομα της σουηδικής μάρκας έχει ταυτιστεί με την προστασία των επιβατών, αλλά και των υπόλοιπων χρηστών των δρόμων. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το γνωρίζουν όλοι, ακόμη και αν δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αυτοκίνηση. Ωστόσο, η Volvo δεν επαναπαύεται στις δάφνες της και φροντίζει να διαιωνίζει το καλό της όνομα. Έμπρακτα. Τρανή απόδειξη, το νέο Volvo EX90. Σύμφωνα με τους Σουηδούς, είναι το πιο προηγμένο αυτοκίνητο που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα.

Ακούραστος προστάτης

Μπορεί να θεωρούμε τους εαυτούς μας καλούς οδηγούς, έτοιμους να αντιδράσουμε σε μια επείγουσα κατάσταση και να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Επίσης, ίσως έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Και κανείς δεν λέει το αντίθετο! Όμως, πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Και οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Μια αδύναμη στιγμή μπορεί να έρθει για όλους μας. Ίσως οδηγήσουμε ενώ είμαστε πιο κουρασμένοι από το φυσιολογικό. Υπάρχει περίπτωση να ταξιδεύουμε ενώ έχουμε πολλά πράγματα στο κεφάλι μας. Οι προβληματισμοί και οι έγνοιες είναι μέρος της καθημερινότητας. Αν συμβεί η «κακιά στιγμή» σε μια τέτοια φάση αδυναμίας, δεν θα είμαστε 100% αποδοτικοί, όπως θα ήμασταν υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Εδώ είναι που ξεκινάει η δουλειά του νέου Volvo EX90. Οι αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον οδηγό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να τον υποστηρίξουν. Το καλό όλων αυτών των συστημάτων είναι ότι ποτέ δεν κουράζονται, ούτε αποσπάται η προσοχή τους. Το Volvo EX90 έχει αντίληψη, διαθέτει τη δυνατότητα να αξιολογεί τις καταστάσεις και να δρα ανάλογα. Το Σύστημα Ανάλυσης Οδικής Συμπεριφοράς λειτουργεί συνέχεια και σε πραγματικό χρόνο. Η Volvo συλλέγει δεδομένα από τροχαία ατυχήματα εδώ και πολλές δεκαετίες, οπότε έχει καταγράψει κάθε πιθανή περίπτωση ενός κουρασμένου ή αφηρημένου οδηγού. Το σύστημα όμως, έχει τη δυνατότητα ακόμη και να μαθαίνει νέα μοτίβα.

Αποτελείται από δύο κάμερες που συλλέγουν στοιχεία και αναλύουν τη συμπεριφορά του ανθρώπου που κάθεται πίσω από το τιμόνι. Επικεντρώνονται στα μάτια του για να αξιολογούν το βαθμό κούρασης και το ποσοστό συγκέντρωσης στην οδήγηση. Αν το σύστημα αντιληφθεί ότι ο οδηγός δεν προσέχει τον δρόμο μπροστά του ή ότι νυστάζει, τότε έρχεται η πρώτη προειδοποίηση. Σε ήπιο βαθμό. Τα δεδομένα δεν συλλέγονται μόνο από τις κάμερες, αλλά και από αισθητήρες στη στεφάνη του τιμονιού. Επίσης, το επαναστατικό σύστημα ασφάλειας της Volvo αισθάνεται και τις εντολές στο σύστημα διεύθυνσης. Αν γίνονται απότομες διορθώσεις και επαναλαμβάνεται η παρέκκλιση πορείας, είναι δείγματα κούρασης ή έλλειψης συγκέντρωσης.

Σώζει ζωές!

Με τη δυνατότητα αξιολόγησης κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, το σύστημα παρακολούθησης της κατάστασης του οδηγού μπορεί να του σώσει τη ζωή. Βλέποντας τα πρώτα σημάδια κούρασης, ενεργοποιείται μια σειρά ήπιων προειδοποιήσεων. Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό ή τα σημάδια γίνουν πιο έντονα, τότε το σύστημα αυξάνει την ένταση των προειδοποιήσεων. Όταν ο οδηγός δεν θα ανταποκρίνεται πλέον ή το σύστημα αντιληφθεί ότι δεν έχει τον έλεγχο του οχήματος, τότε το Volvo EX90 θα σταματήσει από μόνο του στην άκρη του δρόμου, ενεργοποιώντας τα alarm και καλώντας για βοήθεια.

Κάπως έτσι, ένα τροχαίο ατύχημα δεν συνέβη ποτέ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πιο πολλά ατυχήματα που προκλήθηκαν από έλλειψη συγκέντρωσης του οδηγού ή αποκοίμησής του, γίνονται σε περιβάλλον αυτοκινητόδρομου, εκεί που η οδήγηση είναι μονότονη και χωρίς ποικιλία ερεθισμάτων. Ειδικότερα στις βραδινές ώρες, η έλλειψη κίνησης, η κούραση της ημέρας και οι μεγάλες ευθείες, δυσχεραίνουν την κατάσταση. Και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα τρακάρισμα στον αυτοκινητόδρομο, με τις ταχύτητες που αναπτύσσονται εκεί, έχει ολέθριες συνέπειες.

Η αξία της αδιάλειπτης φροντίδας

Το νέο Volvo EX90 είναι η ναυαρχίδα της εταιρείας. Το πιο εξελιγμένο μοντέλο στην γκάμα της, άρα και το πιο τεχνολογικά προηγμένο, το πιο έξυπνο, το πιο ασφαλές. Δεν προστατεύει τους επιβάτες του μόνο στην περίπτωση της σύγκρουσης, αλλά εξαντλεί τις ικανότητές του για να μη συμβεί ποτέ. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Με το σύστημα παρακολούθησης του οδηγού, δεν αντικαθίσταται ο άνθρωπος που κάθεται πίσω από το τιμόνι, αλλά συμπληρώνεται για να καλυφθεί όποια αδυναμία μπορεί να προκύψει από την κούραση κάθε ημέρας ή την έλλειψη προσοχής. Αυτά μπορούν να συμβούν στον καθένα, αλλά ποτέ στο Volvo EX90. Το νέο ηλεκτρικό SUV προστατεύει οδηγό και επιβάτες, όπως μόνο ένα Volvo μπορεί να κάνει και εξελίσσει το όνομα της φίρμας χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα συστήματα.

 Γνωρίστε το νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Volvo, το κορυφαίο EX90!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...