Γιατί κανένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν έχει όπισθεν;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολλές διαφορές με τα συμβατικά μοντέλα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η απουσία σχέσης για την όπισθεν, είναι μια από αυτές!

  • -
  • -

Αυτή τη στιγμή στην αγορά, κυκλοφορούν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ποτέ. Στα επόμενα χρόνια περιμένουμε ότι τα μοντέλα αυτά θα πολλαπλασιαστούν με ταχύτατο ρυθμό! Η νέα αυτή τεχνολογία, διαφέρει σε σημαντικό βαθμό από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Οι ηλεκτροκινητήρες λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ενώ δεν έχουν την ανάγκη χρήσης κιβωτίου ταχυτήτων, ένα από τα βασικότερα μηχανικά μέρη ενός μοντέλου με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου.

Όπισθεν; Κανένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν έχει!

Αυτό που μπορεί να κάνει εντύπωση στον περισσότερο κόσμο, είναι ότι τα ηλεκτρικά δεν έχουν ούτε όπισθεν. Φυσικά, δεν εννοούμε ότι το όχημα δεν μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω. Στον αντίστοιχο επιλογέα, υπάρχει επιλογή “R” (Reverse), ωστόσο λειτουργεί με πολύ διαφορετικό τρόπο από ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αφού δεν υπάρχει κιβώτιο, δεν υπάρχει και γρανάζι για την όπισθεν. Ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να αντιστρέψει τη φορά λειτουργίας του και αντί να κινεί τους τροχούς προς τα εμπρός, να τους γυρίσει προς τα πίσω.

Επιλέγοντας το “R”, δεν ακολουθεί τίποτα περισσότερο από ένα σήμα στον ηλεκτροκινητήρα να λειτουργήσει αντίστροφα. Αυτό σημαίνει πως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί το ίδιο γρήγορα με την όπισθεν, όσο και με τη συμβατική κίνηση προς τα εμπρός!

Δείτε ακόμη: Μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων που φορτίζουν σε 5' για 160 χλμ - Ποιες εταιρείες τις δοκιμάζουν

Επειδή όμως ένα όχημα που κινείται με… 160 + km/h με όπισθεν, είναι τρομακτικά επικίνδυνο και θα μπορούσε να… σκοτώσει πολύ κόσμο, οι περισσότεροι κατασκευαστές περιορίζουν ηλεκτρονικά την ταχύτητα κίνησης με όπισθεν σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα είναι πολύ πιο απλά στην κατασκευή και τη λειτουργία τους, όσο και αν μας φαίνονται ακόμη… εξωγήινα λόγω της αθόρυβης λειτουργίας και της ακαριαίας επιτάχυνσης που προσφέρουν!

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...