Ποιες εταιρείες δοκιμάζουν μπαταρία που φορτίζει σε 5' για 160 km;

Οι τεχνολογίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχώς βελτιώνονται και η ταχύτητα επαναφόρτισης των μπαταριών είναι στο προσκήνιο για τις περισσότερες εταιρείες.

  • -
  • -

Τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σε θέση να φορτίσουν πολύ γρήγορα τις μπαταρίες τους, αλλά και να επιτύχουν αρκετά ικανοποιητικές τιμές αυτονομίας. Κάπως έτσι λύνονται τα προβλήματα ταξιδιού με ηλεκτρικό αυτοκίνητο! Όμως, η εξέλιξη καλπάζει και οι εταιρείες ψάχνουν τρόπους ώστε οι μπαταρίες να γίνουν ακόμη πιο αποδοτικές. Η startup εταιρεία StoreDot από το Ισραήλ, εξελίσσει ένα νέο είδος κυψελών. Το σετ μπορεί να απορροφήσει ενέργεια ικανή για να καλύψει 160 χιλιόμετρα, μέσα σε μόλις 5 λεπτά!

Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα καθώς απλοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαδικασία του ταξιδιού, αν φυσικά υπάρχει και ο ανάλογος φορτιστής. Η συγκεκριμένη εταιρεία στοχεύει να επαναπροσδιορίσει τις δυνατότητες της μπαταρίας ιόντων λιθίου και για να το πετύχει αυτό, έχει δεχτεί γενναιόδωρες επενδύσεις από μεγάλα «ονόματα» του χώρου. Οι νέες μπαταρίες ονομάζονται “100in5”, δηλαδή 100 μίλια (περίπου 160 χλμ) σε πέντε λεπτά και ήδη δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες.

Ποιες εταιρείες συμμετέχουν στις δοκιμές;

Η Volvo και η Polestar είναι δύο από τις σημαντικότερες εταιρείες που συνεργάζονται με την StoreDot. Εντόπισαν από νωρίς τις δυνατότητες της συγκεκριμένης startup και θέλουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα. Επίσης, η ιστοσελίδα insideevs.com υποστηρίζει ότι και η Daimler (όμιλος Mercedes-Benz) βρίσκεται στις δοκιμές των συγκεκριμένων μπαταριών.

Επιπρόσθετα, μεγάλοι επενδυτές είναι η BP, η Samsung, η TDK και η EVE Energy. Με την τελευταία, συνεργάζονται και στο κομμάτι της κατασκευής των μπαταριών. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα και οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχημένες, τότε αναμένεται ότι οι μπαταρίες “100in5” θα εμφανιστούν στην παραγωγή μέσα στο 2024.

Ποια είναι η μεγάλη διαφορά των μπαταριών StoreDot

Αν υπολογίσουμε ότι ένα ηλεκτρικό χρειάζεται περίπου 25 kWh για να ταξιδέψει 160 χλμ σε μεικτές συνθήκες (και αυτοκινητόδρομος), η μπαταρία πρέπει να δέχεται περίπου 300 kW για να αναπληρώσει αυτό τον αριθμό κιλοβατωρών σε 5 λεπτά.

Δείτε ακόμη: Γιατί οι κατασκευαστές λένε... ψέματα για τη χωρητικότητα των μπαταριών τους;

Μπορεί τα αυτοκίνητα που υποστηρίζουν τόσο υψηλή ισχύ φόρτισης να είναι λίγα, όμως υπάρχουν και σήμερα (όπως το Kia EV6). Η StoreDot, αυτό που στοχεύει είναι να μπορέσει να δημιουργήσει την μπαταρία που θα δέχεται συνεχώς αυτά τα φορτία, χωρίς να επηρεάζεται η υγεία της. Μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν εκατοντάδες κύκλους φόρτισης από 10% έως 80% με μεγάλη ισχύ (μέσα σε μόλις 10 λεπτά) και οι δοκιμές δεν έχουν τελειώσει. Στο μέλλον, θέλουν να φτάσουν στην αναπλήρωση 160 χλμ αυτονομίας σε 2 λεπτά, με σημαντικά υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα άνω των 500 Wh/kg.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...