Υπό κατασκευή το πρώτο υπόγειο δίκτυο αυτόνομων οχημάτων! [video]

Μπορείτε να φανταστείτε ένα μετρό με αυτόνομα οχήματα, το οποίο όμως δεν προορίζεται για ανθρώπους αλλά μόνο για να μεταφέρει προϊόντα;

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τρελή ιδέα η οποία αναμένεται να έχει τεράστιο κόστος, αλλά και πολύ μεγάλη επίδραση συνολικά στο πώς λειτουργεί μία κοινωνία και ένα κράτος.

Αυτή η ιδέα είναι η δημιουργία ενός υπόγειου δικτύου δρόμων το οποίο θα καλύπτει μία ολόκληρη χώρα και θα αφορά αποκλειστικά την μεταφορά εμπορευμάτων. Φυσικά με τον προϋπολογισμό να είναι πραγματικά μεγάλος, δεν περιμένει κάποιος η εφαρμογή της να γίνει από μια αναπτυσσόμενη χώρα, αλλά από μία κραταιά δύναμη.

Δεν προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, ότι το εν λόγω project αφορά την Ελβετία. Η χώρα-ηγέτης στον οικονομικό τομέα θέλει να αποσυμφορήσει τους δρόμους της από την μεταφορά εμπορευμάτων, οπότε σχεδιάζει την κατασκευή ενός δικτύου δρόμων το οποίο θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια (κάτι σαν μετρό αλλά χωρίς σιδηροδρομικές ράγες), το οποίο θα αφορά μόνο την μεταφορά εμπορευμάτων και θα καλύπτει ένα σημαντικό κομμάτι της επικράτειάς της.

cargo-sous-terrain-cst-elvetia-switzerland-2

Το έργο ονομάζεται Cargo Sous Terrain (CST) και όταν ολοκληρωθεί θα έχει συνολικό μήκος που θα ξεπερνά τα 500 km. Στα τούνελ του θα κινούνται πλήρως αυτόνομα οχήματα με ταχύτητα 30 km/h, τα οποία θα αναλαμβάνουν την μεταφορά εμπορευμάτων. Επιπλέον, στην οροφή θα υπάρχουν μικρές ράγες ώστε από εκεί να διακινούνται πακέτα μικρότερου μεγέθους.

Η λειτουργία του συστήματος θα είναι αμιγώς ηλεκτρική και πλήρως αυτοματοποιημένη, ενώ το σύνολο της ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Δείτε ακόμα: Hyperloop: Το μεταφορικό μέσο των 1.000 km/h μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη του επανδρωμένη δοκιμή - Video

Για την φόρτωση και την παραλαβή των εμπορευμάτων θα υπάρχουν hubs, δηλαδή σταθμοί στους οποίους θα μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, οι οποίοι στην τελική φάση θα ξεπερνούν τους 80. Αυτοί θα βρίσκονται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, σε διάφορα σημεία των πόλεων ώστε η απόσταση μέχρι τον τελικό προορισμό του εκάστοτε πακέτου να είναι μικρή.

Ο σκοπός του συστήματος είναι να μειωθεί η χρήση του οδικού αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα μετακινούνται πιο εύκολα, ενώ θα μειωθεί και η εκπομπή ρύπων. Οι Αρχές υπολογίζουν σε πτώση της κυκλοφορίας φορτηγών κατά 30% με 40%.

cargo-sous-terrain-cst-elvetia-switzerland-3

Φυσικά το κόστος για ένα τέτοιο έργο είναι τεράστιο. Όταν έγινε για πρώτη φορά γνωστή η ιδέα, το 2016, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 3,5 δις δολάρια. Πλέον ο προϋπολογισμός έχει ανέβει στα 30 με 35 δις δολάρια, όμως για την πρώτη φάση ακόμα και 3 δις δολάρια είναι αρκετά. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όλα τα χρήματα θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, με το κράτος να μην βάζει ούτε 1 δολάριο.

Το πρώτο κομμάτι του έργου περιλαμβάνει την σύνδεση της Ζυρίχης με ένα κέντρο διανομής στην περιοχή Härkingen-Niederbipp, μέσω τούνελ μήκους 70 km στο οποίο θα υπάρχουν 10 hubs.

Πολλές εταιρείες logistics βλέπουν θετικά το εν λόγω έργο, καθώς καταλαβαίνουν ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τα έξοδά τους.

Θέλεις να δεις να γίνεται και στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο, ώστε να μειωθεί η κίνηση των φορτηγών στους δρόμους;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...